TEŠKO IH SE RIJEŠITI / Naporne krvopije život su im pretvorile u pakao: 'Sav namještaj i posteljinu sam morala baciti!'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pun ih je Varoš, očajni su u poljoapotekama i u splitskom Cianu

6.10.2019.
12:24
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Izlaze noću, ne vole svjetlo, kreću se po slabo dostupnim mjestima i obilato se hrane: ne, nije riječ o partijanerima, već o stjenicama, koje gostima u Dalmaciji remete san.

Varošani su inače vrlo razgovorljivi, ali o ovome problemu nerado govore. Ne čudi. Ljeti, naime, gotovo svi iznajmljuju stanove i ovo nikome nije dobra reklama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, tu je i predrasuda da je za najezdu ovih insekata kriva nečistoća i loša higijena. Naime, krvopije u Hrvatsku stižu elitnim prijevozom: turisti ih u kuferima donose u luksuzne hotele, privatne apartmane, hostele ... Njihova populacija na Jadranu drastično se povećava, piše Slobodna Dalmacija.

Izlaze noću, ne vole svjetlo, kreću se po slabo dostupnim mjestima i obilato se hrane: ne, nije riječ o partijanerima, već o stjenicama, koje gostima u Dalmaciji remete san.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje iznajmljivača iz Varoša kaže da su puno živaca i novca potrošili kako bi iz stanova istrijebili ovu gamad, a tvrde i da ih nema samo u Varošu, već po cijelome gradu.

Tvrdi da najezdu stjenica radnici Ciana uspoređuju s periodom Domovinskog rata, kad ih je također puno bilo i da je od Ultre sve eruptiralo. I njihova susjeda dijeli to mišljenje: ''Niti zuje, niti ih vidiš, a ujutro se probudiš sav na crvene fleke. Meni su se ljetos pojavili u apartmanu. Gosti su mi prijavili da su cijeli izbodeni, a vjerojatno su nam ih bili prethodni turisti donijeli u apartman. Osjećala sam se grozno jer stvarno puno pazim na čistoću, ali ne možeš tu ništa... Bila je to teška borba dok smo ih iskorijenili. Morala sam sav namještaj, madrace i posteljinu baciti i kupiti sve novo, a čak tri puta mi je Cian dolazio kako bi uništio stjenice. Mjesec dana nisam primala goste u apartman dok to nismo riješili, a koliko se sjećam - računi su bili veći od tisuću kuna''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeznute su to i vrlo otporne beštije. Zavuku se svagdje i noću napadaju ljude. Kod pojedinaca alergijske reakcije na ubode budu zaista gadne, a na plahtama se znaju pojaviti crvene točkice od krvi. Izgleda kao da je netko nabacivao boju kistom: ''Radnici Ciana su bili stvarno super i dolazili u rekordnom roku, ali treba stvarno više puta ponoviti postupak jer od kada smo u Europskoj uniji više ne smiju koristiti agresivne preparate. Navodno ih neki na svoju ruku nabavljaju u Bosni, ali ne bi to smio nitko tretirati na svoju ruku. Prijatelj mi živi u kotaru Bol u neboderu i njemu su se iz stana ispod, koji je pretvoren u apartman, kroz instalacije proširile stjenice po stanu''.

Povećanje broja slučaja sa stjenicama primijetili su i u poljoprivrednoj ljekarni kojima iz dana u dan dolazi sve više građana s istim problemom pa kažu : ''Otkad je masovni turizam došao u naše krajeve, svake godine je sve više i više problema sa stjenicama. U posljednje vrijeme najviše nam dolaze stanari Varoši koji se žale na pojavu stjenica, kod nekih ih je manje, a kod nekih više. Jednom kad se stjenice pojave teško ih je iskorijeniti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo