POLICIJA POZIV NA OPREZ / Najmlađi najščešće stradavaju u autima: Samo ove godine poginulo je petero djece

Ove godine u prometu život je izgubilo dvoje djece više nego lani, a MUP i ove godine provodi akciju ''Poštujte naše znakove''

17.9.2019.
19:51
VOYO logo

Ove godine u prometu je život izgubilo petero djece, dvoje više nego lani. Poziv je to na uzbunu kažu u MUP-u gdje nisu zadovoljni ukupnim stanjem sigurnosti. Pa čak i kad se uzme u obzir da su izmjene Zakona i drastične kazne dale rezultate. Kako bi se na cestama zaštitili oni najmlađi, policija i ove godine poziva na poštivanje pravila u prometu.

Kroz igru najmlađi uče o prometu

U automobilu, na romobilu ili pješke, prometna pravila moraju se poštovati. Već dvadeset i petu godinu MUP provodi akciju ''Poštujte naše znakove''. U sklopu akcije najmlađi sudionici prometa mogu pogledati igrokaz, sudjelovati u raznim interaktivnim igrama i od policajaca naučiti sva prometna pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam naučio da moramo stati na pješački i pogledati lijevo, desno'', rekao je Gregor Kristek, koji ide u 2. razred OŠ Tina Ujevića u Zagrebu. 

MUP već dvadeset i petu godinu provodi akciju ''Poštujte naše znakove''. Cilj je edukacija djece kroz brojne radionice s policijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj Bakić iz Prometne jedinice mladeži I. policijske postaje rekao je kako njega i osnovnoškolce koje podučava prometnim znakovima vozači uglavnom poštuju, no ''ima i onih koji su na mobitelima i pa ne gledaju kada smo mi u križanju''.

Ove godine smrtno je stradalo već petero djece

Ivana Mršića, učenika 2. razreda OŠ Tina Ujevića u Zagrebu, pitali smo je li bolje biti pješak ili vozač, on je rekao vozač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zato što na primjer kad idemo u školu s vozilom, onda brže stignemo'', objasnio je. 

Upravo u automobilima najmlađi stradavaju najčešće. U posljednjih 25 godina broj poginule djece u prometu se smanjuje, no ove ih je godine smrtno stradalo već petero. No, prometnih nesreća je manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni ravnatelj policije, Nikola Milina rekao je kako je na današnji dan 40 osoba smrtno stradalo manje nego u protekloj godini, međutim nikako ne možemo biti zadovoljni ni s tim stanjem.

''Sve naše akcije su usmjerene na recidiviste'', rekao je Milina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Apeliram na sve vozače da poštuju prometne propise da budu posebno pažljivi kada se s vozilom kreću u blizini škole,'' izjavila je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu. 

Jer u prve razrede je krenulo više od 38 tisuća novih sudionika u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo