Nevjerojatna svjedočanstva / Na Baniji kažu: 'Ako ne prolupamo u ovom kontejneru, onda imamo konjske živce.' Prijeti im gubitak 80.000 stanovnika!

Image
Foto: RTL

Predsjednik Milanović upozorava da je doista previše tri desetljeća zapoostavljanja tog kraja , pa onda i potres

7.7.2021.
18:17
RTL
VOYO logo

Poručuje predsjednik Republike prisustvovao je predstavljanju Dugoročne razvojne vizija Banovine. Ističe da su potrebne hitne intervencije i mjere koje u kratkom roku mogu građanima i poduzetnicima osigurati siguran prostor za boravak i djelovanje.

Marko Šiklić je za RTL posjetio stanovnike Banovine koji više od pola godine stanovnici ne mogu u svoje domove. Tužni su i razočarani. Uvjeti za život daleko su od idealnih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je sunce zvoni, jer je toplo-hladno i radi lim. Kad kiša pada to vam nabija tup-tup. Ako mi ne prolupamo u ovom kontejneru onda imamo konjske živce", kaže Marija Stoprd iz Petrinje.

Ovako, kažu, neće moći još dugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše bismo voljeli da se vratimo svojim kućama, jer život u kontejneru nije normalan život", otvorio je dušu Nikola Tešentić iz Gline.

Situacija je teška i problema je mnogo, slaže se i predsjednik Zoran Milanović koji je u Glini predstavio dokument Dugoročne razvojne vizije toga kraja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problema je milijun, naslijeđenih, neki se ne rješavaju od potresa, a mogli su već biti riješeni. Čudi me da nisu. Ta obnova ide sporo, tu mislim na obnovu osobnih objekata gdje ljudi žive."

Projekcije kretanja stanovništva daleko su od optimističnih. Do 2051. Sisačko-moslavačka županija mogla bi ostati bez gotovo 80 tisuća stanovnika, odnosno izgubio bi se grad veličine Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije moguće da Banija postane Štajerska ili Koruška, ali moguće je da krene putem kojim je krenuo veći dio Like gdje se bez obzira na manjak stanovništva i manjak radnika, neke stvari događaju", kaže Milanović.

Prijedlozi ključnih razvojnih inicijativa su drvna industrija, proizvodnja biljnog mesa, ali i uzgoj i prerada industrijske konoplje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elizabeta Pezo Paliska, vlasnica OPG-a iz Majskih Poljana na to kaže:

"To nisu nama nepoznate stvari, ali vezano uz strategiju najvažnije je da imate nekoga tko će vam to raditi, a to morate napraviti i pod hitno prionuti na obnovu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Gline Ivan Janković na sve to kaže:

"Ako treba ja ću bit karika koja će spojiti jednu i drugu stranu jer nemamo vremena za bilo kakva opredjeljenja lijevo ili desno ili bilo koju drugu stranu. Svaki dan nam je bitan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli prilog RTL-a Danas pogledajte ovdje:

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo