OPA, ŠTO JE SADA OVO? / Most tvrdi da ima dovoljno potpisa za referendum, ali ustavni stručnjak otkriva da im je možda sve bilo uzalud

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Sporna su oba pitanja? 'Niti za prvo niti za drugo ne mogu dobiti zeleno svjetlo Ustavnog suda', tvrdi ustavni stručnjak Mato Palić

19.12.2021.
22:08
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja rekao je u nedjelju za Hinu kako su prema prvim informacijama s terena uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa te "imaju referendum" protiv covid potvrda i 'stožerokracije'.

"Još nismo prikupili sve podatke s terena. U danima koji dolaze prikupljat ćemo liste s potpisima od naših volontera pa ćemo u srijedu izaći s dodatnim informacijama na konferenciji za novinare", rekao je Grmoja. U ponoć je istekao rok za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim mostovci traže ukidanje covid potvrda i "stožerokracije" odnosno da se ovlasti sa Stožera prebace na Sabor, koji bi o mjerama odlučivao dvotrećinskom većinom. Za pokretanje referenduma potrebno im je 368.446 potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja je zahvalio svim volonterima  koji su, kako je kazao, po teškim vremenskim uvjetima uložili i svoje vrijeme i trud. 

"To je u konačnici dovelo do pobjede građana Republike Hrvatske. Oni su rekli 'ne' korumpiranom stožeru  i diskriminatornim covid potvrdama", zaključio je mostovac Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SVE ĆEMO PREKONTROLIRATI' /

Most je uspio, Hrvati će ići na referendum? Raspudić objavio da su prikupili dovoljan broj potpisa: 'Priča je završena'

Image
'SVE ĆEMO PREKONTROLIRATI' /

Most je uspio, Hrvati će ići na referendum? Raspudić objavio da su prikupili dovoljan broj potpisa: 'Priča je završena'

Marija Selak Raspudić: Tko može ignorirati ove potpise?

"Prema prvim rezultatima možemo reći da imamo dovoljan broj potpisa. O kojem je broju riječ, još uvijek ne možemo reći jer traje skupljanje lista i detaljno pregledavanje i prebrojavanje potpisa pa ćemo s detaljnijim informacijama izaći u srijedu", kazala je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, javlja RTL

Čim se zastupnici vrate u klupe, Saboru će predati zahtjev za raspisivanje referenduma i popise kojima dokazuju da je to zatražilo 10 posto od ukupnog broja birača. Hrvatski sabor može zatražiti provjeru potpisa, a u kojem roku nije propisano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se utvrdi da ima dovoljno potpisa Sabor može donijeti odluku za raspisivanje oba referenduma ili jednog ili zatražiti od Ustavnog suda da se očituje jesu li ispunjene sve pretpostavke za provođenje referenduma", objasnio je za RTL Mato Palić, stručnjak za Ustavno pravo. 

Selak Raspudić tvrdi samo da će prekontrolirati potpise i neće dopustiti da ih odbaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji Ustavni sud, postoji mogućnost skidanja potpisa neovisno o tim mehanizmima, vidljiva je volja naroda i 300 tisuća je ogroman broj, a kamoli ovo što smo mi skupili i više od toga - tko to može ignorirati?", kazala je Selak Raspudić.

'Niti za prvo niti za drugo pitanje ne mogu dobiti zeleno svjetlo Ustavnog suda'

Ustavni stručnjak objašnjava zašto bi referendum mogao pasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti za prvo niti za drugo pitanje ne mogu dobiti zeleno svjetlo Ustavnog suda. Sporno je što se o članku 17. Ustava RH, a to je jedna referendumska inicijativa, i odredbama zakona koji se odnosi na zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti ne može odlučivati referendumom nego isključivo u Saboru", kazao je Palić. 

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo