'bit će kvalitetniji uzorak' / Ministarstvo objavilo popis, sindikat traži dopunu s podacima čiji učitelji podržavaju cjelodnevnu nastavu

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Smatraju da Povjerenstvo ne bi trebalo ni razmatrati prijave iz škola u kojima su se učitelji izjasnili protiv sudjelovanja u eksperimentu. U slučaju škola u kojima nije provedeno izjašnjavanje, isto bi odmah, a svakako prije donošenje odluke, trebalo zatražiti Povjerenstvo

10.5.2023.
12:22
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Sindikat Preporod pozvao je u srijedu Ministarstvo znanosti i obrazovanja da popis osnovnih škola prijavljenih na natječaj za sudjelovanje u eksperimentu cjelodnevne nastave nadopuni podatkom o provedenom izjašnjavanju vijeća i da se odaberu one u kojima učitelji to podržavaju.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je objavilo popis 68 matičnih osnovnih škola koje su se prijavile na natječaj za sudjelovanje u eksperimentu cjelodnevne škole. Preporod poziva da se popis škola nadopuni podatkom o provedenom izjašnjavanju učiteljskih i radničkih vijeća u prijavljenim školama "zbog samih škola i radnika koji u njima rade, zbog olakšanja rada Povjerenstva te zbog kvalitete odabranog uzorka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog kvalitete provođenja eksperimenta i zbog njegovih dalekosežnih posljedica na preoblikovanje osnovnoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj, jako je važno da u eksperiment uđu škole u kojima su se radnici, a ponajprije učitelji, opredijelili za sudjelovanje u promjenama", stoji u priopćenju sindikata Preporod.

Image
reforma školstva /

Za eksperimentalni program cjelodnevne nastave, najviše se javilo škola iz Slavonija, niti jedna iz Splita

Image
reforma školstva /

Za eksperimentalni program cjelodnevne nastave, najviše se javilo škola iz Slavonija, niti jedna iz Splita

Smatraju da Povjerenstvo ne bi trebalo ni razmatrati prijave iz škola u kojima su se učitelji izjasnili protiv sudjelovanja u eksperimentu. U slučaju škola u kojima nije provedeno izjašnjavanje, isto bi odmah, a svakako prije donošenje odluke, trebalo zatražiti Povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cjelodnevna škola u osnovnoškolski odgojno-obrazovni sustav mora ući na način da njene prednosti budu prepoznate od strane onih koji su najstručniji i najpozvaniji o njima prosuđivati", poručuju iz Sindikata, dodajući da je bez svesrdne učiteljske podrške na neuspjeh osuđen svaki pokušaj preoblikovanja rada škola.

Kako će o odabiru prijavljenih škola ovisiti rezultati eksperimenta, velika je odgovornost na onima koji će ovih dana morati vršiti odabir, kaže sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo