Lijek stiže za nekoliko dana / Ministar Kujundžić u RTL Direktu: 'Kada se ispune kriteriji za davanje lijeka, i preostala djeca će ga dobiti'

'Bit će zatražena još tri mišljenja eksperata koji imaju spoznaje o tome lijeku. Čuvano je zdravlje svakog djeteta', kazao je ministar zdravstva

26.6.2017.
22:39
VOYO logo

I odmah reakcije na odluku povjerenstva i to od roditelja čijoj djeci lijek nije odobren. Ivona Boljevčan iz Virovitice je majka 12-godišnje Eme. Djevojčica se s neuroblastomom bori od 2006. godine, prošla je tri transplantacije, a bolest joj je sada u remisiji. Njezinoj majci nije jasno zašto Emi lijek nije odobren. 

Odgovore o temi koja je uznemirila Hrvatsku u RTL Direktu je dao ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuli smo ovu majku. Što joj odgovoriti, zašto 12-godišnja Ema neće dobiti lijek?
Kod male Eme povjerenstvo nije reklo da nije indicirana terapija niti da je neće dobiti. Radi se o fazi remisije, gdje nemamo dovoljno spoznaja za konkretni lijek do koje faze ima ili nema smisla dati lijek. Povjerenstvo je pokazalo i vrhunsku znanstvenost i odgovornost.

Kada bi se mogle dobiti nove spoznaje?
Bit će zatražena još tri mišljenja eksperata koji imaju spoznaje o tome lijeku. Ako će biti indicirana terapija, ništa se za malu Emu neće promijeniti ako dobije lijek sutra ili za 20 dana. Niti jedno dijete nije zanemareno, nego je čuvano zdravlje svakog djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je odlučilo da će lijek dobiti dvoje djece. Kada se može očekivati početak liječenja? 
Za nekoliko dana. Veledrogerije su kontaktirane i brzo će nabaviti lijek.

Što je s ostalih šestero djece? Oni u ovom trenutku nisu kandidati za lijek? Što poručiti njihovim roditeljima?
Roditeljima možemo poručiti slijedeće: u trenutku kada budu ispunjeni kriteriji za davanje lijeka, kada očekivana korist bude veća nego moguća šteta, oni će dobiti lijek. Ovdje se radi o pravilima struke. Čuvano je zdravlje djece i njihov interes i jedino u tome interesu je povjerenstvo postupilo i to je apsolutno ispravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo događa se pod budnim okom javnosti - pisala se peticija, velik je pritisak bio da država nađe novac. Bi li novac za liječenje bio pronađen i da nije bilo ovakvog pritiska? Ima li novca za svo osmero djece?
Nikakav pritisak javnosti nije rađen niti na Ministarstvo, niti na Vladu, niti na povjerenstvo. Radile su se analize. Javnost treba napraviti pritisak kako sačuvati ovaj zdravstveni sustav, suočiti se argumentima.

Od danas u četiri bolnice kreće projekt prioritetnih listi čekanja? Što to znači?
Znači da oni koji imaju znakove ozbiljne bolesti, ne smiju čekati. Krenuli smo s četiri bolnice - Dubrava, Merkur, Rebro i Klaićeva. A kad projekt uhodamo, očekujemo da će to biti u roku od tri mjeseca, onda ćemo ga pokrenuti u cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se određuje da je netko prioritetniji od drugog? Je li to prostor za nove manipulacije?
Informatički sustav kontrolira svakog liječnika. Neće biti prostora za manipulaciju. Sustav će to registrirati. Puno je važnije da ćemo ljude koji imaju sumnje na ozbiljne bolesti biti na vrijeme zbrinuti.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo