dvije godine mandata / Mesić za Direkt kaže da je Milanović eksplozivan, ne slažu se oko BiH, a Rojs kaže: 'Ima stav kao Tuđman!'

Za jednog političkog analitičara on je dominantan i s karakterom, za drugog, predsjednik je upitne političke kulture

18.2.2022.
22:25
VOYO logo

Bilo je to točno prije dvije godine kada je cijela Hrvatska pričala o tome kako to Josipa Lisac neobično pjeva himnu, i kako se na Pantovčaku citira Ekatarine Velika. Da, dvije su godine otkad je za predsjednika prisegnuo Zoran Milanović. I dvije godine imamo nešto što dosad nismo vidjeli. Predsjednika kojeg su izabrali ljevičari obožavaju desničari. Predsjednik koji je bio predsjednik SDP-a koji kritizira GONG, Žarka Puhovskog i Borisa Dežulovića.

Hrvatska je navikla da su stvari ili lijevo ili desno, a sad imamo predsjednika koji muti vodu. I predsjednika koji je oporba vlasti. I koji nekad više djeluje kao stand up komičar nego diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Grub sam u nekim situacijama i bit ću i dalje prema ljudima koji to zaslužuju. To su uvijek nasilnici. Prema slabijim ljudima nisam grub'', rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

''Prema tome dok sam predsjednik Hrvatske bit ću protiv toga da se NATO siri igdje. I da onaj tko to zagovara radi protiv interesa hrvatskog naroda i RH. Jer nemojte zaboravit mi smo u NATO-u'', izjavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa me vi opet pitajte kad ću sjesti za stol s nekakvim Banožićem koji vjerojatno sad kupuje jastučiće i zavjese za svoj stan. Dakle vojnici rade svoj posao, uz vrhovnog zapovjednika su, ali netko tko je došao iz ministarstva za jastučiće. Pa to je krivično djelo pobogu. Plenković mora narediti svom slugi da lupi petama i da provede zakon'', kazao je Milanović.

Image
KOMENTIRAO IZJAVU PREMIJERA /

Milanović: 'Znam da je Plenkoviću teško zamjeriti se briselskim službenicima, ali ima priliku dokazati svoj navodni utjecaj'

Image
KOMENTIRAO IZJAVU PREMIJERA /

Milanović: 'Znam da je Plenkoviću teško zamjeriti se briselskim službenicima, ali ima priliku dokazati svoj navodni utjecaj'

Ministar iz ministarstva za jastučiće bira zavjese, predsjednik Vlade ima ćud nilskog konja, a za ministra vanjskih poslova se nagađa da je pismen. Sve to su riječi predsjednika Republike, koji 2 godine govori nimalo diplomatično i bez filtera. A ljudi to očito dobro čuju: jer istraživanje Promocije plus za RTL pokazalo je danas da je nakon Franje Tuđmana Zoran Milanović najpopularniji predsjednik. Mi smo za mišljenje pitali i stanovnike Zagreba, ali i Mostara i Sarajeva. I Stipu Mesića i Ljubu Ćesića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedino što mi preostaje je da divljam, jer između ružni prljavi i zli i s jedne strane i "the wild one", ja biram biti Marlon Brando'', kazao je Milanović.

Nije Marlon Brando, ali je Zoran Milanović. Ponekad se čini da smo na divljem Zapadu, a predsjednik je kauboj. Jer sigurno ste do sada već primijetili, predsjednik jako voli dobre stare filmske klasike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prvi je ružan, to je Plenković, drugi je zao, to je Pupovac i treći mušketir, zao, onaj kojeg cijela Hrvatska zove Njojo'', izjavio je Milanović.

''Nismo isti ekosistem, ja sam orao, a on je nilski konj. Papa lopoče, ali ima opaku narav'', kazao je predsjednik RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na divljem zapadu žive svakakve životinje, pa tako i plameni jazavci. Da, predsjednik Milanović pronalazi inspiraciju u životinjskom svijetu, odnosno flori i fauni. 

''Danas se svima prijeti i riga vatru kao plameni jazavac. Gospodin Pupovac je zaštićeniji od pandi u njujorškom zoološkom vrtu. Šalji lavove, a ne pudlice. Kad nema mački, miševi i voluharice kolo vode'', rekao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kinematografije do zoologije. Britko i direktno, bez dlake na jeziku. Predsjednik s karakterom, karakter je i pokazao. Zagrepčane smo pitali kako ga ocjenjuju. 

''Razočarano, čudan je, nisam očekivala takvo ponašanje'', kazala je građanka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pametan čovjek, nemam ružne riječi za njega'', komentirao je građanin. 

Visoku ocjenu daje mu i bivši predsjednik Stjepan Mesić, kaže, dobro radi svoj posao, ali s Vladom mora i treba surađivati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo razgovarali i jednom mjesečno imali ručak za koji mediji nisu znali. Nismo se uvijek slagali, ali nismo se svađali pred javnošću. On je eksplozivniji, on to ne sakriva i kad bi morao potpisati ja bi najveći dio potpisao. Osim gdje se ne slažemo'', rekao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike.

A ne slažu se oko pitanje Bosne i Hercegovine. Upravo je tamo Milanović postao za neke nova zvijezda, za druge problem u regiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Čini se više angažiran'', komentirao je stanovnik Mostara.

''Odnos prema Bosni je dobar'', smatra stanovnik Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Živi u nekom svom svijetu. Mislim da mu treba psihološka pomoć'', komentirao je stanovnik Sarajeva. 

''Da nema odnos s premijerom, kakva jer to politika. To je doseglo dno dna'', rekla je stanovnik Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Politika prema Dodiku i prema Draganu Čoviću ne da me nervira nego imam osjećaj da on ne razumije problem. To su razarači BIH i oni ne predstavljaju Hrvate i Srbe. Ja bi mu preporučio da dobro pročita moj Apel za spas BIH, možda ćemo onda imati bliže stavove o BIH'', izjavio je Mesić.

Bliže stavove o BiH Milanović po novome dijeli zato dijeli s ovim čovjekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisam vjerovao da ću ikad podržat predsjednika Zorana Milanovića, ali mi se svaki dan sve više i više sviđa. Najviše iz razloga jer ima stav kao državnik najveći, predsjednik svih Hrvata, dr. Franjo Tuđman. Pogotovo oko položaja Hrvata u BiH'', kazao je Ljubo Ćesić, umirovljeni general. 

Ipak, kaže Rojs, vrijeme je da se svi krenu slagati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sadašnji ministar Banožić, dok je on ministar oni moraju surađivati. Ta linija predsjednik Republike, ministar obrane, načelnik Glavnog stožera. Tako je bilo i za vrijeme rata. Zamislite da Franjo Tuđman i Gojko Šušak nisu surađivali, pa ne bi imali Hrvatsku'', izjavio je Ćesić.

A kako smo došli do toga da Ljubo Ćesić najavljuje da će glasati za Zorana Milanovića? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Glazba stalno isti motiv, ista ploča, ništa se ne mijenja...'', rekao je Milanović.
Ploča se u dvije godine doista promijenila. Iako se pobjeda slavila uz taktove rocka i popa, ponekad se činilo da mu bolje pristaje hip-hop. Jer reperi najbolje znaju vrijeđati. 

Meta su bili analitičari, bivši stranački kolege, novinari, suci, pa i žene koje se zalažu za priznavanje žrtava nasilja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Želiš da te se tretira kao Amazonku, budi spremna na to'', kazao je Milanović. 
''Uh, jučer sam tim samodopadnim narikačama propustio reći što ih ide'', rekao je predsjednik Republike. 

''Ima slobodu biti kakav jest bez utega, bez utega,. Bez filtera. Jaka osobnost koja ne krije karakterne crte. Izravan je, često u komunikaciji i agresivan. U političkoj sferi je dominantan i ne da na sebe, da bude iz drugog plana, s drugog manje važnog brda'', rekao je Mate Mijić, politički komentator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za jednog političkog analitičara on je dominantan i s karakterom, za drugog, predsjednik je upitne političke kulture. 

''To je ulični žargon u kojem se iskazuje agresija i frustriranost i ona je osobno uvjetovana, a impostira se na nacionalnu razinu kao politički problem'', izjavio je Pero Maldini s Odsjeka za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

''Zoran Milanović je točno što je rekao, nije u kampanji puno obećavao, ne radi reformske poteze niti za to ima ovlasti, ali da pokušava biti korektiv vlasti to pokušava'', kazao je Mijić.

Ponekad korektiv, a ponekad destrukcija. Dvije godine Zorana Milanovića u najmanju su ruku bile slikovite, rječite i za dio javnosti, zabavne. 

Ubrzo iz kuće izbacuje sve biste, kako je i obećao. Ali unatoč tome, kuća na Pantovčaku je ipak izgleda bila tijesna. Uskoro i sam postaje vijest, nakon afere Janaf kada saznajemo da je za vrijeme lockdowna boravio u famoznom klubu u Slovenskoj 9. 

''Koji dva dana nakon katastrofalnog potresa odlazi u klub, dok mi idemo po gradu, da vidimo da ne pada fasada, čovjek ide u klub da se ne baci hrana koju je donio Ante ili Tonči što je već rekao...eto to je predsjednik'', rekao je premijer Andrej Plenković

''Šta me još imate pitat? Tko je donio ribu? Ante. Tko je spremio ribu? Tonči'', kazao je Milanović.

Tenzije su rasle, Plenković je za Milanovića neiskusan, a Milanović za Plenkovića destabilizirajući element u državi. 

''Teme koje otvara, mete koje bira, to radi ja bih rekao strateški. To nije danas se ustao na lijevu nogu pa udara po svima, on jako dobro zna što radi i zašto u određenom trenutku šalje poruke. Izravnost da, ali nije to teška improvizacija'', smatra politički komentator. 

Milanoviću je očito bio važan pravosudni sustava, izbor predsjednika Vrhovnog suda i loše stanje hrvatske vojske. 

''Banožić nije vatra, on je opušak'', rekao je Milanović.

''Predsjednik se postavlja kao lider oporbe i kao netko sa takvim vokabularom populistički, vrlo jeftino stječe privremene bodove ili simpatije kako bi u nekom momentu poentirao. To govori o osobnoj nezrelosti i političkoj insuficijentnosti'', izjavio je Maldini. 

''Šta sam ono govorio, ma nije ni bitno'', kazao je Milanović.  

U ove je dvije godine puno pričao, ali zbog pandemije malo putovao. Svratio je do Slovenije, Njemačke, Crne Gore i Albanije. Ovaj posljednji, prvo je bio privatni, a onda ipak službeni put. 

I nije bio glavna vijest samo nakon svojih izlaganja, već i radi nekih poteza. Vratio je Branimiru Glavašu ratna odličja, na Pantovčaku primio Tihomira Blaškića. Smetalo je nevladinim udrugama kad je hladno pričao o odšteti za obitelj Zec, a iz susjedstva su stizale brojne kritike zbog toga kako govori o Srebrenici. 

''Imamo problema s imenovanjem veleposlanika, imamo problema s percepcijom Hrvatske u međunarodnim odnosim i treće imamo problem u odnosu upravljanja uopće vojskom. Što je prevažnoj da bi se poigravao i tjerao inate u međusobnim prepucavanjima ili u osobnim animozitetima'', izjavio je Maldini. 

Ipak, nije to sasvim neki novi Zoran. Kad je u pitanju ploča HOS-a u Jasenovcu i antifašizam, ostaje sebi dosljedan. 

''Neke poruke, poput ploče HOS-a u Jasenovcu, pokazale su da Milanović ipak još uvijek baštini antifašističku tradiciju i da ne odustaje. Ali s druge strane baš jer nema uteg stranke i partnera, može u nacionalističkom smislu biti svoj'', kazao je Mijić.

Nije puno izgubio na ljevici, ali je zato dobio na desnici. Ima sve veću potporu u Domovinskom pokretu i MOST-u, pokazalo je zadnje istraživanje koje je za RTL napravila agencija Promocija Plus. Novi miljenik desnice prije se dvije godine planirao slagati s premijerom. Danas poručuje nema stajanja. 

''Cilj sigurno nije bio svađa s premijerom koji meni prijeti od prvog dana šta meni ovo treba, bilo je glasno i bučno i bit će još bučnije modulirat ćemo to na miks pultu i mikseru'', rekao je Milanović.

Evo kako ga je za dvije godine mandata počastio prijatelj Plenković. 

Dvije dimenzije. Vanjska štetno, izolirano, unutarnja toksično. Snižavanje političke kulture, komunikacija na razini verbalnog divljaštva. Toksičnost, politička kultura na razini pijanaca u birtiji.

Plenković kaže kao pijanac u birtiji, mnogi drugi kažu - čovjek od naroda. Koji bi mogao i po drugi mandat. 

''Generalno gledajući mislim da je Milanović danas jači nego kad je pobijedio i teško će biti bilo kojem njegovom izazivaču odluči li ići po novi mandat'', izjavio je Mijić.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo