MEDICINSKI PRAVNICI ZGROŽENI 'FESTIVALOM SLOBODE': / 'Je li sloboda znači biti bolestan ili umrijeti u mukama virusa?'

Image
Foto: Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
4.9.2020.
15:53
Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUZMP) izrazila je u petak zgroženost zbog najave održavanja "Festivala slobode", jer smatra da se radi o prosvjedu protiv zdravlja pojedinca i cijelog društva koji se organizira pod sloganom slobode, što znači da se radi o obmani i demagogiji.

"U trenutku kad se svijet suočava s nikad većim brojem oboljelih i umrlih u pandemiji koronavirusa, kad se bolnički kapaciteti u Hrvatskoj ubrzano popunjavaju svakodnevnim prijemima novooboljelih, HUZMP je zgrožen najavom manifestacije tzv. 'festivala slobode', koja bi se trebala održati sutra na Trgu bana Josipa Jelačića", poručili su u petak u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPREMA SE ANTIKORONA PROSVJED USRED ZAGREBA? /

Organizatori najavili vrijeme i mjesto, znakovito je tko će im biti DJ

Image
SPREMA SE ANTIKORONA PROSVJED USRED ZAGREBA? /

Organizatori najavili vrijeme i mjesto, znakovito je tko će im biti DJ

'Je li sloboda znači biti bolestan ili umrijeti u mukama virusa?'

Kao udruga koja okuplja medicinske i pravne stručnjake oštro su osudili tu inicijativu, kao i "pokušaj da se ovakav ili sličan prosvjed, koji je direktno i jasno artikuliran protiv zdravlja pojedinca i cijelog društva, organizira pod sloganom slobode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapitali su se o kojoj je slobodi riječi i tko će ju gajiti ako nema sveopće sigurnosti i zdravlja, tko će uživati slobode ako se omalovažavaju procesi i instituti medicinske znanosti, prevencije i liječenja?

"Je li sloboda znači biti bolestan ili umrijeti u mukama virusa i ostalih bolesti. Je li sloboda znači u neznanju govoriti o štetnosti liječenja cjepivom, o štetnosti odluka liječnika i zdravstvenih radnika. Je li sloboda znači prozivati i pozivati zdravstvenog radnika da se odmakne i odrekne svojih vrijednosnih uvjerenja medicinske etike i deontologije u primjeni najsuvremenijih i znanstveno dokazanih metoda liječenja i odlučivanja", pitaju iz HUZMP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jeftine obmane i demagogije pojedinaca i interesnih skupina'

U udruzi su osupnuti pokušajima "jeftine obmane i demagogije pojedinaca i određenih interesnih skupina", koji očito žele i kroz ovo nesmiljeno vrijeme uvoditi nemir u društvu i stvoriti nepovjerenje između zdravstvenih radnika i građana.

"Argumentirani prijepori između znanstvenika i stručnjaka su jedno i vode samo boljitku znanosti, no kad netko bez ikakvog znanja o zdravstvu, liječenju, bolestima, cijepljenu i virusima ima toliko hrabrosti, energije i volje poticati sveopću destrukciju i nered vlastitom projekcijom i nametanjem onoga što je dobro za društvo, pojedinca, za njihovo zdravlje, sigurnost i stabilnost, tada to predstavlja nešto sasvim drugo", poručuje HUZMP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su organizatori 'Festivala slobode'?

Održavanje manifestacije "Festival slobode" najavljeno je za subotu, 5. rujna, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića s početkom u 17 sati. Inicijativa “Prava i slobode” kao organizator poručila je preko facebooka da im je cilj "založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja".

Najavljeno je da će se okupljenima obratiti nutricionistkinja Anita Šupe u ime Inicijative "Prava i slobode", aktivist i vjeroučitelj Ivan Pokupec te kolumnist portala "Logično" Velimir Ponoš, dok će glazbenik Tony Cetinski puštati glazbu kao DJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo