visok napon između tabora / Manji računi za struju? U HDZ-ovom planu pronašli smo obećanje o smanjenju PDV-a na električnu energiju

U HDZ-ovom energetskom planu pronašli smo obećanje o smanjenju PDV-a na električnu energiju, što bi posljedično značilo i manje račune za struju

28.8.2016.
18:39
VOYO logo

Visok napon stvoren ideološkim podjelama između dva glavna tabora, činilo se, barem će malo splasnuti nakon predstavljanja konkretnih programa - poput HDZ-ovog prijedloga o manjem PDV-u na električnu energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedno od ključnih pitanja i zato su mjere koje smo naveli i sadržane u našem programu", rekao je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

No u tom programu doslovno piše samo jedna rečenica o tome da će se uvesti snižena stopa PDV-a i ništa više - pa smo trazili pojašnjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snižena stopa je na 12 posto. Novca u proračunu ima, napravljeni su izračuni za cjelovitu reformu", rekla je Ivana Maletić.

Nema šanse - smatraju u narodnoj koaliciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrijeme predizborne kampanje mi pokušavamo bit vrlo vjerodostojni i ne možemo davati neka obećanja bez kalkulacija koja ne bi opteretila državni proračun", tvrdi Siniša Hajdaš Dončić.

"To je nemoguće. Zašto to danas raditi, nema potrebe kad možeš na drugačiji način sa pametnom energetskom politikom smanjivati cijenu električne energije", kazao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni čelniku MOST-a ova ideja nije najbolje sjela.

"To je realno isto kao što govorite da će netko otvoriti 180 tisuća radnih mjesta bez ikakve analize, na temelju koje analize i kojih parametara je netko mogao donijeti ocjenu da će netko smanjiti porez na električnu struju. S druge strane treba li hrvatska biti lider u energetici, ako treba biti,s kojim će novcima to napraviti", rekao je Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struka pozdravlja najavu manjeg PDV-a, ali obećanje ne vidi kao realno.

"Ako pogledamo bilancu HEP-a i vidimo da to nije beznačajni dio koji se treba država odreći, tu govorimo o milijardama. Ne mogu se oteti tom dojmu da je to marketinški trik zato što ćete dobiti zadovoljne kupce", rekao je Ivica Jakić, stručnjak za električnu energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljni - čak i da HDZ pobijedi na izborima i sastavi Vladu i ispuni obećanje, građani ne bi bili baš tako skoro jer ovo smanjenje bi im bilo u planu za 2018.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo