SKANDALOZNO / U kvizu za osnovnoškolce otkrivena karta Hrvatske koja obuhvaća dio Srbije i BiH

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL / Reditt

Majka jedne učenice primijetila je da je u jednom kvizu namijenjenom za treći razred osnovne škole prikazana karta velike Hrvatske

1.2.2022.
18:37
Goran Stanzl/PIXSELL / Reditt
VOYO logo

Majka je surfajući internetom s kćeri otvorila kviz za treći razred osnovne škole kako bi joj pomogla u učenju, no ubrzo je primijetila da nešto nije uredu, pišu 24 sata.

"Kći je za sastavljala popis znamenitosti u zavičaju, pa smo zajedno "surfali". Slučajno smo pronašli i ovaj kviz, bio nam je zanimljiv i zaigrali smo. No na kraju nismo znali bismo li se smijali ili plakali. Morali smo kćeri objasniti da ovo sigurno nije karta Hrvatske", izjavila je majka koja se iznenadila kada je na kvizu vidjela kartu Hrvatske koja obuhvaća i BiH te dio Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o interaktivnom kvizu za 3. razred OŠ iz predmeta Glazbena kultura i umjetnost objavljenom na web-stranici izdavačke kuće Profil Klett na kojoj se objavljuju tzv. Repozitoriji, odnosno sadržaji koje objavljuju samostalno nastavnici, učitelji i drugi djelatnici u obrazovanju.

Karta NDH

Kviz je osmišljen u obliku puzzle igre, te igrač treba povezati ime hrvatskog grada s fotografijom koja pokazuje znamenitosti. Sa svakim pogođenim gradom otvara se dio karte Hrvatske. No kad se otvore sve puzzle, granice Hrvatske, zauzimaju i kompletan teritorij BiH, te dio Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se doznaje, autorica kviza radi u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, no nije bila raspoložena odgovarati na novinarska pitanja.

U Profil Klettu. Iz izdavačke kuće odmah su se ogradili od ovog sadržaja, istaknuvši kako su šokirani te su spornu kartu ubrzo uklonili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SIB /

Đakovčanin letvom usmrtio psa, kazneno prijavljen

Image
SIB /

Đakovčanin letvom usmrtio psa, kazneno prijavljen

Tko je odgovoran?

"Postoje dvije vrste sadržaja na našoj web stranici – jedno su digitalni obrazovni sadržaji, koje idejno i autorski potpisuju naši urednici i suradnici, a posve drugu skupinu čine materijali koji su na tzv. Repozitoriju, za čije sadržaje nismo ni urednički ni autorski odgovorni odnosno nismo njihov izdavač, već su autori zainteresirani učitelji koji izrađuju digitalne sadržaje", objasnili su.

Ističu kako se u ovome slučaju zaista radi o materijalu iz Repozitorija, za koji tek trebaju utvrditi, ako će biti moguće, koji korisnik ga je postavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasili da je za "te objavljene sadržaje odgovoran isključivo korisnik koji ga koristi“ odnosno koji ga je objavio. “Ove spomenute aktivnosti apsolutno ne podržavamo", naglasili su iz Profil Kletta te zahvaljuju roditeljima koji su upozorili na propust.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo