oprez! / Kupujete preko interneta? Ovo je sedam najčešćih online prijevara, evo kako ih izbjeći

Image
Foto: Shutterstock

Policija je ovih dana zaprimila prijavu 45-godišnjaka koji je kupnjom putem interneta ostao bez 25.000 kuna

7.2.2020.
15:42
Shutterstock
VOYO logo

Potaknuta najnovijom računalnom prijevarom PU primorsko-goranska izdala je  upozorenje građanima u kojem ih poziva na dodatan oprez pri kupnji na internetu.

Naime, policija je ovih dana zaprimila prijavu  45-godišnjaka koji je kupnjom putem interneta ostao bez 25.000 kuna. Javljajući se na objavljeni oglas na jednoj od društvenih mreža, kod dogovaranja kupnje muškarac je ustupio podatke svoje bankovne kartice te dan poslije utvrdio da s iste nedostaje puno veći iznos od dogovorenog spomenutom kupnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ne bi postali žrtvom ove vrste kriminala, PU primorsko-goranska građanima je dostavila informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:

Investicijske prijevare i prijevare u online kupnji: navedu vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novac s poslovnog računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.

Krađe identiteta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u  kojoj vas prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novac. 

Phising - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica banke uz nekoliko sitnih razlika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo