nikakvi fiskalizirani računi / Kreativni ugostitelji na Jadranu: 'Vi ste naši pa ćemo mi po jugoslavenski'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Čini se da ipak mnogi nisu izdavali račune kojih je bilo čak tri posto manje nego godinu dana ranije

7.8.2018.
8:44
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Još nas od 2013. 'uče' da za sve što nam naplate, moraju nam izdati fiskalizirani račun. Tako je već od prve godine dalo rezultate vrijedne osam milijardi kuna jer su ugostitelji, trgovci i odvjetnici prijavili za toliko veći promet nego godinu dana ranije. Fiskalizirani računi na stolovima ugostiteljskih objekata postali su, činilo se, rutina s iznimkama, prema poznatima, starim gostima...

Tri godine rastao je broj fiskaliziranih računa, a onda kao da se počelo posustajati. Ove godine učinjen je ozbiljan korak unatrag, naročito u ugostiteljskim objektima, gdje se lako suočiti sa starom praksom neizdavanja računa. Primjera ne manjka, piše Šibenski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto jednog od njih - u pizzeriji na Rivi, podno perivoja, a nasuprot parkirališta, među desetak stolova našlo se tek jedno prazno mjesto za sjesti na ručak. Čim je na stol stiglo piće, mlada konobarica, s nježnim slavonskim naglaskom, upozorila je goste da imaju tehničkih problema pa ne mogu primiti kartice. Ali, nema problema, bankomat je samo stotinjak metara dalje nasuprot benzinske postaje. Kada su htjeli platiti, konobarica im je rekla: "Vi ste po naši pa ćemo mi po jugoslavenski."

Djevojka je to od 20-ak godina koja zna da je to "onako kako se nekad radilo", što im je i odgovorila. Na praznom listu papira zapisala je nekoliko brojeva bez specifikacije jela i pića, zbrojila i to je bilo to. Račun nije bio pretjerano velik, ali sigurno nisu bili jedini koji su na "jugoslavenski" način riješili račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje zabrinjavajući podaci da je od početka godine obavljeno na tisuće nadzora te da je u polovici slučajeva otkrivena neka nepravilnost, što znači da svaki drugi kontrolirani ugostitelj radi neki prekršaj. Država se, inače, jako suočila s manjkom izdanih računa za vrijeme SP-a, a iako se očekivao znatno pojačan promet, čini se da ipak mnogi nisu izdavali račune kojih je bilo čak tri posto manje nego godinu dana ranije.

Za razliku od prošlih godina, Porezna najavljuje kako objekte neće više zatvarati, već će za prekršaje prvo upozoravati. Kazne iznose od 10 do 500 tisuća kuna. Koliko je ukupno kazni dosad naplaćeno nije objavljeno, piše Šibenski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo