KOMENTAR: / Nakon HDZ-ovih dogovora s Miloševićem i Karadžićem, zločina i pljačke, zgražanje izazove Čovićev odlazak na rakiju

Image
Foto: AFP/Net.hr

Čovićev odlazak u Banju Luku na proslavu dana Republike Srpske uzburkao je javnost. Koja kao da je prespavala posljednjih 30-ak godina odnosa HDZ-a i njegovih čelnika prema Bosni i Hercegovini

15.1.2019.
13:12
AFP/Net.hr
VOYO logo

Šok, nevjericu i sveopće zgražanje izazvao je nedavni postupak HDZ-ovih političara u Bosni i Hercegovini. Za one koji ne znaju što se dogodilo evo kratkog povijesnog uvoda.

U proljeće 1991. predsjednik HDZ-aFranjo Tuđman ospjednut proširivanjem granica Hrvatske na susjednu BiH započeo je seriju (tajnih) razgovora sa Slobodanom Miloševićem opsjednutim proširivanjem granica Srbije, također na BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju motivaciju predsjednik HDZ-a pronalazio je u kartama Banovine Hrvatske iz 1939., ali i tezi koju je sam smislio, da je Bosna ionako "povijesni apsurd."

'Važna i trajna suradnja' s Radovanom Karadžićem

U proljeće 1992. u Grazu se potpredsjednik HDZ-a BiH uz odobravanje predsjednika hrvatskog HDZ-a sastao s liderom Srba u BiH, budućim optuženikom za ratne zločine Radovanom Karadžićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema svjedočenju ondašnjeg visokog dužnosnika HDZ-a, tada je "uspostavljena važna i trajna suradnja između bosanskih Hrvata i bosanskih Srba", a sam sastanak bio je "puka formalizacija brojnih zajedničkih operacija pojedinih zapovjednika na terenu - od iznajmljivanja tenkova do razmjene i plaćanja naftom pojedinačnih ustupaka na bojnom polju od strane srpskih zapovjednika."

U jesen 1992. hrvatske postrojbe povukle su se iz Bosanske Posavine čime je uspostavljen koridor Knin-Banja Luka-Bijeljina-Beograd koji je omogućio spajanje Srbije s paradržavama bosanskih odnosno hrvatskih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor Tuđmana i Miloševića

O tome da je Bosanska Posavina izdana od hrvatskog državnog vrha predvođenog HDZ-om, i da je izdaja ustvari rezultat pregovora između srpskih i HDZ-ovih političara, govorili su u zadnjih dvadesetak godina brojni sudionici tih događaja.

Jedan od njih, akademik Dušan Bilandžić, kojeg je predsjednik HDZ-a imenovao da pregovara sa srpskim stručnjacima o podjeli BiH, navodi da dogovor o predaji Bosanske Posavine Srbima nije postignut na spomenutom sastanku u Grazu nego godinu dana ranije na jednom od spomenutih sastanaka predsjednika HDZ-a i srpskog lidera Slobodana Miloševića. Zašto su se unatoč dogovorima u Posavini ipak vodile borbe Bilandžić odgovara: "Tuđman i Milošević su dogovorili sukobe u ovom kraju kako javnost ne bi uvidjela da je Posavina predana bez borbe!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su 1993. i 1994. vođe bosanskih Srba otkazale poslušnost Slobodanu Miloševiću ovaj se odlučio na blokadu granice između Srbije i Republike Srpske na Drini. Znate li kome se u tom trenutku za pomoć obratio Radovan Karadžić? Predsjedniku HDZ-a Franji Tuđmanu. Prema riječima jednog tadašnjeg hrvatskog dužnosnika, Tuđman je naložio da se pomogne Karadžiću odnosno Republici Srpskoj isporukama nafte i novčanim transakcijama.

Protjerivanje hrvatskog stanoviništva

Ovdje ću stati u nabrajanju svih susreta, pregovora i dogovora koje su predstavnici HDZ-a vodili s predstavnicima Srba iz Republike Srpske, i Srbije, i samo podsjetiti čitatelje na dvije važne činjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo, sve navedeno se događalo za vrijeme rata u kojem su Hrvati i Srbi bili na suprotinim stranama. I drugo, možda i najbitnije, dok su se hrvatski i bosanskohercegovački hadezeovci susretali s Karadžićem i Miloševićem, s područja nad kojima su kontrolu imale srpske vlasti hrvatsko je stanovništvo gotovo u potpunosti protjerano.

Zar je nakon svega Čovićev potez iznenađenje?

Ali da se vratim na sam početak teksta i razlog zašto sve ovo pišem. Dvadeset i četiri godine nakon završetka rata, 9. siječnja 2019. predsjednik HDZ-a BiH svratio je na kavu, kolače i rakiju u Banju Luku kako bi prvom čovjeku Srba u BiH onako kolegijalno čestitao dan njegova entiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I time uzburkao javnost. Gledajući unatrag, zar je moguće da kraj svih navedenih (i nenavedenih) primjera koji su za posljedicu imali masovne zločine, ubojstva, progone i pljačku, tek ovaj čin vodstva HDZ-a izazove zgražanje hrvatske javnosti?

Riječi velikog Meše Selimovića

Umjesto odgovora, preporučio bih svima na "ovim prostorima", dok razmišljaju o prošlosti ili kad planiraju budućnost, da se što češće zamisle nad riječima velikog Meše Selimovića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar može čovjek tako potpuno uspavati svoju savjest? Zar može prekinuti misao, kao konac, i zabraniti sebi razmišljanje o posljedicama, ne želeći da zna za njih? Eto, izgleda da može. Nagon nas brani potpunim zaboravom, da bi nas spasao od mučenja zbog odgovornosti. Ako je tako, a drugog objašnjenja nema, onda je čovjek prilično prljav stvor, čak i kad nije svjestan svojih postupaka. Jer, neće da ih bude svjestan!

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo