DALIJA OREŠKOVIĆ ZA RTL / 'Grabar Kitarović kontinuirano poručuje svim lopovima i kriminalcima: Hrvatska je vaša'

Gošća RTL-a Danas bila je predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković

6.12.2019.
19:01
VOYO logo

Izjave aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja želi novi mandat na Pantovčaku opet izazivaju niz reakcija pa tako i među njezinim protukandidatima i protukandidatkinjama, a jedna od njih, Dalija Orešković, bila je gošća RTL-a Danas, koja je kritizirala aktualnu predsjednicu, ali i bivšeg premijera Zorana Milanovića, također jednog od takmaca na putu za Pantovčak.

''Na Kolindu Grabar Kitarović nitko više ne bi trebao trošiti puno riječi, još od njezine prošle kandidature, od druženja s gospodinom Mamićem, od nezakonite smjene gospodina Lozančića, svim svojim ponašanjem i izjavama ona šalje jednu kontinuiranu poruku svim lopovima i kriminalcima: Hrvatska je vaša'', kazala je, između ostalog, Dalija Orešković, jedna od aktualnih predsjedničkih kandidatkinja i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u razgovoru s RTL-ovim reporterom Adrianom de Vrgnom za RTL Danas.

Orešković je kazala i da je Grabar Kitarović jedan od razloga zašto se ona uključila u predsjedničku utrku, a zbrku u kojoj se našla predajući sve papire Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) doslovno pet do 12 (što je neke navelo i da se zapitaju pa kako se to dogodilo jednoj pravnici) opisala je kao vrlo simbolično: ''Odgovara i trenutku u Hrvatskoj u kojoj je situacija pet do 12 i u kojoj uvijek svima nedostaje taj jedan papir kad se pojave pred šalterom, a pri tome propuštamo ono bitno''.

Na pitanje koga smatra glavnim protukandidatom, odvratila je kako misli da su to ''možda građani'': ''Uspavani građani koji se bore sami sa sobom u strahu od propalih ili bačenih glasova, a ja im želim poručiti da se radije bore i boje propale ili bačene budućnosti''.

''Ako opet odaberemo nekog od kandidata koje podržavaju velike stranke, a zapravo stranački karteli, onda možemo očekivati da će se takvi kandidati i u ulozi predsjednika države prvenstveno ponašati u skladu s interesima onih stranačkih elita koje su im i pomogle da dođu na Pantovčak i opet građani neće imati ravnotežu koju bi jedan predsjednik države i trebao obavljati u jednoj demokratskoj državi'', istaknula je Orešković, koja se nije složila da oduzima jedan dio glasova Zoranu Milanoviću.

'Milanovićeva Vlada nije imala dovoljno hrabrosti provesti reforme bez kojih ovo društvo ne može naprijed'

''Mislim da njega prvenstveno podržava njegov stranački krug i stranački krug onih ostalih malih stranaka satelita. Zoran Milanović ima jedan teret, a to je činjenica da je bio na premijerskoj dužnosti u situaciji kada je njegova politička opcija imala stabilnu većinu u Saboru. Njegov slogan je 'normalno', usuđujem se tvrditi da većina građana danas vidi što je sve nenormalno u ovoj državi, između ostalog i zbog toga što njegova Vlada nije imala dovoljno hrabrosti provesti one reforme bez kojih ovo društvo jednostavno ne može naprijed'', upozorila je Orešković.

Velikim pitanjem smatra tko će ući u drugi krug: ''Građani bi trebali promisliti i morali bi znati da izbore ne dobivaju predizborne ankete, nego njihovi glasovi. Čini mi se da je jedan broj kandidata poprilično velika opasnost na političkoj sceni, za vladavinu prava, za onaj sustav kočnica i ravnoteža između različitih grana vlasti. Postoje kandidati koje ni u kojem slučaju ne bih voljela vidjeti u drugom krugu. Kako će se to odigrati, to će vrijeme pokazati'', zaključila je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo