analiza vodostaja / Karlovac na nogama zbog nabujalih rijeka: donosimo prognozu za naredne dane

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Od nove katastrofe strahuju stanovnici Karlovca. Nisu se oporavili ni od lanjskog potopa, a stiže im novi. 400 obiteljskih kuća je pod vodom, četiri tisuće stanovnika je odsječeno, a 30-ak ljudi je evakuirano

16.10.2015.
18:43
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Glavni uzrok ekstremno visokih vodostaja u Karlovcu je obilna kiša koja pada već danima. Situaciju je analizirao naš meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Neuobičajeno je koliko je kiše palo u Karlovcu, a riječ je o jednom izraženom listopadskom ekstremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Pogledajmo koliko je točno palo do sada. Ovo je akumulirana količina kiše u prvih 15 dana mjeseca. Vidimo da se u Karlovcu nakupilo više od 200 litara po četvornom metru. Ako to usporedimo s dugogodišnjim prosjekom za cijeli mjesec, odmah će vam biti jasno odakle ovakve poplave. Naime, inače tijekom cijelog listopada padne oko 90 litara po četvornom metru. Sada, dakle u 2 tjedna, više nego dvostruko od toga.

Što nas čeka dalje, ostaje još za vidjeti. Međutim, naznake su povoljnije u odnosu na prvu polovinu mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Kako je ta kiša utjecala na vodostaj, primjerice Kupe. Inače, vrlo je slično i za Koranu. Dolje vidimo količinu kiše po danima.

Image
Foto: RTL

Vidimo jednu zanimljivu stvar, vodostaj je u početku čak i padao. Razlog je što tada zemlja mogla još primiti vode, tek je kasnije došlo do zasićenja. Uz to, važno je istaknuti da ne utječe samo kiša. U Karlovcu na vodostaj rijeke u Karlovcu, naravno. Nego kiša na cijelom slivu rijeke, dakle i ona u Sloveniji, Gorskome kotaru, a za Koranu kiša u Lici. U tim je krajevima najviše kiše bilo baš 14. i 15. listopada i zbog toga ovako nagao rast vodostaja. Inače, danas poslijepodne Kupa je u Karlovcu dosegnula 855 centimetara, što nije izmjereno nikada u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građane Karlovca čeka još kiše, ali onda se nazire stabilizacija. 

Naime, vikend će biti prilično dobar, bit će i sunca. Samo sutra uz malo kiše, 10-ak litara po četvornom metru, uglavnom prijepodne. Nedjelja će biti suha. Onda u ponedjeljak novo pogoršanje, koje bi moglo donijeti nešto obilniju kišu, do 30 litara po četvornom metru. Međutim, do tada će se vodostaji već ponešto spustiti tako da to ne bi trebalo previše ugroziti kuće. U utorak još vrlo malo kiše, a nakon toga se konačno nazire jačanje anticiklone, dakle stabilizacija, koja bi se neko vrijeme zadržala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo