KAMPANJA KOJA TO JOŠ NIJE / Rasipaju se koalicije, bjesne virtualni ratovi, a mi smo dobili mogućeg kandidata za predsjednika

Image
Foto: Luka Klun/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin objavio se da će se njihova koalicija zvati 'Rijeke pravde'. Predsjednik Zoran Milanović nastavlja 'rat' na društvenim mrežama, a uključili su se i Gordan Jandroković i HDZ. A dok su sve oči uprte u parlamentarne izbore, Nino Raspudić potvrdio je da bi mogao biti kandidat na predsjedničkim izborima

22.3.2024.
7:00
Luka Klun/PIXSELL
VOYO logo

PREGLED POLITIČKIH ZBIVANJA U ČETVRTAK:

  • Grbin: 'Naša koalicija zvat će se Rijeke pravde'
  • Raspudić potvrdio: 'Mogao bih biti kandidat za predsjednika Republike'
  • Benčić predstavila nakon što pobjede: 'Nećemo više pumpati novac bankama'
  • Parlamentarni izbori sve skuplji, a tko ih financira?
  • Padaju 'provokacije': Zoki po Plenkiju, Anušić po Zokiju
  • U Hrvatskoj dan izbora, a u BiH 'svetkovina'
  • Plenković u Bruxellesu nije odolio ni spomenuti Milanovića
  • Milanović o Butkoviću: 'Plenković je na mene nahuckao pileću konjicu'
  • Božinović o imenu SDP-ove koalicije: 'Koliko im je vodostaj spao...'
  • U Facebook 'rat' uključio se i Jandroković pa opleo po Milanoviću
  • SDP smije koristiti Milanovićeve 'Rijeke pravde' na plakatima, ali evo gdje ne smije

Bačić: 'SDP i Milanović pokušavaju stvoriti politički kaos'

Nositelj HDZ-ove liste u 10. izbornoj jedinci Branko Bačić u četvrtak je optužio predsjednika Republike Zorana Milanovića i SDP da pokušavaju stvoriti politički kaos te je pozvao Milanovića da, ako želi biti kandidat za premijera, podnese ostavku na mjesto predsjednika države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zoran Milanović i SDP pokušavaju napraviti politički kaos tako da najviši dužnosnik krši Ustav i zakone RH, te ga mi u HDZ-u pozivamo da, želi li biti kandidat za premijera, podnese ostavku na sadašnjoj dužnosti i uđe u političku utakmicu u kojoj postoje pravila i sudac", rekao je Bačić navečer u Splitu prije sastanka sa stranačkim kolegama iz 10. izborne jedinice.

Na pitanje novinara hoće li HDZ stvarati koaliciju na desnom spektru sa srodnim strankama, kao odgovor na koaliciju lijevih stranaka, Bačić je odgovorio kako je nakon Milanovićevih postupaka jasno da je na desnom političkom spektru jedno HDZ taj kojem treba dati glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte u prilogu.

Image
'NEKA PODNESE OSTAVKU' /

Bačić: 'Milanović i SDP pokušavaju napraviti politički kaos. HDZ neće dozvoliti da se spali država'

Image
'NEKA PODNESE OSTAVKU' /

Bačić: 'Milanović i SDP pokušavaju napraviti politički kaos. HDZ neće dozvoliti da se spali država'

Uoči izbora, spremaju se i izborne pjesme: 'Izađite iz kružnog toka, borba će biti žestoka'

Izbori su sve bliže. Biraju se slogani i pjesme, a pravi rat odvija se na društvenim mrežama. Osvanuli su i prvi plakati sa sloganom 'rijeke pravde dolaze' koji je plasirao predsjednik. Krenula je i nova runda napada na društvenim mrežama. Neke su stranke uz svoje pjesme vezane godinama, a drugi najavljuju da će njihove izborne pjesme boto bolje nego prošlih godina. Tko se zamara pjesmama, a tko protivnicima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu.

Građani o prepucavanjima Plenkovića i Milanovića: 'Ne podržavam ni jednog ni drugog'

Građane smo pitali što misle o javnim prepucavanjima dvojice najviših hrvatskih dužnosnika koji će, što smo bliže izborima, očito svoju retoriku u kampanji pojačavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Različiti su po tome što je Plenković bio više sklon populističkim politikama koje su imale manje negativne socijalne posljedice, Milanović mi je draži u vanjskoj politici, ali ne slažem se s ovim što radi vezano za Dodika", kaže Andreja iz Zadra.

"Ne podržavam ni jednog no drugog jer smatram da je za Hrvatsku sramota način na koji se izražavaju", kaže Nada iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte u prilogu.

Raspudić potvrdio: 'Mogao bih biti kandidat za predsjednika Republike'

Član Mosta Nino Raspudić u razgovoru za RTL Danas otkrio je da bi mogao biti kandidat za predsjednika Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A sigurno je da nisam nezainteresiran, ostaje vidjeti. Vrlo je moguće da ćemo imati kroz dva, tri mjeseca i predsjedničke izbore", dodao je.

Most je prije dva dana službeno predstavio kandidata za parlamentarne izbore - Nikolu Grmoju. Pokazali su i svoj slogan "Na tvojoj strani", a program se zove "Sačuvajmo Hrvatsku" . Najavili su da će ga u cijelosti objaviti na internetu i naglasili da se oni jedini bave programom, a ne samo prepucavanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović je svojim ulaskom u kampanju itekako poremetio planove svima, a pogotovo Mostu. Svojom bombom je poremetio Mostovo predstavljanje kandidata za premijera, a je li im poremetio izborne planove?

Što je još Raspudić poručio, pročitajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li SDP sve stavio na Milanovića? Hajdaš Dončić: 'Stavili smo sve na crveno'

U SDP-u je prihvaćen prijedlog koalicijskog sporazuma. Partneri do petka moraju potpisati što su dobili na stol - a to je 29 mjesta na listama. Reformistima idu dva mjesta, GLAS-u tri, Stranci s imenom i prezimenom četiri mjesta na listama, HSS-u čak devet mjesta, a najviše stranci Centar - 11. Iako nisu sva ulazna, matematikom je šokiran dio SDP-a i koalicijskih partnera.

Dalija Orešković ipak je ostala u koaliciji. Bit će druga u u prvoj izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjela sam otprilike da neki koalicijski partneri imaju drugačiji tretman u pregovorima. Za broj mandata koje su neke stranke ostvarile saznala sam kad je već praktički sporazum u određenom formatu trebalo prihvatiti", poručila je.

A 11 mjesta Centru, od kojih računaju da bi pet moglo biti prolaznih, naljutilo je i splitski SDP. Četvrta, peta, sedma i deveta izborna jedinica još čekaju svoj točkasti dogovor sa strankom Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić za RTL Danas istaknuo je da je 29 mjesta objektivna brojka za koalicijske partnere.

"Ako slažete pobjedničku listu gdje dolaze i drugi partneri, morate ponekad biti možda malo darežljiviji kako biste tu priču zatvoriti. Nije to ništa čudno, imam dosta iskustva u tome, i s regionalnim koalicijama. Uvijek stranka koja je najjača daje najviše mjesta", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da se početna koalicija rasula otprilike na pola, pitali smo ga je li SDP u ovom trenutku sve stavio na Zorana Milanovića. Hajdaš Dončić tvrdi da su sve stavili - na crveno.

Komentirao je i plaši li se da bi zbog ponašanja Milanovića mogli ostati bez rezultata na izborima, a više pročitajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: 'Okupljam koaliciju za Treću republiku, to je Vlada nacionalnog spasa'

Predsjednik Republike Zoran Milanović opet se oglasio na Facebooku gdje je poručio da okuplja koaliciju za Treću republiku dodajući da "HDZ treba maknuti s vlasti".

"To je Vlada nacionalnog spasa. HDZ treba maknuti s vlasti na demokratski način i tko god dođe, bit će bolji. I ponovit ću: tko god nije vidio problem u tome kako je Hrvatska dobila državnog tužitelja ili ne razumije ili, još gore, ima nekakve interese, sliježe ramenima i pristaje na svaku vrstu poniženja", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte u prilogu.

SDP smije koristiti Milanovićeve 'Rijeke pravde' na plakatima, ali evo gdje ne smije

Slogan SDP-ove koalicije "Rijeke pravde dolaze" osvanuo je na plakatima u Zagrebu i Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stihovi su to iz istoimene pjesme hrvatskog glazbenika Jure Stublića kojima je predsjednik Zoran Milanović najavio kandidaturu na parlamentarnim izborima prošloga petka kad je šokirao naciju. U međuvremenu ga je Ustavni sud upozorio da ne smije sudjelovati na izborima ni u kampanji, no SDP se tih stihova ne odriče.

Dok službeno ne počne izborna kampanja, stranke i kandidati smiju se oglašavati na jumbo plakatima, ali se ne smiju reklamirati u televizijskim, ni radijskim spotovima. Također, moraju sve moraju prijaviti u troškovima kampanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte u prilogu.

U Facebook 'rat' uključio se i Jandroković pa opleo po Milanoviću

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković zauzeo se strastvenost i razboritost u politici i ocijenio da to što "trenutno gledamo" kod predsjednika Republike i SDP-a jest ostrašćeno, ali nije ni razborito ni korisno, već može proizvesti nestabilnost i ozbiljne društvene podjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok predsjednik Republike Hrvatske i SDP ne samo da potiču kaos i sukobe, već pokazuju i očito nepoštivanje zakona naše zemlje, želim naglasiti sljedeće...", piše Jandroković u objavi na Facebooku te objašnjava da "biti strastven znači imati energiju i biti predan svojim uvjerenjima", a biti "razborit znači imati sposobnost promišljanja, suradnje i donošenja najboljih odluka". 

Samo sjedinjujući te osobine možemo postići pozitivne promjene i napredak u društvu, istaknuo je.

Više pročitajte u prilogu.

Predstavljena nova stranka: 'Hrvatska može biti sretnija od Danske i bogatija od Švicarske'

Demokršćani su nova stranka na hrvatskoj političkoj sceni, a u četvrtak su je predstavili čelnik Antun Krešimir Buterin i predsjednik Glavnog odbora Ante Lučić, koji su najavili da će stranka sudjelovati na parlamentarnim, europskim, predsjedničkim i lokalnim izborima.

"U odnosu na postojeće stanje, sigurni smo da ćemo kao Demokršćani konstruktivno doprinijeti adresiranju i rješavanju gorućih problema. Optimizam, nada i motivacija u srži su demokršćanskog svjetonazora, a naše političke elite uništavaju nam samopouzdanje i vjeru u vlastite snage", poručio je na konferenciji u središnjici stranke u Zagrebu predsjednik Buterin, novinar i urednik, koji kao volonter vodi udrugu za poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

Kao glavne razloge osnivanja stranke istaknuo je razočaranost sadašnjim stanjem duha u društvu, državi i naciji, ogorčenost sustavnim širenjem beznađa i pesimizma, neprestanim korupcijskim aferama vladajućih te besciljnim lutanjem i bezidejnošću oporbe. Ono što je dosad napravljeno u ovih 30-ak godina, dodao je, jednostavno nije dovoljno.

"Mi iskreno vjerujemo da Hrvatska može biti sretnija od Danske, bogatija od Švicarske i uređenija od Singapura", rekao je Buterin.

Više pročitajte u prilogu.

Dalija Orešković druga na listi u 1. izbornoj jedinici, Beljak dobiva treće mjesto u šestoj?

Iako se koalicija okupljena oko SDP-a već danima osipa, Predsjedništvo stranke usuglasilo je prijedlog koalicijskog sporazuma s pet stranaka i pozicije na listama.

Nakon duge i žustre rasprave, većina je prihvatila prijedloge lista, protiv su bili samo Ranko Ostojić i Sabina Glasovac. Iako još ne žele javno komunicirati što je partnerima ponuđeno, Centru su ponudili, doznajemo 11 mjesta na listama, od kojih bi 5 trebalo biti prolaznih. Druga na listi u prvoj izbornoj jedinici bit će Dalija Orešković, a treće mjesto u šestoj navodno dobiva Krešo Beljak.

Predsjednik IDS-a uzvratio Milanoviću: 'Za razliku od SDP-a, našom strankom ne vladaju bivši predsjednici'

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izjavio je u četvrtak, komentirajući izjavu Zorana Milanovića da "IDS ima lidera koji se javlja iz nekakvog tajlandskog resorta i upravlja strankom", misleći na Ivana Jakovčića, da za razliku od od SDP-a, IDS-om ne vladaju bivši predsjednici.

"IDS ima lidera koji se javlja iz nekakvog tajlandskog resorta i upravlja strankom. To nije dobro za tu stranku. Mi ćemo IDS-u biti konkurencija. Shvaćam da nisu htjeli na zajedničku listu, svatko ima izbora pa i IDS, ali IDS će ići tamo gdje je interes ovog naroda, hrvatske i europske Istre", rekao je Milanović za posjete Puli o izlasku IDS-a iz koalicije zbog njegove kandidature za premijera.

"Ako sam ja dobro shvatio, IDS će na kraju podržati mene za premijera. To je dobro, ja navijam za njih, dižem palac gore za njih. Mi ćemo se ponovno negdje naći, kao što sam odlično surađivao godinama s Borisom Miletićem. On i IDS su 2015. godine dali ruke kad je trebalo suzbiti Karamarka u tom užasno teškom i napornom vremenu", istaknuo je Milanović dodavši kako vjeruje da IDS više nema nikakve veze s Jakovčićem.

Benčić predstavila plan nakon što pobjede na izborima: 'Nećemo više pumpati novac bankama'

Stranke Možemo i Srđ je Grad (SJG) predstavile su u četvrtak u Dubrovniku svojih trinaest 'hrabrih poteza', koje namjeravaju napraviti nakon pobjede na parlamentarnim izborima.

Kandidatkinja za premijerku Sandra Benčić rekla je kako će se fond javnih stanova za trajni najam puniti iz proračuna, ali i posebnih poreza.

"Jedan od tih je i porez na ekstra profit banaka i trgovačkih lanaca. Profiti banaka u 2023. rasli su za 90 posto. Nećemo više pumpati novac bankama za kamate. HNB je utvrdio da je sa svakim novim ciklusom APN-a cijena stanova rasla za deset posto", rekla je Benčić.

Više pročitajte u prilogu.

Kao što je i najavljeno: U Hrvatskoj dan izbora, a u BiH 'svetkovina'

Hrvatski državljani koji žive u BiH imat će osigurano pravo sudjelovanja na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, a županije u kojima pretežito žive Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju mogućnost autonomnog odlučivanja kako to postići, kazao je u četvrtak zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ BiH Josip Brkić.

Nakon što je takvu mogućnost ranije najavio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je kazao kako će 17. travnja biti "svetkovina" za Hrvate u BiH, iz vlade Zapadnohercegovačke županije već su potvrdili kako oni planiraju taj dan proglasiti neradnim.

Više pročitajte u prilogu.

Plenković u Bruxellesu komentirao pregovore s BiH, a nije odolio ni spomenuti Milanovića

"Hrvatska Vlada je, nasuprot stavu Milanovića koji zauzima proruski stav, i dala potporu Ukrajini", kazao je premijer Andrej Plenković.

Novinari su upitali Plenkovića ima li upita europskih kolega na aktualna politička zbivanja u Hrvatskoj.

"Svjesni su da je riječ o kršenju Ustava i zakona, međutim snažna je potpora svih kolega, nas je bilo jedno 12 na EPP samitu i svi žele pobjedu sestrinske stranke, HDZ-a i partnera i mi ćemo se potruditi da tako bude", kazao je Plenković.

Više pročitajte u prilogu.

Padaju 'provokacije': Zoki po Plenkiju, Anušić po Zokiju

Aktivnost naših političara na društvenim mrežama teško je ne primijetiti. Predsjednik Zoran Milanović objavio je anketu na svom Facebook profilu kojom je prozvao premijera Andreja Plenkovića koji će danas sudjelovati na sastanku sastanku Europskog vijeća.

Nakon nekoliko sati oglasio se i HDZ-ov ministar Ivan Anušić te nastavio Milanovićevu kratku anketu.

Iako je predsjednikovu angažiranost na Facebooku teško nadmašiti, HDZ se jutros 'obrušio' na predsjednika Domovinskog pokreta, Ivana Penavu, uz komentar da sve više nalikuje na SDP-ovog predsjednika Peđu Grbina.

Više pročitajte u prilogu.

Milanović o Butkoviću: 'Plenković je na mene nahuckao pileću konjicu'

Predsjednik Republike očito ne mari za upozorenja Državnog izbornog povjerenstva i Ustavnog suda te i danas poručuje da okuplja koaliciju za Treću Republiku.

Istaknuo je da nije sudjelovao u odlukama tko će biti na listi lijeve koalicije. Za izjave Gordana Jandrokovića rekao je: "To ne znači ništa, HDZ krši sve moralne norme".

Osvrnuvši se na put Andreja Plenkovića u Bruxelles rekao je da misli da je "ovo Plenkoviću zadnji put da ide u Bruxelles u ovoj fazi života".

"Kad se konji sedlaju, digne se dosta prašine i bude gušenja i kašljanja, ali to ne znači da je IDS bio bilo kakva meta", rekao je vezano uz koaliciju i dodao kako će se opet negdje naći, baš kao što je surađivao i s Miletićem kad je trebalo suzbiti Karamarka 2015. godine.

Tomislava Karamarka naziva crnokošuljašem, okomio se ponovno na ministra Olega Butkovića i njegova brata, kao i na glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića te na suce Ustavnog suda.

Više pročitajte u prilogu.

Grbin: 'Naša koalicija zvat će se Rijeke pravde'

U srijedu je održana sjednica Predsjedništva stranke na kojoj je, uz izborni programa i koalicije, razmatralo i prijedlog Peđe Grbina da se koalicijskim partnerima prepusti sedam do osam sigurnih ulaznih izbornih mjesta na listama, a odluka je prihvaćena većinom glasova.

"Rijeke pravde u Hrvatsku dolaze, dolaze 17. travnja, u proljeće. Hrvatska će nakon toga dana biti bolja. Koristim priliku da sve građane pozovem da nam se pridruže u subotu u 11 sati i zajedno s nama kažu Dosta je HDZ-a. Bez ljudi rijeka pravde biti neće", kazao je Grbin.

"U Hrvatskoj još ima razumnih ljudi, nisu svi pomahnitali. Ima ljudi koji su u stanju pročitati pravne akte. Ono što je i u međunarodnim aktima koje je Hrvatska potpisala. Mislim da je od onih devet koji su glasali - definitivno ima onih koji sve razumiju, a odluke ne donose na temelju prava i pravde nego interesa i koji su se sljubili s nekom političkom opcijom umjesto da na sudu rade ono što im je posao - a to je da budu nepristrani", kazao je Grbin o tome kako će mišljenje Ustavnih sudaca utjecati na tijek kampanje.

Više pročitajte u prilogu.

Parlamentarni izbori sve skuplji, a tko ih financira? Najskuplji su iznosili 44 milijuna

Nešto manje od 200 tisuća eura (199. 084) po listi, odnosno kandidatu, u svakoj izbornoj jedinici, iznos je koji se smije potrošiti na promidžbu za predstojeće parlamentarne izbore, 17. travnja, a iznos se nije mijenjao u odnosu na posljednje izbore.

To konkretno znači da će politička stranka, ili koalicija, koja svoje izborne liste istakne u svih deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, na promidžbu ukupno moći potrošiti gotovo dva milijuna eura.

'Granica' potrošnje nije se mijenjala u odnosu na onu od prije četiri godine, jedina je razlika što su sada dopušteni iznosi izraženi u eurima, umjesto u kunama.

Više pročitajte u prilogu.

Božinović o imenu SDP-ove koalicije: 'Koliko im je vodostaj spao, mislim da se radi o potočiću'

Novinari su ministru Davoru Božinoviću postavili pitanje o odluci Ustavnog suda o kandidaturi predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.

"Imate mišljenje svih relevantnih profesora ustavnog prava, imate mišljenje Ustavnog suda. Kako ja iščitavam njihova izdvojena mišljenja je da nema spora - sve što se radi sa strane SDP i njihovoga navodnog kandidata je izvan ustavne norme i prakse", kazao je Božinović.

"S obzirom na to koliko im je vodostaj spao, mislim da se radi o potočiću", odgovorio je Božinović na predstavljanje imena SDP-ove koalicije koja će nositi ime Rijeke pravde.

Više pročitajte u prilogu.

POGLEDAJTE VIDEO: RTL-ov izborni komentator o 'kazetnoj bombi' Milanovića i poništavanju izbora: 'Ni to nije isključeno'

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo