'BORBA LAVOVA PREKO LEĐA LANETA' / Ugledni hrvatski profesor objašnjava sve o krizi hrane: Svijet strahuje od poteza koji je Rusija već napravila pa povukla

Image
Foto: Profimedia/Ilustracija

Profesor Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu kaže da će zima, po pitanju hrane, biti nešto burovitija nego prije par godina, ali nekih tektonskih poremećaja neće biti

7.11.2022.
19:59
Profimedia/Ilustracija
VOYO logo

Rat u Ukrajini za sobom vuče razne posljedice, a jedna od stvari od kojih svijet strahuje je poskupljenje hrane, ali i strah da bi zbog rata dio svijeta mogao ostati gladan. Proteklih dana, ta se tema opet aktualizirala nakon što je Rusija obustavila svoje sudjelovanje u sporazumu o izvozu žitarica. No, ta situacija nije dugo trajala.

Prošlu srijedu je rusko ministarstvo obrane priopćilo da će nastaviti sudjelovati u sporazumu pa je svijet barem nakratko malo odahnuo, iako i dalje postoji bojazan da Rusija ponovi ovaj potez. No, što da se suspenzija dogovora i dalje nastavila? Profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ivo Grgić smatra da je ovaj čin Ruske Federacije imao dvojaki učinak. Kod zemalja uvoznica ukrajinskog žita još više bi se povećala prehrambena kriza koja se i sada koristi za "borbu lavova preko leđa laneta", rekao je Grgić za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod drugih, posebno špekulanata, kao što su neke države i multinacionalne kompanije, je bilo veselje jer bi time mogle još više povećati cijene, čak i iznad bilo kojih maksimalnih terminskih", pojašnjava profesor Grgić.

Našeg sugovornika pitali smo i mogu li ovakvi potezi utjecati i na opskrbu hrane u Hrvatskoj. Grgić kaže da je naše tržište malo te da je i do sada ovisilo o glavnim EU proizvođačima, pa bi prošli bezbolnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće biti tektonskih poremećaja

U tom slučaju, mogli bi se radovati domaći proizvođači jer potencijalno mogu negdje skuplje prodati, ako već nisu izgubili bitku s otkupljivačima, a radovati se može i država jer bi kratkoročno, zbog PDV-a, nešto ušićarila. Profesor Grgić ne bi očekivao povećanje veleprodajnih niti maloprodajnih cijena u Hrvatskoj jer smo već sada „prenapregnuti“, a i smatra da bi potrošači reagirali smanjenom kupnjom.

Ne misli da bi to dovelo do nestašice. "Ne zaboravimo, u jeku najvećih sukoba ne zaustavlja se trgovanje, ne samo oružjem nego i drugim robama", rekao nam je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kakva nas općenito zima očekuje po pitanju hrane, s obzirom na aktualnu situaciju, profesor Grgić kaže da će zima će biti nešto burovitija nego prije par godina, ali nekih tektonskih poremećaja neće biti. "Svjedočimo i jačanju crnog tržišta ili ljepše rečeno 'kratkih opskrbnih lanaca' pri čemu se baš sve i ne bilježi, niti količinski niti novčano, nego izravno od proizvođača koji je postao naš rod, izravno završava u našim zamrzivačima i podrumima. Samo da ne bude nestašica struje, Hrvati imaju dovoljno zaliha. I u svojoj težini (pretilosti) i u hrani", rekao je Ivo Grgić za Net.hr.

Image
PROFESOR S AGRONOMIJE ZA NET.HR /

Cijene hrane neminovno rastu, no jedna stvar posebno brine: 'Ako to poskupi, najviše će biti pogođeni oni s nižim dohodcima'

Image
PROFESOR S AGRONOMIJE ZA NET.HR /

Cijene hrane neminovno rastu, no jedna stvar posebno brine: 'Ako to poskupi, najviše će biti pogođeni oni s nižim dohodcima'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo