KAFIĆI I FITNESS CENTRI SE OTVARAJU, ALI NE I NEKE PRIVATNE ŠKOLE: / 'Zar je učenje stranog stranog jezika opasno po život?'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Od ponedjeljka kafići su puni, djeca razredne nastave mogu u školu, fitnes centri se otvaraju od srijede... Ali škole stranih jezika još uvijek nemaju dozvolu za nastavak rada'

12.5.2020.
20:56
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite odlukom od 10. svibnja dodatno je ublažio epidemiološke mjere protiv širenja koronavirusa. Tako se primjerice od 13. svibnja otvaraju fitness centri, a bazeni od 18. svibnja. Također, s radom su počele i autoškole. Međutim, ne i neke druge privatne škole, primjerice škole stranih jezika, javlja portal Varaždinski.hr.

U Varaždinu ima nekoliko takvih škola i nezadovoljne su time što su gurnute u treći plan. "Zatvoreni smo još od 19. ožujka. Od ponedjeljka kafići su puni, djeca razredne nastave mogu u školu, fitnes centri se otvaraju od srijede... Ali škole stranih jezika još uvijek nemaju dozvolu za nastavak rada, iako nikome od nadleznih osoba kojima smo se obratili nije jasno zašto", ispričala je vlasnica jedne takve varaždinske škole za Varaždinski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO NAM DONOSI 'NOVO NORMALNO'? /

'Bit će teško vratiti navike ljudi, to se neće ostvariti preko noći, trebat će dosta vremena'

Image
ŠTO NAM DONOSI 'NOVO NORMALNO'? /

'Bit će teško vratiti navike ljudi, to se neće ostvariti preko noći, trebat će dosta vremena'

Ozbiljna situacija

Dok se sve ostalo polako otvara, oni se nalaze u nezavidnoj poslovnoj situaciji a mjere državne pomoći za zaposlenike ne mogu biti održive.

"Nalazimo se u ozbiljnoj situaciji se, a to što nam je sada onemogućen rad utjecat će i na jesenske upise, a onda i na prihode u idućoj godini. Mi smo privatne tvrtke, nismo javni sektor, nama opstanak ovisi o radu, jednako kao i restoranima, fitness centrima, frizerskim salonima, autoškolama... Sami se financiramo od školarina polaznika i nama plaća ovisi isključivo o polaznicima, a ne o državi", upozorava vlasnica škole i kaže da govori u ime svih, jer sve škole imaju iste probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće moći preživjeti

Kaže da njihove škole imaju uglavnom do deset polaznika po grupi i bez problema mogu organizirati nastavu po svim zahtjevima i preporukama epidemiološke službe.

"Bez otvaranja u najskorije vrijeme, škole stranih jezika naprosto neće moći preživjeti, što znači ogroman broj visoko kvalificiranih profesora na burzi. A objašnjenja zašto mi ne smijemo raditi i dalje nema. Zar je učenje stranog jezika toliko opasno po život?", nezadovoljni su i zabrinuti vlasnici škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo