ISKORISTITE VIKEND / Još samo dva dana možete se popisati preko interneta: Dosad je to učinilo više od 940.000 ljudi, a u ponedjeljak kreće 2. faza

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U drugoj fazi popisivači će obilaziti kućanstva od sljedećeg ponedjeljka pa sve do 17. listopada

24.9.2021.
16:31
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Još samo ovaj vikend možete se samopopisati za popis stanovništva, a to je korak koji je dosad napravilo više od 940 tisuća građana. Nakon što prođe samopopisivanje, u ponedjeljak na scenu stupaju popisivači koji će ići od kućanstva do kućanstva i popisati one koji se to nisu odlučili napraviti preko interneta.

"U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 943 000 građana", stoji u priopćenju koje je jučer objavio Državni zavod za statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše u Zagrebu, najmanje u Ličko-senjskoj županiji

Kada se pogleda prema županijama, najviše popisanih, čak 293 tisuće je u Zagrebu. Slijede Splitsko-dalmatinska županija u kojoj se popisala 91 tisuća ljudi, pa Primorsko-goranska s 81 tisućom, Zagrebačka sa 77 tisuća i Osječko-baranjska u kojoj se samopopisala 51 tisuća stanovnika.

Image
BIZARNA SITUACIJA /

Ovi stanovnici Zagreba se ne mogu samopopisati jer njihove ulice - nema na popisu: Dobili savjet, ali ne žele riskirati kaznu

Image
BIZARNA SITUACIJA /

Ovi stanovnici Zagreba se ne mogu samopopisati jer njihove ulice - nema na popisu: Dobili savjet, ali ne žele riskirati kaznu

Daleko najmanje ljudi je preko interneta ispunilo upitnik u Ličko-senjskoj županiji gdje je to učinilo samo 5.857 građana. 10.267 ih se popisalo u Virovitičko-podravskoj, a 10.483 u Požeško-slavonskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna
vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara", izvijestili su iz DZS-a.

Od ponedjeljka popisivači obilaze kućanstva

U drugoj fazi popisivači će obilaziti kućanstva od sljedećeg ponedjeljka pa sve do 17. listopada. Popisivači će doći i u kućanstva koja su se samopopisala, ali će mu tamo morati samo pokazati jedinstvenu šifru koju su dobili kod samopopisivanja, a nju je moguće i zapisati na papir ili zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo