održana presica / Jokić zahvalio svima i tražio razrješenje Ekspertne radne skupine: 'Struka mora biti ispred politike'

Jokić je od ministra Šustara zatražio raspuštanje radne skupine te rekao da se ništa ne može ostvariti sve dok politika ima utjecaja na struku

25.5.2016.
11:48
VOYO logo

Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme u podne je održala konferenciju za medije. Tema je bio njihov nastavak rada te su pozvali ministra Šustara da raspusti ovu skupinu.

"Htjeli bismo zahvaliti svim članovim stručnih radnih skupina, suradnicima u školama i svim djelatnicima iz Ministarstva obrazovanja i sporta te NCVVO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne možemo pristati na političke utjecaje, bili oni slijeva, zdesna ili centra. Struka mora uvijek biti ispred politike. Ako politika diktira obrazovanjem, od toga neće biti ništa Boris Jokić

Naša vizija obrazovanja je bila - sustav odgoja i obrazovana treba podržati mlade osobe da razviju svoje potencijale, da su nakon 12 ili 18 godina spremni za rad i cjeloživotno učenje. U pozadini vizije nalaze se vrijednosti - znanje nasuprot neznanju, odgovornost, identitet da osoba zna da je iz Hrvatske, ali da je i dio Euope i svijeta, da su mlade osobe solidarne, da poštuju sebe i druge, te konačno - poduzetnost kao prepoznavanje prilika i preuzimanje razumnog rizika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je bila vizija tog obrazovanja, takav je bio proces. To je rad i posvećenost promjeni, potpuna neovisnost od politike, poštivanje ljudi iz akademske zajednice. Prepoznali dsmo da su učitelj iz škole potencijal ove zemlje - nada boljeg, sretnijeg i bogatijeg društva. Oni su marginalizirani od strane utjecaja, moći, često su ponižavani i vrijeđani.

U ovom procesu mi trenutno nemamo dojam da postoji podrška nama kao skupini i ne postoji povjerenje u nas da vodimo proces dalje. Ne možemo pristati na političke utjecaje, bili oni slijeva, zdesna ili centra. Struka mora uvijek biti ispred politike. Ako politika diktira obrazovanjem, od toga neće biti ništa. Ovime zahtjevamo razrješenje s mjesta voditelja i članova stručne skupine od ministra Šustara i molimo da prihvati rto razrješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok druge zemlje trče maraton, ova zemlja kao da trči na sto metara i stalno se spotiče o istu preponu Boris Jokić

Spremni smo pomoći u bilo kojem dijelu nastavka ovog procesa da se i dalje održi.
Naš dojam, nakon šest mjeseci rada, je da Hrvatska ovo treba, može i zna, te da Hrvatska može puno bolje", rekao je Boris Jokić, voditelj reforme obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok druge zemlje trče maraton, ova zemlja kao da trči na sto metara i stalno se spotiče o istu preponu.

Možda uspijemo nadvladati činjenicu da politika ima utjecaj na struku", zaključio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo