REPLIKA T-REXA U REALNOJ VELIČINI / Jeste li znali da su dinosauri živjeli na Brijunima? Postali su prvi zaštićeni fosili u Hrvatskoj

U prapovijesti je ovo bilo mekano muljevito tlo u kojem su goleme životinje ostavile svoj trag

21.4.2021.
21:00
VOYO logo

Dinosauri su bili na Brijunima! Potvrđuju to pronađeni fosili, odnosno nalazišta njihovih stopa u kamenu koji su proglašeni zaštićenim dijelom prirode. Brijunski dinosauri postali su prvi zaštićeni fosili u Hrvatskoj. Pronađeni tragovi pokazuju kako su ondje živjele četiri vrste dinosaura, među kojima i rođak poznatog T-rexa. Mogu li Brijuni tu priču iskoristiti i kako?

Stope dinosaura u kamenu mame pozornost znanstvenika, a replika T-rexa u realnoj veličini najviše veseli one najmlađe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca su oduševljena. Malo je bilo straha kad su vidjeli repliku dinosaura ali kasnije kad se malo opuste, dotaknu prvi put onda su samo fotografije", rrekao je Mijo Svalina iz Kaštela.

"Sve je lijepo tu i opisano i replika je kako su nam rekli zaista u prirodnoj veličini tako da lijepo je ovako nešto vidjeti u Hrvatskoj", kazao je Goran Kosanović iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi nalaz dinosaura u Hrvatskoj pronađen je 1925. a potječe također s Brijuna. U prapovijesti je ovo bilo mekano muljevito tlo u kojem su goleme životinje ostavile svoj trag.

"Taj trag se onda morao dobro posušiti, morao je biti prekriven jednim drugačijim nanosom, nekakvim drugačijim sedimentom što se onda tijekom jednog dugotrajnog razdoblja sve skupa litificiralo dakle otvrdnulo i postalo čvrsta stijena", pojasnila je muzejska pedagoginja u NP Brijuni Lena Puhar O' Grady.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji brijunski nalaz su dvije stope, koje čini cijeli korak. 

"Prema tom koraku su znanstvenici  sposobni izračunati visinu kukovlja te jedinke i onda pretpostaviti kako je ostatak izgledao", tvrdi Lena Puhar O' Grady

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A izgledao je baš ovako. Brijunski dinosauri su zbog skučenog staništa bili nešto manji od svojih rođaka. O njima se više može doznati na Danima dinosaura koje organizira Nacionalni park Brijuni. 

Image
posrećilo mu se /

Na tržnici kupio dinosaura! Skrivao se u komadiću jantara starom 99 milijuna godina

Image
posrećilo mu se /

Na tržnici kupio dinosaura! Skrivao se u komadiću jantara starom 99 milijuna godina

"Tako da već posjetitelje od najmlađe dobi educiramo o važnosti očuvanja tih stopa i tragova dinosaura na Brijunima", kaže Petra Lukež iz Odnosa s javnošću NP Brijuni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u nesigurnoj korona godini dinosauri će zasigurno primamiti turiste - na Brijune.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo