STRAŠNA NESREĆA / Jeste li znali da je u Hrvatskoj prije 56 godina potonuo grčki brod? U nesreći je poginulo 8 mornara

Image
Foto: Portal otok-krk.org

Nemirno more nije spriječilo kapetana da se bori s prirodom. Zbog krive odluke i sam je izgubio život, ali je u nesreći poginulo još sedmero pripadnika posade

12.1.2024.
15:11
Portal otok-krk.org
VOYO logo

Prije 56 godina, između Šila i Klimna potonuo je grčki brod Peltastis. U toj je nesreći poginulo osam pomoraca. Tim su povodom predstavnici Športskog ribolovnog kluba Čikavica iz Šila, predsjednik Ivan Petrović, tajnik Ivan Car i Petar Kopanica iz časopisa Krčki val, tradicionalno spustili u more vjenčić u spomen na žrtve, piše portal Otok Krk.

Image
Foto: Portal otok-krk.org

Vjenčić je izrađen od lovorovog lišća, ukrašen je maslinovim grančicama, kaduljom, ružmarinom, a sve je povezano zlatnom žicom. Vjenčić je opleten zlatnom trakom i simbolom hrvatske trobojnice. Na njemu je i osam školjaka za osam žrtava. Za nesretne mornare, upalili su i feralić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: portal otok-krk.org

Te tragične noći, 7. i 8. siječnja 1968. godine, kapetan broda zanemario je upozorenje da se ne isplovljava zbog orkanske bure, ipak isplovio je i to prekrcan drvom. Putovao je iz Jadranova prema Rijeci.

Bura je odbacivala brod prema strmoj objavi. Ni brodski motori ni sidra bačena u smjeru bure, nisu pomogli. Sidra su proklizavala u mulju, a nešto prije četiri ujutro, brod je potonuo nakon što je udario u obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam se članova posade utopilo, a s njima i kapetan Theodoros Belesis. Četvero je ljudi preživjelo, ali je iz nesreće izašlo s teškim ozljedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesretni brod danas je izazov za ronioce, leži na dubini od osam do 30 metara.

POGLEDAJTE VIDEO: Lavica Nora (10) iz Zagreba ima cerebralnu paralizu i prvi put je ustala sama! 'Sad želi naučiti crtati srce'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo