Tko je dobio ulicu? / Istražili smo zašto u Zagrebu samo 12 ulica i tri trga nose ženska imena i hoće li ulicu dobiti Ivica Račan, Coco Chanel i Milan Bandić?

Cijeli tjedan svi raspravljaju i o njegovoj ideji da u Zagrebu ulicu dobije Aleksandra Zec. Kad bi ubijena djevojčica dobila ime, bila bi to tek 13. ulica u milijunskom Zagrebu koja nosi žene

11.12.2021.
9:14
VOYO logo

Vratit ćemo Trg maršala Tita i dat ćemo ulicu Aleksandri Zec. Grad će napraviti sve da obilježi ovaj zločin. 

"Povijest je napravila svoje, ne treba vraćati Trg maršala Tita", smatra Ivan Maričić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rada Borić, predsjednica Odbora za imenovanje ulica, trgova i javnih površina, pak kaže: "Treba urediti i vidjeti hoće li Coco Chanel dobiti mjesto. Je li to Papa ili Bobetko...".

Emil Štajduhar iz Zagreba kaže: "Zapostavljamo učitelje, znanstvenike, književnike i o njima se ne priča". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neven Budak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu komentira: "Nedavno je bila strana gošća, kolegica iz Bugarske. Pitala je ljude gdje je Trg Republike? Svi su je poslali na Jelačić trg. Hahahaha. Toliko o promjenama. Treba paziti da nova imena imaju smisla". 

Image
KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA /

'Tomašević je prvi pokušao oprati sramotu s hrvatskog institucionalnog obraza, no on je uzaludan ako na taj isti obraz odmah pljune Milanović'

Image
KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA /

'Tomašević je prvi pokušao oprati sramotu s hrvatskog institucionalnog obraza, no on je uzaludan ako na taj isti obraz odmah pljune Milanović'

U gradu s više od pet tisuća imena trgova i ulica, mi se uvijek uspijemo vratiti na ustaše i partizane. Ovaj put zahvaljujući novom šefu zagrebačkog SDP-a, koji bi vratio Tita na trg kojeg službenim imenom nitko ne zove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li te više briga kako se zove ovaj Trg? Pa iskreno nisam baš ni razmišljao", smije se Luka Ninčević iz Zagreba. Emil Štajduhar, pak, ima jasan stav: "To je apsurdno, taj dotični je kriv za tolike smrti". 

Ivana Capak, suprotna je mišljenja: "Ne, za mene će uvijek biti Trg maršala Tita". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se ploča opet mijenja, bilo bi to sedmi put. 

Nekada davno na tom je trgu bilo sajmište stoke pa ne čudi prvo ime - "Sajmište". Zatim je postao "Sveučilišni", pa "Kazališni trg". Za vrijeme ustaške vladavine zvao se "Trg prvi", onda je stigao "maršal Tito" i evo nas na kraju, "Trg Republike Hrvatske". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

I nije maršal jedina tema. Otvorilo se i pitanje odavanja počasti ubijenoj obitelji Zec, odnosno maloj Aleksandri.

"I možda bi ta ulica Aleksandre Zec pomogla u uspostavi ravnoteže muških i ženskih imena. Jer, ako ne znate, Zagrebom vladaju muškarci", rekao je gradonačelnik Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gaj, Preradović, Tesla, Masaryk, Gundulić... U strogom centru Zagreba nižu se ulice isključivo velikana. 

"Ja sam okružena muškarcima, radim s muškarcima, to je navika", smije se Ivana Capak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo jednu umirovljenicu zna li da je tu Margaretska ulica: "Da, da...". Ali nije znala po kome je dobila ime.

Istraživanje s Fakulteta Političkih znanosti otkrilo je da od gotovo četiri tisuće javnih naziva u gradu, samo njih 69 simbolizira žene. Da vam bude jasnije - tek 1,8 posto ulica, trgova, parkova, spomenika. To znači da je nježniji spol čak 55 puta manje zastupljen. Od 70 trgova, samo su tri "ženska". Trg Svete Marije Čučerske, Dubravkin, i Trg Katarine Zrinske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grofica Ana Katarina Zrinski, sestra Krste Frankopana i supruga Petra Zrinskog, bila je književnica i za vrijeme Zrinsko-frankopanske urote je imala povjerljive misije.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

(Patrik Macek/Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I grofica je ostala usamljena, od 12 ženskih ulica, većina ih nije po poznatim osobama, a samo jedna je u strogom centru. 

Tako smo razgovarali i s Ivom Šolom iz Zagreba te pitali je li čula za Margaretsku ulicu. "Ne, ne. Evo ova tu je", snašla se. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanu Maričiću nije bilo lako: "Uh...pomognite mi. Evo tu je nedaleko od nas. Aaaa, Margaretska". 

Neven Budak pojašnjava zašto se Margaretska ulica ako zove: "Zapravo jedina ženska, ali nije baš po ženi ili? Da, nosi ime po crkvi Sv. Margarete, nekada je tu stajala ta katolička crkva". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničar Budak ulice i trgove Zagreba jako dobro poznaje, svjestan je da su žene itekako u manjini.

"Mi smo na Fakultetu predali inicijativu za Mirjanu Gross, našu povjesničarku. Ona je rabila termin koji je prikladan, a to su Veliki muževi. Povijest kako je pisana u 19. i 20.stoljeću je bila povijest velikih muževa pa su tako i ulice tako nazvane po velikanima", rekao je Budak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

I dok nam možda žena nedostaje, tu su razno razni junaci knjiga, pjesnici, umjetnici. Šegrt Hlapić živi na jugu Zagreba, susjedi su mu Vice Vukov i Ivo Robić. 

Frontmen Ekatarine Velike živi na jugoistoku grada u slijepoj, mirnoj ulici, a Tomislav Ivčić je dobio park u zagrebačkoj Dubravi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratio se napokon i Filip Latinovicz, susjed mu je Pero Kvržica. Slikar Edo Murtić živi kod jezera Bundek, a tu je i kipar Vojin Bakić. 

Puno novih naselja, puno prilika za nova imena ulica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer i Nelson Mandela, Walt Disney, Margareth Thacther, Ivica Račan, Alozije Stepinac i Tom Gotovac, samo su dio zvijezda koje čekaju svoje mjesto pod zagrebačkim suncem. 

Image

"Janko Bobetko, Sigmund Freud, Coco Chanel, pa koliko će oni čekati? Treba ga urediti, ja zagovaram da podijelimo u tematske kategorije pa da novo naselje ima jednu temu, kao pred Univerzijadu kad je Jarun dobio imena sportašima", predlaže Rada Borić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova predsjednica gradskog Odbora koji odlučuje o imenovanjima javnih površina, Rada Borić, priča nam kako je u ovih 30 godina u Fond imena, odnosno u popis prijedloga za ulice i trgove, upisano puno previše toga. 

"Jedva smo ikada imali sjednicu. Želimo sada urediti taj Fond imena, tu ima imena od prije 90-ih i ne znamo hoće li ti ljudi dobiti ulici", iskrena je Rada Borić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom popisu na stranicama grada Zagreba, možete pronaći oko 300-injak prijedloga. Ali pitanje je koji će se od njih ikad naći na plavoj ploči. 

Image

Mi predlažemo "Trg RTL Direkt petkom".

To ne znači da i vi ne možete predložiti ime ulice ili trga. Bitno je samo da imate dobar razlog. 

Ivana Capak predlaže: "Možda sad bude Jadranka Kosor".

Ivan Maričić ima ideju: "Milan Bandić? Da!".

Ante: "Pa ne znam, možda, napravio je puno za ovaj grad. A Oliver Dragojević? Da, da, da..."

"S obzirom na sumnje i znamo da je Milan Bandić radio, mislim da ne. Oliver Dragojević može biti u registru, ali neće nikad dobiti ulicu", smatra Budak.

Govori to Budak jer u Zagrebu mjesta nema za skoro pa nikoga, pa se tako i pitanje Aleksandre Zec može, kaže, drugačije riješiti. 

"Može se stavit spomen ploča ili nazvati neku ustanovu po Aleksandri Zec", smatra Rada Borić.

Inicijativa za ulicu Aleksandre Zec imala je već dva pokušaja, posljednji put prošli mjesec. Sada je na Odboru da predloži Skupštini i da se glasa. 

"Sigurno ćemo se potruditi i mislim da su djevojčice Lea Deutsch, sutra zašto ne i mala Madina. Zašto ne obilježiti lijepi park ili igralište, ne mora biti ulica ako ih nemamo. Trebamo obilježiti stradanja djevojčica", smatra Rada Borić. 

I tako će vjerojatno i biti, neki park ili spomen ploča, prije nego ulica. Postojeća imena teško je mijenjati. Komplicirano je, stanovnici bi trebali glasati, a onda mijenjati dokumente. Uostalom, možda baš vole živjeti u Brijestovskoj, Kajkavskoj, kod Šenoine Branke, ulici Fakultetskog dobra ili pak kod dobrog starog Pere Kvržice. 

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo