HRVATSKA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: / "Moramo odati počast svima koji su se borili"

Image
Foto: PIXSELL, Luka Stanzl

Hrvatska u četvrtak obilježava Dan državnosti, državni blagdan u znak sjećanja na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

25.6.2015.
9:14
PIXSELL, Luka Stanzl
VOYO logo

Stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je potom za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev tadašnje Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Osamostaljenje Republike Hrvatske stoga je nastupilo 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluci o samostalnosti od SFRJ i suverenosti prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državno-političke krize, Sabor Republike Hrvatske donio je na zajedničkoj sjednici sva tri tadašnja Vijeća 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njome se utvrđuje da tim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje.

Na istoj je sjednici Hrvatski sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu obilježavanja Dana državnosti najviši državni dužnosnici položit će vijence i zapaliti svijeće kod grobnice Narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja Domovinskog rata i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U Uredu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović bit će održan svečani prijem u prigodi Dana državnosti, a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u župnoj crkvi sv. Marka predvodit će euharistijsko slavlje za Domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zagrebačkom jezeru Bundek Dan državnosti bit će obilježen velikim koncertom na kojem će Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem maestra Alena Bjelinskog, i uz nastupe Gabi Novak, Radojke Šverko, Olivera Dragojevića, Prljavog kazališta, Parnog valjka, Jacquesa Houdeka, Najboljih hrvatskih tamburaša i brojnih drugih zvijezda izvesti pjesme koje su obilježile više od dva desetljeća hrvatske samostalnosti i suverenosti.

Čestitka Grabar-Kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je svoju prvu čestitku povodom Dana Državnosti. U njoj se prisjetila stvaranja hrvatske države te je izrazila "posebnu zahvalnost hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je također pozvala mlade da ne napuštaju državu te je istaknula kako se treba posvetiti definiranju ciljeva budućnosti.

"Hrvatice i Hrvati u domovini i svijetu, hrvatske državljanke i državljani; Slaveći Dan državnosti, obilježavamo donošenje Deklaracije Hrvatskoga sabora kojom je 25. lipnja '91. godine proglašena suverena i samostalna Republika Hrvatska", napisala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekla. put naše domovine u dvadeset i četiri godine ispunjen je dinamikom događaja i nizom postignuća. U tom razdoblju ostvarili smo neovisnost naše zemlje i međunarodno priznanje, obranili je od velikosrpske agresije, oslobodili i integrirali okupirana područja, ali i krenuli u obnovu i razvitak. Obilježili smo šest godina članstva u NATO-u, a uskoro ćemo i dvije u Europskoj uniji, navela je predsjednica.

Slobodna, moderna i demokratska država

I premijer Zoran Milanović uputio je čestitku građanima. Istaknuo je kako je Dan državnosti najbolja prigoda da se još jednom sjetimo kako smo tada željeli i stvarali slobodnu, demokratsku i modernu državu koja će biti ravnopravna članica Europske unije i NATO saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obilježavanje ovoga važnog dana za našu državu, kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, najbolja je prigoda da se još jednom prisjetimo kako smo tada željeli i stvarali slobodnu, demokratsku i modernu državu koja će biti ravnopravna članica Europske unije i NATO saveza", stoji u čestitki koju je premijer Milanović uputio u osobno i u ime hrvatske Vlade.

Istaknuo je kako je Republika Hrvatska danas, 24 godine poslije, slobodna, moderna i demokratska država u kojoj jednaka prava imaju svi njezini građani, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest te da je zadatak sviju da takva i ostane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva država ne bi postojala bez hrvatskih branitelja koji su je odveli u pobjedu te ovom prilikom moramo odati počast i zahvalnost svima koji su se borili i žrtvovali za Hrvatsku", stoji u čestitki.

Hina/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo