HDZ u šibenskoj crkvi: / Vjerujemo u Isusa!

Bozanić je svećenicima zabranio da se crkveni prostori i prostorije koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja. U HDZ-u kažu kako je crkva Sv.

24.10.2011.
17:55
VOYO logo

HDZ je ovoga vikenda održao skup u prostorijama franjevačkog samostana, što je zgrozilo pojedine mještane. U dvorani samostana Sv. Ante HDZ je predstavio program i kandidate za 9. izbornu jedinicu, a uz čelnike stranke na skupu je prisustvovao i nositelj liste Božidar Kalmeta.

Neki od mještana bili su zgroženi, te su se javili našoj redakciji. No, zasad ostaje nejasno koliko je ovaj događaj protivan naputku kardinala Josipa Bozanića, koji je trebao obuzdati nepoštivanje činjenice da je Hrvatska sekularna država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, kardinal je početkom siječnja pozvao svećenike da "ne puštaju politiku u svoju butigu" odnosno da se "dosljedno pridržavaju crkvenih propisa te paze da se crkveni prostori i prostorije ne koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja". Budući da se i župne ili samostanske prostorije mogu interpretirati kao crkveni prostori, postavlja se pitanje je li u Šibeniku HDZ uživao blagoslov Crkve protivno napucima njenog vrha, odnosno radi li se o čistom ustupku Crkve HDZ-u ili samo o normalnoj komercijalnoj djelatnosti tamošnjeg klera.

Nije za džabe!

U HDZ-u tvrde da u cijelom događaju nema ništa sporno, te da nema govora o zlouporabi Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skup nije održan u crkvi Sv. Ante Padovanskog, nego u dvorani koja je u vlasništvu samostana i koja se iznajmljuje. To je normalno", kazao je za Danas.hr predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Tomislav Ninić. Ne želi reći po kojoj je cijeni ta dvorana iznajmljena.

To je zloupotreba crkve i nedopustivo je! Ne znam tko je od strane Crkve to uopće dozvolio. Apsolutno se radi o jeftinom prikupljanju biračkih glasova i to nema veze sa demokracijom niti sa izborima."Nećemo o tome, ali nije za džabe! Mi smo platili u skladu s cjenikom, potpisali smo ugovor", kazao je Ninić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ovac: Nedopustiva zlouporaba crkve

Kler koji je proveo transakciju nam nije bio dostupan za telefonske upite, no putem lokalnog portala oglasili su se njihovi politički protivnici.

"Politici nikada nije bilo, niti je mjesto u crkvi. To je zloupotreba crkve i nedopustivo je! Ne znam tko je od strane Crkve to uopće dozvolio. Apsolutno se radi o jeftinom prikupljanju biračkih glasova i to nema veze s demokracijom niti s izborima. Takvu glupost može smisliti samo zadarski HDZ!", komentirao je voxportal.hr-u Željko Mikin iz SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal prenosi i izjavu HDZ-ovca Ante Kulušića, koji je rekao, citiraju, kako je "crkva Sv. Ante odabrana zato što vjeruju u Isusa, zbog čega će dobiti izbore".

"Da nije bilo Crkve i dr. Franje Tuđmana, hrvatske države danas ne bi bilo", prisnažio je Kulušić ne spominjući najam dvorane samostana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201011220227004-Više o temi HDZ

Vezani članci:

arti-201101090244006 arti-201103190062006 arti-201108170462006 arti-201105240634006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo