analiza nenada zakošeka / 'HDZ u ovom trenutku nema 76 ruku, a eventualna nova većina će biti vrlo krhka'

Predsjedništvo HDZ-a potvrdilo je nominaciju Zdravka Marića za novog mandatara, ali 76 zastupnika koji će stati iza njega još nisu mogli potvrditi

13.6.2016.
22:30
VOYO logo

Ni danas nismo ništa pametniji, nadamo se da ćemo biti u četvrtak, ovo bi konačno ipak trebao biti tjedan odluke. Predsjedništvo HDZ-a potvrdilo je nominaciju Zdravka Marića za novog mandatara, ali 76 zastupnika koji će stati iza njega još nisu mogli potvrditi.

No, još je neizvjesno i tko će glasati za opoziv Tihomira Oreškovića, u HDZ-u ne kriju da bi bili najsretniji da sam podnese ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novosti na političkoj sceni prokomentirali smo u RTL Direktu s politologom prof.dr. Nenadom Zakošekom sa Fakulteta političkih znanosti.

Mi danas nismo ništa pametniji, ali profesore jeste li Vi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ipak je važno da smo vidjeli da je HDZ formalno predložio Marića za premijera. To je jasan korak koji onemogućuje bilo kakav dogovor s Mostom. HDZ ide na novu većinu, novu vladu bez Mosta".

Kakva je Vaša procjena, ima li HDZ tih 76 ruku pa iz taktičkih razloga skriva svoje saveznike u rušenju ove vlade ili nema pa taktički govori da ima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni nemaju 76 ruku. Jasno je kako će se ta većina formirati. Ona će biti vrlo neprincipijelna, vrlo krhka, nestabilna. Ali, možemo zamisliti niz aktera koji bi mogli neku računicu vidjeti u tome. Dakle, ova propagandne ofenzive u kojoj se tvrdi da postoji ta većina treba privući eventualno neke kolebljive. Oni su među predstavnicima manjina, ali i nekih manjih opcija".

U HDZ-u ne skrivaju da bi bili najsretniji da premijer Orešković sam podnese ostavku, gotovo apeliraju na njega, bi li to doista bio jedan politički korektan potez Oreškovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U korektnoj i uljuđenoj situaciji bi bio. Ali ako vidite kako glasi inicijativa HDZ-a onda mi je jasno da Orešković želi opovrgnuti argumente koji se navode tamo. Nešto se slično se dogodilo svojevremeno i prilikom smjene šefa SOA-e Lozančića. Njegovo svojevoljno odstupanje bi zapravo značilo priznavanje krivnje".

Jedan od glavnih argumenata za rušenje Oreškovića jest da je ova vlada neefikasna, a da će HDZ sa svojim mandatarom biti uspješniji, može li dakle HDZ u nekoj drugoj kombinaciji bez Mosta ostvariti svoju dominaciju koja će jamčiti efikasniju vladu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije riječ o učinkovitosti, već o borbi za moć. U onom trenutku kada je HDZ-u postalo jasno da ne može s Mostom, on pokušava na svaki način formirati novu većinu da bi ipak mogao kontrolirati neke resore koje nije uspio dobiti. Dogovor s Mostom se pokazao kao vrlo nepovoljan za HDZ. Oni će sigurno inzistirati da preuzmu sigurnosne resore".

Najveća nepoznanica vlada oko toga što ako SDP u četvrtak zajedno s Mostom skupi 76 potpisa za raspuštanje Sabora, ni Ustav ni Poslovnik tu ne predviđaju nikakvu proceduru, predsjednik Sabora je dužan to odmah staviti na dnevni red ili može s tim razvlačiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On će morati staviti na dnevni red. Moći će odgađati, ali prije ljetne stanke će to morati riješiti. SDP je otvoreno rekao da nema 76 glasova, ali bi s Mostom to imali. Oni čekaju rasplet da bi se Most njima priklonio".

Sve više raste i nervoza građana i pritisak za nove izbore, može li se ova kriza preseliti i na ulicu, jedan prosvjed u tom smislu već je zakazan za četvrtak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku nije prijetnja ulica. Građani nezadovoljstvo žele iskazati na civilizirani način. Građani će prije nekom rezignacijom reagirati na sve ovo", smatra Zakošek.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo