'TO JE KRIVOTVORINA' / HDZ tvrdi da je bio prva 'nesocijalistička stranka' u Jugoslaviji: 'Naprosto lažu'

Image
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL, HDZ.hr

Taj HDZ-ov sabor nije bio prva osnivačka skupština neke nesocijalističke stranke ni u Hrvatskoj, a kamoli na prostoru Jugoslavije

25.2.2019.
8:52
Željko Lukunić/PIXSELL, HDZ.hr
VOYO logo

HDZ je na svojoj službenoj internetskoj stranici u tekstu Dinka Čuture o 29. obljetnici Prvog općeg sabora stranke napisao da je to bio "prvi osnivački sabor jedne 'nesocijalističke' stranke u tadašnjoj Jugoslaviji". 

Na jučerašnji dan prije 29 godina započeo je Prvi opći sabor HDZ-a, koji je trajao dva dana, a povodom te obljetnice veteran stranke Čutura napisao je prigodan tekst. "Bio je to prvi osnivački sabor jedne 'nesocijalističke' stranke u tadašnjoj Jugoslaviji i prvi sabor jedne hrvatske demokratske stranke nakon više od pola stoljeća komunističkog jednoumlja", ustvrdio je Čutura, kojeg je Vlada Andreja Plenkovića u svibnju 2017. postavila na čelo Hrvatskog državnog arhiva. U sljedećoj je rečenici on još jednom inzistirao da je to bio »prvi sabor jedne demokratske stranke nakon pola stoljeća totalitarizma", piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj HDZ-ov sabor nije bio prva osnivačka skupština neke nesocijalističke stranke ni u Hrvatskoj, a kamoli na prostoru Jugoslavije. Čutura i HDZ su ignorirali stranke osnovane prije njihove. Budući da se krajem osamdesetih godina u okviru SFRJ najviše u Sloveniji osporavalo komunistički monopol i izražavalo zahtjeve za višestranačkim pluralizmom, logično je da je upravo u toj republici utemeljena prva stranka. U dvorani ljubljanskog Cankarevog doma, 11. siječnja 1989. održana je osnivačka skupština Slovenskog demokratskog saveza, a Dimitrij Rupel izabran za predsjednika. Tek pet mjeseci kasnije osnovan je HDZ, a skup u Lisinskom o kojem piše Čutura dogodio se više od godinu dana nakon Cankarevog doma. Što se Hrvatske tiče, HDZ je prestigao HSLS, čiji je inicijativna skupština održana 21. veljače 1989., a osnivačka iste godine 20. svibnja u tadašnjem Radničkom i narodnom sveučilištu Moša Pijade. 

"HDZ naprosto laže"

Dugogodišnji član HSLS-a Božo Kovačević, nekadašnji ministar i veleposlanik u Rusiji, bio je, pak, iznenađen je što si je HDZ počeo prisvajati status prve nesocijalističke stranke u Hrvatskoj. Kovačević je, naime, aktivno djelovao na hrvatskoj političkoj sceni krajem osamdesetih i dobro se sjeća tadašnjih zbivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ naprosto laže. Čak i u dnevnicima Franje Tuđmana ima natuknica da je HSLS osnovan 20. svibnja 1989. Uime inicijativnog odbora HDZ-a na toj su osnivačkoj skupštini kao gosti bili Tuđman i Dalibor Brozović, koji je i održao pozdravni govor. Lako je provjerljivo da je HSLS prvi osnovan", kaže Kovačević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo