TKO VLADA U 30 NAJVEĆIH GRADOVA / HDZ dominantan, ali više nije ni blizu proračunu u Zagrebu i Splitu, jaki su nezavisni, ekonomski najliberalnija stranka uzela dva grada

Image

Možemo! je uzeo Zagreb, a Centar Split, što su najznačajnije pobjede na ovim izborima

31.5.2021.
12:01
VOYO logo

Pretposljednjeg dana svibnja održan je drugi krug lokalnih izbora. U njemu se biralo 14 župana, 57 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika koji u prvom krugu izbora nisu uspjeli skupiti više od 50 posto glasova. Nova vodstva su se birala u ukupno 432 jedinice lokalne samouprave, na 5496 biračkih mjesta.

Izborna povjerenstva imala su nešto lakši posao nego prije dva tjedna, pa su poznati i svi izborni rezultati. Po njihovoj objavi, neke stranke, poput HDZ-a, počele su se hvaliti "povijesnim rezultatima", dok su one koji su prvi put nastupile na lokalnoj razini, poput Možemo! i Domovinskog pokreta, zabilježile različite rezultate, od kojih su neki zaista posebni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je trijumfirao u županijama, jer su vlast uspostavili u čak 15 regionalnih jedinica. SDP je osvojio dvije županije, dok je IDS jedva zadržao istarsku. Platforma Možemo! osvojila je Zagreb, koji ima status županije, a i nezavisni su kandidati uspjeli uzeti vlast u dvjema županijama.

Treba uzeti u obzir i proračune gradova, što preslikano znači i političku moć. Tako je pobjeda u Zagrebu neusporediva s bilo kojim drugim gradom. Možemo će tako imati veću političku moć nego stranke koje su uzele više gradova, ali sa značajno manjim proračunom. Isto vrijedi i za Puljka i stranku Centar koja će vladati Splitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je generalno ostvario dobar rezultat s pobjedom u 15 od 30 gradova, ali su ostali kratki u dvama najvećim gradovima - Zagrebu i Splitu. Na simboličkoj razini, HDZ-u će teško pasti uvjerljiv poraz u Vukovaru.

U nastavku smo izdvojili rezultate u 30 najvećih hrvatskih gradova, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, kako bismo utvrdili tko je zaista ostvario povijesni rezultat, a tko se samo voli hvalisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
PLENKOVIĆ NE GUBI OPTIMIZAM /

'HDZ je apsolutni, kolosalni pobjednik'; Ipak javno žali za dvije utrke: 'Šteta'

Image
PLENKOVIĆ NE GUBI OPTIMIZAM /

'HDZ je apsolutni, kolosalni pobjednik'; Ipak javno žali za dvije utrke: 'Šteta'

HDZ - 15 od 30 gradova

Vladajuća stranka na državnoj razini osvojila je vlast u točno polovici od 30 najvećih gradova. Tako je prvi put osvojila Osijek, iako su u gradskoj vlasti u više navrata sudjelovali kao koalicijski partneri. Njihov kandidat Ivan Radić, uz podršku nekolicine drugih stranaka, osvojio je mandat pobijedivši Berislava Mlinarevića iz Domovinskog pokreta sa 59,68 posto glasova.

Istu stvar, uz mnogo manju razliku u glasovima (manje od 10 posto), učinio je i Branko Dukić u Zadru, osiguravši si tako novi gradonačelnički mandat. Svoju gradonačelničku fotelju u Karlovcu obranio je i Damir Mandić s osvojenih 55,02 posto, kao i Željko Burić koji je u Šibeniku osvojio 64,02 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među onima koji su dobili povjerenje građana na još četiri godine je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je u drugom krugu osvojio 59,92 posto glasova. Ivan Bosančić u prvom je krugu dobio potporu 58,97 posto birača u Vinkovcima. Krešimir Ačkar svoj je mandat na čelu Velike Gorice osigurao još u prvom krugu sa 50,10 posto glasova, a Denis Ivanović je također još ranije zadržao Kaštela sa 57,14 posto osvojenih glasova.

Marin Mandarić osigurao je vlast u Đakovu, Željko Glavić u Požegi, Željko Turk u Zaprešiću, Magdalena Komes u Petrinji, Dalibor Ninčević u Solinu, Zlatko Babić u Kutini, Ivica Kirin u Virovitici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč ovim pobjedama, HDZ je izgubio u dvama najvećim gradovima - u Zagrebu su dosad bili na vlasti kao manji partner Milanu Bandiću, a u Splitu su izgubili vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP - 4 od 30 gradova

Najveća oporbena stranka, SDP, usmjerila se na obranu svojih "utvrda". Ukupno su osvojili četiri velika grada. U Rijeci je dosadašnji zamjenik Vojka Obersnela, Marko Filipović osvojio 54,48 posto glasova, dok je Kristina Ikić Baniček u Sisku dobila još jedan mandat sa 52,92 posto potpore birača.

No, veliku pobjedu stranka je izvojevala u Varaždinu, gdje je, sa samo 169 glasova više, aktualnog gradonačelnika Ivana Čehoka pobijedio Neven Bosilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišel Jakšić je još u prvom krugu osigurao četverogodišnji mandat osvojivši 59,17 posto glasova.

Fokus - 2 od 30 gradova

Veliki skok u lokalnim izborima zabilježio je Fokus, osvojivši dva grada. Kandidatkinja s liste Davora Nađija, Petra Škrobot, pobijedila je kandidata HSS-a i SDP-a Željka Staneca, osvojivši 54,95 posto glasova u Samoboru. Dario Zurovec osvojio je još u prvom krugu novi mandat, zadobivši povjerenje 64,48 posto birača Svete Nedelje. Fokus je ekonomski najliberalnija stranka na hrvatskoj političkoj sceni - zalažu se za manje poreze, a građanima u Svetoj Nedelji to se, čini se, sviđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo! - 1 od 30 gradova

Politička platforma Možemo! zajedno sa svojim koalicijskim partnerima iznjedrila je u drugom krugu Tomislava Tomaševića kao novog zagrebačkog gradonačelnika. On je porazio Miroslava Škoru, čelnika Domovinskog pokreta, osvojivši 65,25 posto glasova. To je ujedno i jedina pobjeda Možemo! u velikim gradovima.

Centar - 1 od 30 gradova

Veliku pobjedu u Splitu, i jedinu u velikim gradovima, ostvarila je stranka Centar, čiji je kandidat Ivica Puljak osvojio 56,75 posto glasova i time postao novi gradonačelnik, prekinuvši vlast HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSLS - 1 od 30 gradova

Dario Hrebak je osigurao novi mandat još u prvom krugu, skupivši 66,86 posto glasova i porazivši kandidata HDZ-a, s kojim koalira u Saboru, ne davši mu šansu za borbu u drugom krugu. HSLS je tako zadržao Bjelovar i ostvario jedinu čistu pobjedu u 30 najvećih gradova.

Most - 1 od 30 gradova

Saborski zastupnik mosta Miro Bulj u drugom je krugu osigurao gradonačelnički mandat i jedinu pobjedu Mosta u velikim gradovima sa 59,98 posto potpore birača. Protukandidat mu je bio HDZ-ov Igor Vidalina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni kandidati - 5 od 30 gradova

Nezavisni su kandidati vlast osvojili ili zadržali u pet od 30 javećih hrvatskih gradova. Mirko Duspara je kao nezavisni kandidat za još jedan mandat produljio svoju vlast u Slavonskom Brodu, pobijedivši HDZ-ova Dragana Jelića.

Filip Zoričić je kao kandidat grupe birača u Puli prekinuo vlast IDS-a, pobijedivši njihovu kandidatkinju Elenu Puh Belci sa 54,46 posto potpore birača. Bivši HDZ-ovac Ivan Penava, sada čelnik vlastite nezavisne liste, u Vukovaru je zadržao vlast, pobijedivši HDZ-ova Nikolu Mažara sa 54,35 posto osvojenih glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljerka Cividini s Nezavisne liste Matije Posavca, iza koje su stali još NL, HNS, Demokrati, HSLS i HLSS pobijedila je u Čakovcu osvojivši 57,56 posto glasova. Mario Rajn je kao kandidat grupe birača pobijedio HDZ-ova Matu Devčića osvojivši 74,17 posto glasova u Križevcima.

Zbrojivši sve, HDZ je od 30 velikih gradova osvojio ili zadržao vlast u njih 15, nezavisni kandidati u pet, SDP u četiri, Fokus u dva, a Možemo!, Centar, HSLS i Most u jednom. Ukupno gledajući, na lokalne se izbore odazvalo svega oko 44 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo