HAC / bez natječaja ugradio sustav od 6,4 mil. kuna

Državni ured za reviziju utvrdio je, među ostalim, da su Hrvatske autoceste bez natječaja dodijelile milijunski posao ugradnje sustava vatrodojave u tunelu Sveti Rok tvrtki Tehnomobil.

29.1.2010.
13:55
VOYO logo

arti-201001260345006Revizijom poslovanja ministarstava, državnih službi i javnih poduzeća tijekom 2007. i 2008. godine utvrđene su brojne nepravilnosti, među kojima se ističe posao između Hrvatskih autocesta i tvrtke Tehnomobil.

Slobodna Dalmacija tako piše da je spomenutoj tvrtki posao ugradnje vatrodojavnog sustava vrijedan 6,4 milijuna kuna dodijeljen bez natječaja, iako su postojali svi uvjeti da se nabava obavi prema redovitoj proceduri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodba je sklopljena pozivanjem na ''potrebu požurnosti'', no revizori su utvrdili da je iz prateće pisane dokumentacije vidljivo kako je društvo pravodobno raspolagalo saznanjima o potrebi investiranja u spomenuti sustav.

Također, revizijom je utvrđeno da je HAC sklopio izravnu pogodbu za tiskanje plakata kojima se turiste obavještava o radovima na autocestama vrijednima 153.360 kuna. U ovom slučaju razlog direktne pogodbe nije niti objašnjen, Državna revizija smatra da su plakati trebali biti postavljeni početkom turističke sezone, a ne sredinom srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije samo jedna čudna šuma

Nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar najavio je da će podnijeti kaznenu prijavu protiv čelnika Hrvatskih šuma i ministra poljoprivrede jer je revizija pokazala da su sredstva od tzv. naknade za korištenje šuma nenamjenski trošena.

Riječ je o naknadi koju plaćaju sve tvrtke u Hrvatskoj i koja je 2007. iznosila 89,4 milijuna kuna. Od čitavog iznosa za zakonom propisanu namjenu utrošeno je samo 6,8 posto sredstava, odnosno 6 milijuna kuna, dok je ostatak utrošila tvrtka Hrvatske šume za svoje namjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđene su i nepravilnosti u Ministarstvu poljoprivrede, koje je izbjeglo primjenu otvorenog postupka javne nabave ekspertnog informacijskog sustava, dok je Ministarstvo mora protuzakonito sklapalo ugovore o djelu i za poslove u nadležnosti državnih službenika.

U Ministarstvu pravosuđa, pak, usluge prijevoda, nabave klimatizacijskih uređaja i održavanja prijevoznih sredstava u iznosu od 1,4 milijuna kuna obavljene su bez propisanih postupaka, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201001210193006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo