ŠTRAJK ZBOG NEISPLATE PLAĆA / Habijan otkrio kako država može pomoći radnicima Varteksa. Uprava mora podnijeti zahtjev

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Upitan o njegovu mjestu u Vladi, Habijan odgovorio je da o tome odlučuje premijer Andrej Plenković.

13.5.2024.
14:10
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Osiguranje dijela plaća radnicima Varteksa preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina te eventualno skraćivanje radnog vremena mjere su kojima država može pomoći radnicima, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Habijan je to izjavio u ponedjeljak u Varaždinu, odgovarajući na novinarsko pitanje o aktualnoj situaciji u privatnoj tvrtki Varteksu, čiji radnici već tjedan dana štrajkaju zbog neisplate dijela plaće za veljaču te pune plaće za ožujak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošli tjedan našao sam se s predstavnicima sindikata gdje sam objasnio koje su mogućnosti s obzirom da je, ponavljam, riječ o privatnoj firmi, privatnom trgovačkom društvu. Naravno da kao Varaždinac, kao ministar gospodarstva i održivog razvoja želim komunikaciju s bilo kim tko se nađe u teškoćama", izjavio je ministar na Danu karijera Sveučilišta Sjever u Varaždinu.

Image
'HOĆEMO NAŠE PLAĆE' /

Veliki prosvjed radnika Varteksa: 'DORH i Uskok, čekamo vas'

Image
'HOĆEMO NAŠE PLAĆE' /

Veliki prosvjed radnika Varteksa: 'DORH i Uskok, čekamo vas'

Uprava Varteksa mora podnijeti zahtjev

Naglasio je kako svi uključeni moraju biti svjesni zakonskih okvira i koliko država može pomoći radnicima privatne tvrtke. Habijan je ponovio da su na tom sastanku predstavljene mjere kojima država raspolaže, a koje su dogovorene s Europskom komisijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o tome da možemo ići na mjeru Agencije za osiguranje radničkih tražbina i možemo ići na još jednu mjeru koju smo ispregovarali s Europskom komisijom, a tiče se skraćivanja radnog vremena, dodao je ministar.

Naglasio je kako je na Upravi Varteksa da podnese zahtjev Agenciji da radnici do kraja tjedna dobe svoje plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će Uprava Varteksa to doista učiniti. Na taj način bile bi osigurane tri plaće za ožujak, travanj i svibanj. Nakon toga postoji mogućnost korištenja mjere skraćivanje radnog vremena, ako će biti potrebno. To je ono što je u segmentu Ministarstva rada odnosno što Vlada može napraviti", zaključio je ministar Habijan.

O ostanku u Vladi

Upitan da komentira kako je premijer Andrej Plenković potvrdio njegov ostanak u Vladi, ali u drugom resoru, Habijan je odgovorio da je svaki resor jednako bitan i važan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo i je li, prema neslužbenim informacijama, spreman preuzeti resor pravosuđa od dosadašnjeg ministra Ivana Malenice, na što je rekao kako ne želi komentirati imena i da svatko za sebe donosi odluku:

"Predsjednik Vlade je taj koji jedini može izvijestiti o tome tko su članovi nove Vlade. Prema tome sve ćemo vidjeti i znati ovaj tjedan", dodao je Habijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dodatno pitanje bi li mu više odgovaralo ministarstvo zaštite okoliša ili pravosuđe Habijan je naglasio kako je spreman za sve izazove.

POGLEDAJTE VIDEO: Radnici Varteksa traže isplatu cijele plaće, a jedan od vlasnika ih 'tješi': 'Gledajte, igra Hrvatska i Brazil…'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo