GEOLOG OBJASNIO RAZMJERE POTRESA: / 'Oslobođena je silna energija. Na dubini od 10-ak km, blokovi su se pomaknuli i do dva metra'

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Naglasio je kako su sve informacije s terena potvrdile da se radi o razmicanju kilometarskih blokova oko Petrinje

9.1.2021.
12:34
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
VOYO logo

Najrazorniji petrinjski potres prouzročio je pomicanje Siska prema istoku za 10, a Petrinje između15 do 20 centimetara, pokazala su prva mjerenja. No tlo i dalje ne miruje.

Image
PRECIZNA MJERENJA POKAZALA RAZMJERE POTRESA: /

Sisak se pomaknuo za 10, a Petrinja za čak 20 centimetara na istok

Image
PRECIZNA MJERENJA POKAZALA RAZMJERE POTRESA: /

Sisak se pomaknuo za 10, a Petrinja za čak 20 centimetara na istok

Dr. sc. Tvrtko Korbar, znanstveni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI), za HRT je dao detaljniji uvid u geologiju petrinjskog područja te istaknuo kako Zavod za geologiju i dalje prikuplja podatke. Na ovom području postoje dva rasjeda, ali se prikaz razlikuje potpuno drugačije od onog potresa u Zagrebu, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izravno, zagrebački potres i ovaj na području Sisačko- moslavačke županije nisu povezani zato što se radi o dva odvojena epicentralna područja", istaknuo je te dodao kako svaki potres daje dobre znanstvene podatke koji služe za obrade seizmologa i modeliranje geoloških rasjeda koji su aktivirani tijekom potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmicanje kilometarskih blokova

Naglasio je kako su sve informacije s terena potvrdile da se radi o razmicanju kilometarskih blokova oko Petrinje u smjeru ili suprotno od satelita koji je prešao prije i poslije na terenu koji je zadesio potres.

"Sjeverozapadni blok se pomaknuo za 30-ak centimetra, a jugoistočni blok se pomaknuo za 30-40 centimetara. To su horizontalni pomaci koji su očekivani te sam slom na dubini od 10 kilometara biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomaknuli metar do dva pa se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini terena", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako na krškom području ne bi bilo ovakvih manifestacija potresa kao što su urušne jame, ali bi bilo površinskih pukotina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo