U KBC-U SPLIT / FOTO Kakav uspjeh hrvatskih liječnika! Nakon 15 godina uspješno obavljena operacija moždane aneurizme

Image
Foto: KBC Split

Glavni za operaciju bio je specijalist neurokirurgije dr. Željko Bušić uz asistenciju kolege neurokirurga iz KBC-a Zagreb dr. Andreja Desnice. U samoj operaciji sudjelovali su i specijalisti neurokirurgije dr. Ivna Cvitković i dr. Ivan Konstantinović, specijalist anesteziologije dr. Filip Periš, medicinske sestre instrumentarke Slavica Kotromanović, Renata Mršić i Nataša Mimica te anesteziološki tehničar Mirjana Stojić

9.7.2023.
12:43
KBC Split
VOYO logo

Iz KBC-a Split izvijestili su da su početkom ovog mjeseca uspješno obavili operaciju moždane aneurizme - vrećastih proširenja na krvnim žilama mozga.

Dodaju da radi nedostatka opreme zadnjih 15 godina takve operaciju nisu mogli izvoditi u svojoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujući nedavnom tehnološkom opremanju i edukaciji vlastitog osoblja KBC Split stvorio je pretpostavke za realizaciju najkompleksnijeg dijela neurokirurgije - operacijskog liječenja promjena na krvnim žilama mozga", stoji u priopćenju bolnice.

Image
Foto: KBC Split

Glavni za operaciju bio je specijalist neurokirurgije dr. Željko Bušić uz asistenciju kolege neurokirurga iz KBC-a Zagreb dr. Andreja Desnice. U samoj operaciji sudjelovali su i specijalisti neurokirurgije dr. Ivna Cvitković i dr. Ivan Konstantinović, specijalist anesteziologije dr. Filip Periš, medicinske sestre instrumentarke Slavica Kotromanović, Renata Mršić i Nataša Mimica te anesteziološki tehničar Mirjana Stojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zavod za neurokirurgiju KBC-a Split zadnjih je godina načinio veliki iskorak po pitanju edukacije liječnika i medicinskih sestara, ali i po pitanju opremanja suvremenim operacijskim uređajima. U tome je veliku ulogu odigrala uprava KBC-a Split na čelu s ravnateljem prof. dr. Julijem Meštrovićem. Ponosan sam na svoje kolege jer od preko stotinu neurokirurga u Hrvatskoj vrlo mali broj je educiran u izvođenju ovog tipa operacija", kazao je dr. Vlatko Ledenko, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split.

Naglasio je da je moderna neurokirurgija, kao možda niti jedna druga medicinska disciplina, u potpunosti ovisna o modernoj tehnološkoj opremi-uređajima. Takva oprema olakšava izvođenje operacijskih zahvata, čini ih sigurnijim za pacijente i u konačnici rezultira poboljšanjem ishoda liječenja direktno smanjujući mortalitet i morbiditet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: KBC Split

Sve je započelo nabavkom modernog operacijskog mikroskopa koji je omogućio izvođenje većeg broja operacija u odnosu na ranije.

Zavod još iščekuje dolazak zadnjeg dijela kapitalne opreme - neuronavigacijski sustav koji omogućuje super precizno lociranje duboko smještenih moždanih promjena. Sustav je već stavljen u plan nabave i očekuje se njegova isporuka tijekom iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Uspjeh hrvatskog tima! Preko aplikacije otkrijte ima li vaše dijete probleme u razvoju

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo