Aktivna društvena scena / Društveni pregled 2013.: Mala zemlja, a toliko skandala

Možda smo mala zemlja, ali jedna od onih u kojima su društvene rubrike redovito pune. Nigdje toliko skandala, tužbi, novih ljubavi, prevrata, razvoda, suđenja, privođenja, a sve na tako malo kvadrata! Akteri naše male, ali vrlo aktivne društvene scene potrudili su se da nam niti dana ne bude dosadno.

30.12.2013.
18:28
VOYO logo

Posljednji dani godine na izmaku idealno su vrijeme za podvlačnje crte. U ovih dvanaest mjeseci dogodilo se puno toga lijepog, ali i ružnog. No ne može se poreći, ova dvije tisuće i zlokobna trinaesta je bila vrlo zanimljiva. Kako jedne, tako i njima s one strane kamere.

Voljeli su se, mrzili, sastajali i rastajali, davali i uzimali. Svađali preko medija i bili glavni akteri skandala od kojih su nam nek tjerali suze na oči, a drugi nas beskrajno nasmijavali. Sve u svemu, kratili su nam vrijeme u proteklih 365 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih dvanaestorica posljednji su zbog kojih nam se steglo oko srca. Posebno zbog jednog koji je bio za dom spreman pa je doma i ostao. Hrvatska nogometna reprezentacija će na Mundijal u Brazil otputovati bez Joea Šimunića. Deset utakmica suspenzije i trideset tisuća franaka kazne zbog ustaškog pozdrava.

Ludovalo se i po teatru. Plakat za predstavu Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića označio je početak još jedne vječne borbe crkve i liberalne umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazalištarci zgranuti, gradonačelnik naređuje da se plakat ukloni što je i učinjeno, a kolega Oliver Frljić otkazuje suradnju Gavelli. Gavelline bogorodice u zagrljaju nisu bile jedine o kojima se pričalo. Na drugom kraju zemlje bogorodica je, valjda od muke, zasvjetlila.

Svjetlo Majke božje osvjetlilo je i Simonu Šajn ex Gotovac koja o preobraćenju iz grešnice u sveticu sada propovijeda s oltara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U duhu recentnih svjetlećih pojava, upalila se lampica i Leta Tri, a Mrle je konačno otvorio oči naciji i otkrio im dobro čuvanu tajnu - recesija je samo dobar marketinški trik. Baš kao i gospa i ostali svjetleći objekti čiji sjaj treba skrenuti pogled malog čovjeka s njegovih velikih problema.

Velike probleme su nam i ove godine bez iznimke zadavali i naši dragi političari. Dok su oni jurišali na fotelje, mi smo se igrali života i  tražili malog bijelog medu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I našli ga u Nadanovu tajnom bunkeru s ostatkom egzotičnog prepariranog životinjskog carstva i nekolicinom skupocjenih umjetničkih djela. Sve je to poteklo, sumnja se, od milijuna stečenih zloupotrebom položaja i ovlasti. Spretno je predsjednik Hrvatske gospodarske komore plivao u poslovnom i političkom vrhu, no voda je jednom morala doći do grla.

Hrvatski George Clooney podigao je ljestvicu zatvorskih ljepotana. A kad smo već s one strane rešetaka, ove godine je nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu. Plejada estradnjaka simpatizera spremno je svjedočila u korist bivšeg premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je bio i više nego zadovoljan, a raspoloženje mu je dodatno popravila Nina Badrić.

Rodbina nisu, ali poslovni partneri jesu. Sudila se i Anđa Marić i dobila prvu bitku u borbi za skrbništvo nad sinom Gašperom! Viši slovenski sud je poništio proces koji se vodio u Ljubljani, no pozitivan ishod prvog procesa ne znači i kraj sudske agonije. Agonija na sudu je tek počela za Milana Popovića i Severinu Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to jedini par u čijem je smjeru bucmasti amor prestao ispaljivati strelice.

Filip Jurčić je prestao ljubovati s Jelenom Veljačom, Jasmine su dojadili Sammirovi provodi, a progledala je i Mirjana Hrga. Ljubav Deana Šarića prema noćnim izlascima bila je očito jača od ljubavi prema Hrgi. Puklo je i u domu Valentićevih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario i Mirna nakon šest godina snage očito više nisu imali. Romantično vjenčanje i skupi darovi očito nisu bili dovolji za bračnu sreću Gorana Ivaniševića i Tanje Dragović.

Došao je i kraj ljubavi Tonyja Cetinskog i Sandre Mulvaj. Žena koja je osvojila srce balkanske zvijezde nakon njegova razvoda od Ivane Nobilo, samo je devet mjeseci bila u njegovu zagrljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zezao se kratko i ubrzo sreću pronašao u zagrljaju Dubravke Dujak koju je nedavno i javno zaprosio. Pričalo se i o novom dečki Maje Šuput, a ponovno ljubi i Indira.

U ljubavi smo se oprostili od poznatih lica javnog života. S bakljadom, suzama i pjesmom obitelj, prijatelji i Torcida ispratili su Vinka Cocu. Ove nas godine napustila i legenda RTL-a baka Slavica, predsjednik republike pešćenice Željko Malnar i redatelj Krsto Papić. U teškoj prometnoj nesreći poginula je glumica Dolores Lambaša. Na vječni počinak ispratili smo i prvu damu bivše države, Jovanku Broz

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preživjeli smo izbore za europski parlament, birali smo i lokalno i drugi put od osnutka Hrvatske izišli na referendum. Bili politički i socijalno svjesni i koliko toliko savjesni i konačno postali punopravni članovi velike europske obitelji.

Mnogi nisu mogli vjerovati što se događalo na drugom referendumu održanom od osnutka Lijepe naše. Ujedinili smo se van, ali razjedinili unutar granica Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjena estrada je pjevala, a nogometaši i političari propovjedali.

'Urbi et orbi' Darija Šimića ući će u anale borbe profanog i svjetovnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju je borbu s literarnom elitom okončala Nives Celzijus te je nakon 5 godina osporavanja nagrada Kiklop ipak završila u njezinim rukama. 

Nakon što joj je Istarski sajam knjige odbio dodjeliti nagradu za hit godine, Nives je pravdu morala istjerati pred sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sudu je umalo završila i Maja Šuput - ni kriva ni dužna dobila je prijavu za remećenje javnog reda i mira. Maja i bend privedeni su zbog preglasne svirke na jednoj svadbi.

Puno kontroverznija Nina Morić je nakon afera sa zločestim dečkima šokirala svojom posljednjm javnom ispovjesti. Otkrila je Nina da ju je otac zlostavljao u djetinjstvu. Kao ni to da je Mladen Grdović ponovno izazvao alkoholni skandal, no Predragu Raosu ovog puta nije bio ni do koljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je prisutne počastio suzavcem,  Raosa je odvela policija, a piscima pomogla Hitna pomoć.

Hitna je skoro morala intervenirati i kada je Tereza Kesovija nakon godina ponavljanja kategoričkog 'ne' ipak odlučila ponovno zapjevati na beogradskoj pozornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprostila joj očito nije Torcida koja ju je usred Poljuda na koncertu u sjećanje na Cocu - izviždala.

Estradne bitke tu ne prestaju - lomila su se koplja ove godine oko Jelene Rozge i njezine Nirvane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijesni su bili i fanovi Eurosonga. Organizator hrvatskog izbora pjesme za pjesmu europe ukinuo je tradicionalu estradnu feštu. Prvi put nakon osnutka Lijepe naše nećemo biti dio glazbene parade kiča.

Možda smo ostali bez glazbenog, ali društvenog kića nam nije nedostajalo. Želimo vam da u 2014. budete sretniji, pametniji i debljeg novčanika, a mi ćemo se pobrinuti da ne ostanete uskraćeni za sve blistave i ne tako blistave trenutke političke, estradne, sportske, kulturne i društvene scene Lijepe naše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo