turizam i pandemija / Drugi val srušio turistički početak godine: 70 posto manje noćenja inozemnih turista

Podsjetimo, lani smo igrali na kalkulirani rizik

9.3.2021.
7:00
VOYO logo

Turistička sezona je sve bliža ali njezin ishod je sve teže prognozirati. Podsjetimo, lani smo igrali na kalkulirani rizik, kako je tadašnje popuštanje mjera uoči turističke sezone nazvao Andrej Plenković.

I financijski nam se taj rizik isplatio, ostvarili smo najveću zaradu na turističkom tržištu ali smo tu zaradu platili s najvećim brojem mrtvih i eksplozijom epidemije koja se dogodila početkom jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tuga jedino s juga

Image
pandemija i turisti /

Turizam u doba korone: Kako bi turistima dokazali da mislimo na zdravlje, izdaje se nacionalna oznaka sigurnosti

Image
pandemija i turisti /

Turizam u doba korone: Kako bi turistima dokazali da mislimo na zdravlje, izdaje se nacionalna oznaka sigurnosti

Ove godine cijena te zarade bi zbog cijepljenja ipak trebala biti nešto manja, naravno ako bude cjepiva. A osim cjepiva uvoz virusa trebale bi spriječiti i Covid putovnice. Samo se neće zvati Covid putovnice nego onako kako smo u Direktu prognozirali još prije mjesec dana - zvat će se zdravstveni certifikat. Ali ni jedno ni drugo neće pomoći ako se i kod nas razmaše epidemija kako se već razmahala u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Srbiji.

Nema korona bonace na jugu Hrvatske, treći val pogodio je Dubrovčane. Imaju tri puta više zaraženih od hrvatskog prosjeka. Nadali su se u gradu da će prvi vjesnici proljetne predsezone biti kruzeri, kao što to obično biva na ovim ulicama, ali praznim Stradunom ovih dana prođu tek poneki gosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Morali smo potpisati jako puno dokumenata. U Švicarskoj smo radili PCR test, pa brzi testovi na aerodromu. Dok god dokazujemo da nismo zaraženi koronom, bilo je lako proći granice'', rekao je Adam Asif.

''Cijena je bila oko 1000 kuna, tri noći za nas petero. Uopće nije skupo'', kazala je Claire O'Brien.

Nije tuga jedino s juga. I u Zagrebu apartmani, hoteli i hosteli i dalje čekaju neke bolje dane. U jednom hostelu u samom centru Zagreba prije dvije godine svih 50 soba bilo je bukirano, danas samo pet.

To su uglavnom Hrvati i pokoji digitalni nomad iz Europske unije. Nikolina pozorno prati svaku vijest o novim mjerama, popuštanjima, covid putovnicama. O svemu tome pitaju ju brojni gosti koji skeptično planiraju booking.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova sezona trebala bi biti bolja?

''Upiti dolaze, ali su neizvjesni. Nisu potvrđeni. Nade polažemo u to cijepljenje i da će se otvoriti više avionskih linija i Hrvatska tako biti dostupnija ostalim zemljama. Pravi oporavak planiramo tek na jesen ili iduće godine na ljeto'', rekla je voditeljica hostela Nikolina Kuhar.

Prošle godine u siječnju i veljači, dok korona još nije zaustavila cijeli svijet, Hrvatska je ostvarila 873 tisuće noćenja. Ove godine, u jeku drugog vala pandemije noćenja je bilo čak 70 posto manje. Gotovo sigurno da će se identičan pad dogoditi i u ožujku.

Ipak, ova sezona trebala bi biti bolja od prošle - još uvijek vjeruje bivši ministar turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prisjetimo se samo godinu dana unazad, to je za nas bio veliki šok, nismo imali rješenja. Danas ipak neovisno je li drugi ili treći val, razgovara se o cjepivu, imamo iskustva o režimima putovanja'', smatra Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.



Europska komisija trebala bi idući tjedan predstaviti sustav koji bi brojnim zemljama na ljeto omogućio otvaranje putem Covid putovnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To bi moglo predstavljati logističko olakšanje za putovanje, za brži prelazak granice. Ni u kojem slučaju nije preduvjet za prelazak. Mislim da to ide u tom smjeru'', dodao je Ostojić.

Pozitivna vijest iz Istre

Ali koliko će potencijalnih Hrvatskih gostiju ove sezone uopće imati takvu putovnicu ovisi o iznimno sporom procesu cijepljenja. I o porastu korona slučajeva i novim zatvaranjima. Nakon velikog pada aktivnih korona slučajeva u siječnju, Hrvatska od veljače bilježi nježni porast, kako ga opisuje Kronslav Capak.

''Mi i dalje pratimo situaciju. Nema tu copy paste pristupa, nije ga bilo od prvog dana'', izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović.

Jučer je pozitivno odjeknula vijest da je Istru i još tri hrvatske županije Njemačka stavila u tzv. zelenu zonu radi povoljne epidemiološke situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jako je lijepa vijest da smo mi zelena zona za Njemačku'', kazao je Ivo Lorencin, privatni iznajmljivač iz Medulina.

''Ovo je vrlo dobro za vas, za Hrvatsku, zasigurno ste u boljem položaju'', rekao je Edoardo iz Italije.

To znači da se Nijemci pri povratku kući iz tih regija ne moraju javljati svom uredu za zdravstvo, niti moraju u samoizolaciju. Ali svi naši sugovornici se nadaju da nam temelj ekonomije, turizam, neće i ove godine ovisiti o vrlo subjektivnim, crveno zelenim oznakama drugih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo