POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA / Dok u Zagrebu fali studentskih kreveta, Fuchs izjavio: 'Imamo pad broja studenata, treba li toliko domova?'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Djeca bi ubuduće trebala duže boraviti u školi, a mijenjat će se i način podučavanja, te ministar očekuje da će to rezultirati boljim rezultatima naših učenika

5.9.2022.
17:07
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u ponedjeljak da Hrvatska ima oko 4000 manje prvašića u odnosu na prethodne godine, te upozorio da je to dalekosežni problem, a daljnji pad nataliteta mogao bi rezultirati i tehnološkim viškovima u sustavu obrazovanja.

Prvašića je ove godine oko 36.000, a prethodnih godina imali smo ih oko 40.000, istaknuo je Fuchs u Vukovaru, gdje je na prvi dan nove školske godine bio na otvorenju obnovljene i opremljene osnovne škole "Nikole Andrića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je da je zbog pada nataliteta posljedično moguće stvaranje tehnoloških viškova u cijelom sustavu od osnovnoškolskog do visokoškolskog obrazovanja.

Image
PROBLEMI OBRAZOVNOG SUSTAVA /

Ministar Fuchs o novoj školskoj godini, plaćama nastavnika, mjerama: 'Nitko neće ostati u hladnim učionicama'

Image
PROBLEMI OBRAZOVNOG SUSTAVA /

Ministar Fuchs o novoj školskoj godini, plaćama nastavnika, mjerama: 'Nitko neće ostati u hladnim učionicama'

"Imat ćemo i pad broja studenata, pa je pitanje treba li nam toliki broj profesora, studentskih domova i visokoškolskih institucija. To je dalekosežan problem, efekti ovakvih pojava bit će vidljivi za 10 ili 20 godina", izjavio je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u školsku godinu 2005./2006. krenula 46.793 prvašića, a ministar znanosti i obrazovanja ističe kako Hrvatska već neko vrijeme bilježi pad broja školske djece.

Naglasio je kako je pad nataliteta problematičan i na tome svi zajedno moramo učiniti nešto kako bi se to promijenilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će do listopada krenuti pozivi za podnošenje prijava za financiranje obnove i izgradnje škola kako bi se cjelodnevna nastava u osnovnim školama mogla početi provoditi do 2027., kako je i zamišljeno u reformi obrazovanja.

"Ima u Hrvatskoj škola koje rade u dvije smjene i ne zadovoljavaju pojedine kriterije. Stoga će se vrlo brzo krenuti s pozivom za podnošenje prijava za financiranje izgradnje, dogradnje, adaptacije i opremanja tih objekata", najavio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv za financiranje obnove i izgradnje škola tekstualno je već pripremljen i ići će najkasnije do 10. mjeseca. Taj poziv bit će kontinuirano otvoren, neće biti natječaja niti sistema "najbržeg prsta".

Djeca bi ubuduće trebala duže boraviti u školi, a mijenjat će se i način podučavanja, te ministar očekuje da će to rezultirati boljim rezultatima naših učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Infrastrukturni preduvjeti trebali bi nastavnicima omogućiti više vremena, prostora i mogućnosti za drugačiju primjenu nastavnog procesa, kaže Fuchs uvjeren da će to izazvati značajan pomak.

Ponovio je i da je reformom zamišljeno da sva školska djeca imaju topli obrok pa će škole morati imati kuhinju i blagovaonicu. Rješavanju tog pitanja, poručio je, neće se pristupati parcijalno, već će sve škole krenuti u istom trenutku s istih pozicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li država financirati prehranu učenika, odgovorio je da je u postojećem konceptu školska prehrana na razini lokalne uprave i samouprave koja se o tome brine.

Podsjetimo, studentski domovi daleko su najjeftinija opcija za studente, čak i ispred većine učeničkih domova, ali nema mjesta za sve. Samo u Zagrebu nedostaje najmanje 1500 kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo