Djeca mlađa od 14 godina mogu preko granice bez suglasnosti roditelja, što prilično pojednostavljuje putovanja

Stupile su na snagu izmjene Zakona o putnim ispravama

17.04.2015., Hrvatska Kostajnica - Granicni prijelaz u Hrvatskoj Kostajnici. Zbog nedostatka zemljista na bosanskohercegovackoj strani granice, policija i carinska sluzba BiH smjesteni su na hrvatskom teritoriju. Kako su cijene benzina, kucnih potrepstina te hrane osjetno nize u Bosanskoj Kostajnici, veliki broj gradjana iz Hrvatske Kostajnice, Siska i Petrinje odlazi u dnevnu nabavu i kupnju na bosansku stranu. Najvise se kupuju cigarete, te alkoholna pica, pivo a nemali broj gradjana kupuje i kruh cija je cijena oko 3 kune. Gajba piva krece se izmedju sezdeset i osamdeset kuna, a kako navode mjestani i ono malo mladih koje je ostalo na hrvatskoj strani svoje vecernje izlaske provode na bosankoj strani u njihovim klubovima i kaficima.  
Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Izmjenjeni i dopunjeni Zakon o putnim ispravama hrvatskih državljana što je ovih dana stupio na snagu donio je cijeli niz značajnih izmjena u proceduri granične kontrole.

Naime, Članak 6. dosadašnjeg Zakona propisivao je da građanii mlađi od 14 godina, odnosno djeca, mogu putovati u inozemstvo samo u pratnji roditelja ili drugog zakonskog zastupnika ili uz njihovu suglasnost u pratnji druge osobe. Ta suglasnost morala je biti ovjerena kod javnog bilježnika, diplomatske misije ili konzularnog ureda što je stvaralo poprilične poteškoće u organizaciji putovanja djece van granica Hrvatske.

Najnovijim izmjenama i dopunama ovog Zakona ovaj je članak izbrisan pa je tako automatski prestala obveza roditelja za vađenje propisane suglasnosti u slučaju kada im djeca putuju preko granice u pratnji drugih osoba- članova obitelji, prijatelja, različitih organizacija.