'Dižem se u 5, na spavanje idem oko 22, radim bez predaha i tako 15 godina'

Procjenjuje se da iz Istre i Primorsko-goranske županije u Italiju mjesečno odlazi između 2.

20.3.2014.
11:37
VOYO logo

"U Padovi brinem o jednoj obitelji. Starica ima 91 godinu, a njen sin 60 i u invalidskim kolicima je, a skrbila sam i o njegovom ocu dok nije umro. Dižem se u 5, na spavanje odlazim oko 22 sata. Bez predaha radim cijeli dan. Uvijek na raspolaganju, od 0 do 24, i tako već punih petnaest godina", ispričala je za Glas Istre Puljanka Silvana koja, kao i velik broj žena iz Istre, već godinama svaka dva tjedna zbog male mirovine odlazi preko granice.

S 50 godina ostala na cesti

Posao njegovateljice i kućne pomoćnice počela je raditi kada je s navršenih 50 godina ostala na cesti nakon što je propala firma u kojoj je provela radni vijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njenim riječima, Istrijanke su i dalje jako tražene u ovom poslu najviše zbog slične kuhinje, mentaliteta, poznavanja talijanskog jezika, blizine granice, radišnosti. Za dva tjedna uspije zaraditi 650 eura, a pridoda li se tome hrvatska penzija, mjesečno joj se budžet penje na 5.940 kuna.

Točan broj istarskih gastarbajterica se ne zna jer dio njih radi na crno i nemaju sklopljene ugovore s obiteljima. http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/zbog-malih-mirovina-istranke-moraju-preko-granice--444497

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo