split je doista stariji od dioklecijana? / Dio novootkrivenog arheološkog nalazišta u Splitu bit će zatrpan zbog - taksi stajališta!

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U bedemu su pronađeni blokovi iz helenističkog doba koji bi mogli potvrditi tezu kako je Split zapravo mnogo stariji od 1700 godina

19.4.2016.
15:54
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Prilikom građevinskih radova na kraju splitske Rive otkriven je dio baroknog bastiona koji je činio zvjezdoliku fortifikacijsku konstrukciju. U bedemu su pronađeni blokovi iz helenističkog doba koji bi mogli potvrditi tezu kako je Split zapravo mnogo stariji od 1700 godina.

"Imamo djelove helenističkih splitskih utvrda, zanimljivo, ugrađene u barokne bastione u koje su ugrađeni i dioklecijanovi blokovi", kazao je Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalitet je pregledan, konzerviran - i prekriven zemljom.

"Dvadeset parkirnih mjesta za taksiste, znači, veliko taksi stajalište i dolje desno prema turističkoj palači ide parkiralište za turističke autobuse", dodaje Pave Zaninović, Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će turisti umjesto u kulturnoj ostavštini moći uživati u modernom taksi stajalištu. 

"Ovi dijelovi grada su tako sjajni i ljudi ih trebaju otkrivati. Zato dolazimo u Hrvatsku, da bi otkrili takve lokacije. Mislim kako zakopavanje nije dobra ideja; Povijest pripada ljudima", samo su neki od kometara gostiju. S njima se slažu i Splićani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koljevci helenističke kulture, Ateni, moderna arhitektura je saživila oko arheoloških ostataka, a ne na njima. Splitski konzervatori tvrde kako prometno rješenje ovog dijela grada trenutno ne ostavlja drugu mogućnost.

"Mi u trenutku neke nove urbanističke regulacije grada itekako jednostavno možemo izvaditi i pokazati te ostatke", smatra pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriveni i zatrpani bedem, zajedno s podzemnim tunelima u punini je očuvan u Nadbiskupskoj palači, no i tu je daleko od očiju javnosti.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo