DANIJELU NE DAJU DA IDE U VRTIĆ: / Boluje od cistične fibroze, a vrtić ne želi preuzimati odgovornost za lijekove

Image
Foto: Pixsell, arhiva
3.9.2017.
11:40
Pixsell, arhiva
VOYO logo

Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Osijeku je majci petogodišnjeg Danijela R., rekao da Danijel ne treba doći u njihov vrtić u koji je upisan.

Danijel boluje od cistične fibroze, a već ranije brojni građani uključili su se u humanitarnu akciju kako bi skupili novac za drenažni prsluk. No osim toga, mora uzimati dvije kapsule kreona prije svakog obroka. A to je problem, jer vrtić ne želi biti odgovoran ako ih Danijel ne uzme ili ako ih popije neko drugo dijete, osobito zato jer prema propisima lijek smije dati samo roditelj ili stučna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predomislili se u zadnji čas

"Danijela sam upisala u srijedu u vrtić i razgovarala s ravnateljem Andočijem koji mi je rekao da ima mjesta te da samo trebam donijeti fotokopiju rodnog lista i potvrdu od liječnika da je Danijel prošao sistematski pregled te da je sposoban ići u vrtić. Rekao mi je i da te dokumente, s obzirom na to da sam donijela original na uvid, fotokopirane pošaljem po Danijelu u ponedjeljak kada dođe u vrtić. Naglasila sam da je rođen s cističnom fibrozom i da prije užine i ručka mora uzeti kapsulu kreona.

Iako su me ravnatelj, ali i odgojiteljica upitno pogledali i tražili pojašnjenje, sve je bilo dobro dok me nisu naposljetku u četvrtak zvali i rekli da ne smije doći u vrtić. Kaže, savjetovali su se i zaključili kako ne preuzimaju nikakvu odgovornost za moje rizično dijete", ispričala je za Glas Slavonije dječakova majka Jasmina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka je ispričala kako je Centru pojasnila da njen sin sam kod kuće uzima kapsulu prije obroka. Pitali su je što će se dogoditi ako neko drugo dijete popije kreon, ali majka im je rekla kako se to neće dogoditi ako kapsule čuva odgajateljica.

Objašnjava kako su se za ovaj vrtić odlučili jer sva djeca iz Korođa, gdje žive, autobousom idu u vrtić i školu, te da njen sin već poznaje tu djecu. Majka petogodišnjaka dopisom se obratila i pravobraniteljici za djecu te da će se vjerojatno obratiti Dječjem vrtiću Osijek ili nekom privatnom vrtiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je velika sramota, to više što je Danijel iznadprosječno inteligentno dijete i njegova bolest ne bi smjela biti prepreka za pohađanje dječjeg vrtića. Uostalom, za dvije će godine krenuti u školu, pa zar će mi netko reći da ne smije pohađati nastavu zato što mora popiti kapsulu prije obroka?", pita se Danijelova Majka.

Vrtić čeka očitovanje

Janoš Andoči, ravnatelj PKC-a Mađara, rekao je kako se zbog ovog slučaja savjetovao sa stručnim službama PKC-a Mađara i dobio odgovor da lijekove smije dati jedino roditelj ili stručna osoba. Andoči smatra da se zbog kapsule može dogoditi niz problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne daj Bože da odgojiteljica zaboravi dati kapsulu ili kapsulu uzme neko drugo dijete! Odgojiteljice ne mogu preuzeti odgovornost. Inače, službenu odbijenicu majka nije dobila, nego mi tražimo način kako postupiti s pravne strane. Obratio sam se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i čekam odgovor. Kažu li da ga smijem primiti, bit ću prvi koji će potpisati", rekao je Andoči.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo