POVEZANOST S RUSKIM OLIGARSIMA / Dalija Orešković o 'ruskom' ljetovanju ministra Marića: 'Nije mu ovo prvi slučaj suspektnih veza s moćnim ljudima'

Image

'Problem je u tome što je za vrijeme vladavine Andreja Plenkovića došlo do velikog nazadovanja u radu nezavisnih institucija koje bi se s ovim pitanjima trebale baviti', poručila je Orešković

18.3.2022.
20:00
VOYO logo

Nakon otkrića Net.hr-a da je ministar financija Zdravko Marić ljetovao u apartmanu na Lošinju, koji se vezuje za ruske oligarhe pod EU sankcijama, ubrzo su stigle i brojne reakcije.

Podsjetimo, ministar Marić boravio je u lipnju 2019. godine u luksuznom apartmanu hotela Bellevue u vlasništvu tvrtke Jadranka d.d, na Lošinju. Upravo se tvrtka Jadranka d.d. našla pod lupom javnosti zbog prijave da je vlasnički vezana s oligarsima koje je Europska unija stavila na listu sankcioniranih nakon ruske invazije na Ukrajinu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić nije želio dati precizan odgovor

Zanimljivo je da je smještaj za ministra Marića tada rezervirao Krešimir Filipović, jedan od hrvatskih državljana s moskovskom adresom, predsjednik Nadzornog odbora Jadranke d.d., dopredsjednik ruske tvrtke Velesstroy, kojeg se predstavlja kao jednog od suvlasnika Jadranke d.d.

Ministar Marić nije želio dati precizan odgovor na pitanje kada će njegovo ministarstvo i sve ostale nadležne službe pročešljati gdje sve ima sumnji na prikriveno vlasništvo i tragove novca koji vode prema bliskim suradnicima Vladimira Putina, a na tu temu za Net.hr se sada oglasila i Dalija Orešković, saborska zastupnica stranke Centar i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RUSKA MREŽA NA LOŠINJU /

Net.hr otkriva: Vlasnici povezani s ruskim oligarsima ugostili Marića u luksuznom apartmanu, a on bi sad trebao istraživati njihove čudne veze

Image
RUSKA MREŽA NA LOŠINJU /

Net.hr otkriva: Vlasnici povezani s ruskim oligarsima ugostili Marića u luksuznom apartmanu, a on bi sad trebao istraživati njihove čudne veze

"Povezanost ruskih oligarha s vlasnicima u hotelu Bellevue, a njih s ministrom financija Zdravkom Marićem, može ugroziti objektivnost, nepristranost u postupanju, te utjecati na donošenje odluka u koristi nečijih privatnih interesa na štetu javnih. Problem je u tome što je za vrijeme vladavine Andreja Plenkovića došlo do velikog nazadovanja u radu nezavisnih institucija koje bi se s ovim pitanjima trebale baviti", poručila je Orešković.

"Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa čija je ovo primarna tema, oslabljeno je izmjenama Zakona. To tijelo, unatoč svom nazivu, više nema ovlast utvrđivanja sukoba interesa i donošenja odluka o povredama načela djelovanja. Nažalost, osim izmjena Zakona koje su išle na njihovu štetu, i u onom dijelu u kojem je Povjerenstvo moglo dalje djelovati, došlo je do otupljivanja oštrice", upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primitak nedopuštenog dara

Dalija Oreškovića kaže da je primjer za to nedavna odluka o nepokretanju postupka protiv Ministra Zdravka Marića zbog ljetovanja na jahti privatnog poduzetnika.

"Umjesto da je utvrdilo da s takvo ugošćavanje predstavlja primitak nedopuštenoga dara, Povjerenstvo se pozvalo na iznimku iz zakona, te je olako i pogrešno prihvatilo tumačenje samog ministra kako se radi o primitku dara od prijatelja, što zakon izričito dopušta. Ukoliko je ministar financija koristio luksuzan apartman u hotelu, a da tu uslugu nije platio, Povjerenstvo će se vjerojatno poslužiti istim tumačenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče mogućeg pogodovanja ruskim oligarsima koji su prikriveni ili posredni vlasnici, Povjerenstvo će ustvrditi da su takva ispitivanja izvan dosega ovlasti. Samom ministru financija ovo nije prvi slučaj suspektnih veza s financijski moćnim ljudima čiji su se interesi upleli u pitanja o kojima on po svom položaju i funkciji odlučuje.

Primjerice, ministar financija je i sam bio jedan od članova skupine Borg koja je krojila sudbinu Agrokora u korist nekolicine koja je na navodnom spašavanju te tvrtke enormno zaradila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju Povjerenstvo je čak i utvrdilo povredu zakona, ali je to nakon poduže, a i prilično sramotne pravne trakavice srušeno krivim tumačenjem Ustavnog suda, nakon čega su i Upravni sudovi promijenili svoju dotadašnju praksu i stav, pa je slučaj neslavno završio obustavom postupka.

'Sve je to slika države koja je postala potpuno nemoćna'

Veze s poduzetnikom Josipom Stojanovićem - Jolly, istim onim čiji je luksuzni mercedes E klase bio parkirani u dvorištu koruptivne ministrice Gabrijele Žalac, dovode se u vezu s davanjem kredita njegovim tvrtkama putem HABOR-a, u kojem je ministar Zdravko Marić predsjednik nadzornog odbora", tvrdi Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je to slika države koja je postala potpuno nemoćna provoditi kontrolu i nadzor nad radom sustava duboko, duboko okorjelog u korupciju i klijentelizam. U odnosu na kontrolu nad načinom kako će se provoditi zapljena imovine oligarha, skoro da nemamo nikakve šanse, tim više što su pravila prilično nejasna, a naša je vlada već jasno pokazala kako nema namjeru u tom procesu biti transparentna.

U Hrvatskom saboru sam predložila koje je korake potrebno poduzeti da se na vrijeme zaštite javni interesi, no nije za očekivati da će vladajući prihvatiti bilo koji od iznesenih prijedloga", zaključila je Dalija Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo