KAD LOKALNI MOĆNIK VLAST SHVATI KAO PLIJEN: / Sinovima sređivao subvencije za stanove koje oni iznajmljuju? A ima toga još...

Image
Foto: Pixsell

Upravo se vraćam s godišnjeg odmora koji provodim na Hvaru. O pretresu kuće obavijestio me sin, a nazvao me je i jedan krim policajac.

30.7.2019.
20:33
Pixsell
VOYO logo

Mještani sela Čeminac nisu previše iznenađeni činjenicom da im načelnika Zlatka Pinjuha istražuje USKOK. Protiv HDZ-ovca podnesen je niz kaznenih prijava, a trenutno se vrši istraga.

Image
OGLASIO SE NAČELNIK SELA KOJEG TRAŽI USKOK, STRAŠNO JE IZNENAĐEN: /

Mještani već dugo ratuju protiv njega

Image
OGLASIO SE NAČELNIK SELA KOJEG TRAŽI USKOK, STRAŠNO JE IZNENAĐEN: /

Mještani već dugo ratuju protiv njega

Član općinskog vijeća HDSSB-a Marko Perković kaže kako se zbog brojnihprijava protiv Pinjuha u Općini našao na listi nepoželjnih, prenosi 24sata. Tvrdi kako je Čeminac općina u kojoj vlada HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina članova općinskog vijeća i načelnik su HDZ-ovci. Nas pripadnika oporbe ima četvorica i ujedinjeni smo u nastupanjima protiv načelnika koji je u proteklih četiri-pet godina činio niz kaznenih djela i zlouporaba položaja zbog kojih smo ga kazneno i prijavljivali. Prijavljivali su ga i mještani jer im je nametao poreze koji su bili suludi, kao primjerice namet za korištenje ceste u svrhu obavljanja poljoprivrednog posla. Neslužbeno znamo da protiv njega, ali i njegovih sinova, kao i nekih članova općinskog vijeća. postoji oko 200-tinjak prijava. O nekima se već pisalo, o mnogima se još ne zna, ali konačno je vrijeme da se tome stane na kraj", započeo je Perković svoje dosta opširno izlaganje na temu načelnika.

'Pranje novca, pogodovanje, zlouporaba službene kartice'

Za 24sata je rekao kako "ima dokaze, dokumentaciju i papire iz kojih je razvidno kršnje zakona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pranje općinskog novca, pogodovanje sinovima da si kupe stanove na račun općine, zlouporaba službenog vozila i kartice koju načelnik koristi u privatne svrhe. Prije šest mjeseci je od vijećnika zatražio izglasavanje odluke o općinskom subvencioniranju otplate kredita iz 2006. godine u švicarskim francima. Na tu su se subvenciju prijavili načelnik i još jedan mještanin. A načelnik je digao kredit u švicarcima od 1,5 milijun kuna na 35 godina otplate. Rata mu je 6000 kuna i ima za otplatu još 23 godina. Po novoj odluci općina će mu otplatiti 600 tisuća kroz subvenciju. Sina je zaposlio u općinskoj komunalnoj tvrtki iako nema uvjete za to radno mjesto. Radna inspekcija je tri puta nalagala općini da mora otpustiti Marka Pinjuha jer nema položen državni ispit. I tata načelnik mu tri puta da otkaz, i ponovo ga tri puta zaposli. Odobrava mu se mjesečno po 8-9 tisuća kuna putnih troškova, koje ima čak i kada je na godišnjem. Prije šest mjeseci mu je povećao plaću za 48 posto pa sin sada prima oko 9 tisuća kuna plaće, koliko ima i neki pročelnik. Oba sina primaju stipendije od 1000 kuna kao izvanredni studenti. Obojica žive u Grabovcu, u općini Čeminac, iako im je tata omogućio subvencijsku kupnju stanova u Osijeku i to isto plaća općina", ispričao je Perković.

HDZ pokrenuo postupak razrješenja i disciplinski postupak

Županijski odbor HDZ-a pokrenuo je postupak razrješenja Pinjuha, kao i disciplinski postupak protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti su postupci pokrenuti prije ove istrage USKOK-a i odluke o njima biti će donijete na prvoj sjednici županijskoj odbora ili ranije ako je potrebno, telefonski", rekao je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ivan Anušić.

Poljoprivrednik iz Čeminca također je podnio prijavu protiv Pinjuha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Protiv njega je podneseno more prijava'

"Koliko znam, prije otprilike tri mjeseca protiv Pinjuha je bilo podneseno more različitih prijava. Među ostalima, i ja sam ih podnio jer želim znati gdje završava novac kojim mještani ove općine pune proračun", rekao je Pranjić za Jutarnji, čovjek javnosti poznat kao suorganizator prosvjeda koji je u središtu Čeminca organiziran u ožujku 2017., usmjeren protiv odluka načelnika i Općinskog vijeća.

Prosvjed je održan zbog uvođenja naknada za korištenje javnih prometnica, odluke kojuje ljetos Visoki upravni sud RH ukinuo, ocijenivši je nezakonitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Pranjić navodi i kako su Pinjuh i Vijeće donijeli odluku o pomoći osobama koje su digle kredite u švicarskim francima, a jedna od tih osoba je bio i načelnik - jedan od rijetkih s područja te općine koji je ralizirao takav kredit, piše Jutarnji.

Pranjić navodi i kako postoje dokazi da su iz proračuna općine sufinancirani stambeni krediti načelnikovim sinovima koji su kupili četiri stana u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo se vraćam s godišnjeg odmora koji provodim na Hvaru. O pretresu kuće obavijestio me sin, a nazvao me je i jedan krim policajac. Zaista ne znam o čemu se radi, osim da ništa ni od koga ne krijem", rekao je Pinjuh za Glas Slavonije.

"Mora mi netko objasniti kako su te subvencije nezakonite ako su te odluke prošle i državnu upravu i kontrolu državne uprave i tako dalje. I sad su odjednom nezakonite samo te dvije, a ostalih 17 ili 18, koliko ih ima, nisu", komentirao je za Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo