Plati pa prođi / Čeminac u Baranji prvi u Hrvatskoj počeo naplaćivati 'cestarinu' u svom selu: slijede li ih i drugi?

Novi namet odnosi se na vlasnike poljoprivrednih strojeva, kamiona, prikolica

14.10.2017.
18:50
VOYO logo

Sjetva je počela, a poljoprivrednicima u Čemincu muka je kad moraju iz polja izaći na cestu.

„Ovaj traktor što vidite on je uredno registriran i plaćene sve dadžbine za njega i registracija, cestraina i sve šta je portrebno. Ja još jednom moram dat svojoj lokalnoj samoupravi namet za korištenje općinskih cesta.“, kaže Petar Pranjić, poljoprivrednik iz općine Čeminac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavijest o novom porezu je stigla, kažu ljudi, čudno.

„Ovo smo našli kod ljudi većinom zataknuto u ograde ili u sandučiće poštanske koji uopće nemaju strojeve da prijave, a mi koji imamo, nismo dobili. I onda smo tražili po selu da nađemo uzorka koji nije završio u smeću ili nije zapalit.“, rekao je Rade Vidić, poljoprivrednik iz općine Čeminac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Zlatko Pinjuh nije htio pred kameru, smatra da ne treba objašnjavati odluku.Poljoprivrednici su pomislili da je šala kad su vidjeli da trebaju ishoditi rješenja i dobiti potvrde za korištenje javnih površina u selima Općine Čeminac.

„Ovo je za skrivenu kameru, ako nije za skrivenu kameru onda predlažem načelniku Kneževih Vinograda i svim načelnicima u Hrvatskoj da to uvedu. Ali bi bili barem malo fer da nam uvedu da možemo sa ENC-om plaćati jer ovo nema zdrave pameti.“, kazao je Milenko Jumić, poljoprivrednik iz Čeminca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinskog poreza za korištenje cesta, puteva, biciklističkih i pješačkih staza,  izuzeti su vlasnici automobila, motora i bicikala.

„Da platimo što se vozimo po ulicama, po naselju. Znači ne moramo platiti navodno županijske ceste, a ove ceste što su nesvrstane, što pripadaju općini, mi moramo platit' znači porez da bi se one mogle održavat.“, rekao je Rade Vidić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za prijavu traktora, prikolica, kamiona, kombajna bio je kraj rujna. Radeta će sve to koštati, računao je, dodatnih pet tisuća kuna. Kad ih ne pomete elementarna nepogoda ili niske otkupne cijene, uvijek se nešto nađe drugo, kažu.

„Ovo što sad sijemo to je pivarski ječam, pa pšenica i tako dalje. Pola od ovoga, vjerujte, u iznosu proračunato ja već strepim, moram odvojit' za svoju lokalnu saoupravu i nemam pojma kako ću preživit' dalje i dokle.“, kaže poljoprivrednik Petar Pranjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko se ne prijavi,  dobit će kaznu uvećanu pedeset posto od poreza koji se trebao platiti.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo