PROKOMENTIRAO I ENERGENTE / Čačić u RTL-u: 'Milošević i Aladrović su uteg vladi iako premijer smatra da su nevini. Paladina i Rusi? Ne'

Čačić smagtra da su ruske prijetnje sa sjevernim tokom bespredmetne jer, tvrdi, Rusiji su zadnji interesi da ukine dotok novca

8.3.2022.
19:50
VOYO logo

Radimir Čačić gostovao je u RTL-u Danas gdje je od strane Ilije Radića upitan jesu li Milošević i Aladrović uteg Vladi. Objektivno, kaže, jesu, bez obzira na iskrenu uvjerenost premijera da su nevini. "Objektivno, sigurno je u pravu, ja sam uvjeren da su nevini", kaže.

S premijerom o tome nije razgovarao, ali kaže da je siguran da Andrej Plenković o mogućim zamjenama razmišlja. "Ne može ne razmišljati. Postoje objektivne stvari koje traže rješenja i nema dva puta. Morat će prije ili kasnije ići tako da zaštiti Vladu", tvrdi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan u kojem roku, tvrdi, da je on na njegovu mjestu, to bi bilo od 15 do 30 dana. Reformisti kaže, od premijera neće ništa tražiti. "Nije na nama da tražimo išta izvan okvira. Ali vrlo moguće da kad se radi jedna takva rekonstrukcija to bude nešto šire". tvrdi. 

Image
POD ISTRAHOM DORH-a /

Ministar Aladrović stao pred medije nakon skidanja imuniteta: 'Teška su vremena, prošli smo kroz niz kriza'

Image
POD ISTRAHOM DORH-a /

Ministar Aladrović stao pred medije nakon skidanja imuniteta: 'Teška su vremena, prošli smo kroz niz kriza'

Što se tiče zamjene za ministra graditeljstva, Darka Horvata kojeg mijenja Ivan Paladina, govori da je zasigurno u sukobu interesa. "Nema nikakvog spora da će to on morati riješiti prije preuzimanja dužnosti", govori pa dodaje da je najkvalitetnije rješenje prodaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o tome stvaraju li veze s Rusima opasnost za opstojnost vlade govori: "Ne, ako si ti bio menadžer u tvrtki koja ima ruskog vlasnika, to je sad po konotacijama Rusa, mogao je biti francuski, južno korejski", tvrdi.

Dodaje i kao nije tražio sigurnosnu provjeru, ali smatra da je to potrebno. "Nadam se da je tako napravljeno", govori, a upitan je li to propust premijera, kaže da definitivno za to odgovara premijer i nema razloga da se to ne napravi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitna budućnost energenata

Čačić smagtra da su ruske prijetnje sa sjevernim tokom bespredmetne jer, tvrdi, Rusiji su zadnji interesi da ukine dotok novca, no užasna je prijetnja za Rusiju ako se stvarno prekine nafta. Europa si, kaže, ne može dopustiti presjek toga. "To je jako snažni udar, gotovo ratni udar na Rusiju", govori.

No, je li to udar na hrvatske korisnike? "Imamo jos 20, 24 posto vlastite proizvodnje, 400 milijuna uskladišteno, imamo LNG mogućnost da se zadužimo. Dobri smo relativno u plinu, u nafti ne baš, ali imamo tankere. Poskupit će cijela priča bitno. Imamo ogromne rezerve u struji koje nismo iskoristili. To su ubrzanja elektrana, snažno poticanje građanske energije. Imamo veliki prostor u vremenu od godinu do tri da nadokndimo potrebe enrgije, a to je puno", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo