TURIST DAO PRIČU U MEDIJE / Brojni Korčučani i gosti imaju probavne smetnje: 'Vjerojatno se radi o virozi'

Image
Foto: MomJunction

Virusi se mogu širiti hranom, ali primarno se šire s čovjeka na čovjeka pogotovo ljeti kad je puno više kontakata, recimo među djecom na plaži

18.8.2023.
9:01
MomJunction
VOYO logo

Bosanskohercegovački turist javio se redakciji Slobodne Dalmacije jer smatra da se u hotelu "Adria" u Veloj luci na Korčuli dogodilo trovanje hranom. Više od 20 turista u kratkom razdoblju (između 11 i 17 sati) pojavili su se s istim simptomima - povraćanje, mučnina i proljev. Neki su imali i povišenu temperaturu, a jedna gospođa tomplomjerom je izmjerila i temperaturu od 40 stupnjeva.

Ljudi su iscrpljeni i "potrošeni", a dok su jednima tegobe već prošle, drugi se i dalje muče. Naime, dijete bosanskohercegovačkog turista potražilo je pomoć u Domu zdravlja jer je cijeli dan povraćalo. Dobilo je infuziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SNAŠLI SU SE /

Turisti na parkingu u Paromlinskoj 'složili' kamp. Cijena? Prava sitnica: 'U drugim gradovima to nebi prošlo'

Image
SNAŠLI SU SE /

Turisti na parkingu u Paromlinskoj 'složili' kamp. Cijena? Prava sitnica: 'U drugim gradovima to nebi prošlo'

Supruga gosta iz BIH još uvijek nije dobro, a na Hitnoj su im rekli kako prema simptomima pretpostavljaju da se radi o trovanju hranom, no da je potrebno napraviti detaljnije analize radi potvrde.

Međutim, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić siguran je da se ne radi o nikakvom trovanju hranom, već o običnoj ljetnoj virozi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na izvid je izašla sanitarna inspekcija i epidemiolozi, uzeli smo uzorke i zaključili da se radi o ljetnoj virozi. Tri su osobe zatražile liječničku pomoć, ostali zbog blagih simptoma nisu ni posjetili liječnika, a radi se o osobama koje su vezane za različite smještajne jedinice, ne samo za jedan hotel.

Virusi se mogu širiti hranom, ali primarno se šire s čovjeka na čovjeka pogotovo ljeti kad je puno više kontakata, recimo među djecom na plaži. Ovakve se viroze javljaju svakog ljeta, ovog je nešto malo jačeg intenziteta budući da zapravo nismo ni imali ljetnu virozu u vrijeme pandemije koronavirusa jer su se svi pridržavali higijenskih mjera", dodao je Lakić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigli su i inpektori

Kasnije se obratio i hotelskom menadžeru koji mu, zajedno sa suradnicima, tvrdi kako se radi o običnoj virozi, dodao je turist. Nakon ovoga, kaže gost iz BIH, nitko se više nije razbolio.

"Slučaj je navodno prijavljen, ali nas nitko od nadležnih institucija nije kontaktirao, da se vidi o čemu se tu stvarno radi, da vidi naše nalaze, već se sve 'vodi' pod sumnjom na virozu. Mi smo u hotelu prijavili da smo bili na Hitnoj", kazao je gost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog cijele situacije, hotel je turistu iz BIH refundirao sredstva za dva noćenja, a isto su napravili i drugim ljudima, otkrio je gost pa dodao kako je važno otkriti što se zapravo dogodilo.

Neki su gosti, doznao je sugovornik, nakon te situacije napustili hotel, a došli su i inspektori koji su radili određene analize, međutim, o tome nema saznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hoće li Nijemci iduće godine bojkotirati Jadran? Je li stvar u kuglicama sladoleda ili recesiji? Pitali smo novinara Deutsche Wellea

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo