Sve manje beba / Broj rođene djece u Osijeku godinama u padu - liječnici potvrđuju: 'Mlade obitelji iseljavaju, to se osjetno primijeti na brojci poroda'

Iz Osijeka jutros vijest da gradonačelnik odgađa tradicionalni posjet rodilištu jer se nije rodila nijedna beba. Prvi novogodišnji plač začuo se u 10.30 sati

1.1.2018.
18:41
VOYO logo

Na svijet je odlučila malo zakasniti i doći u 2018. Prva beba rođena u osječkoj bolnici je Tena. Duga je 51 centimetar i ima tri i pol kilograma. 

"Termin je malo i prošao. Sve je bilo u redu, osoblje odlično. Za pola sata sve je bilo riješeno. I to je to. Bitno da je beba dobro", kazala nam je majka Marina Salajić iz Belišća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Tena odlučila roditi se u terminu, ne bi popravila prosjek rođene djece u KBC-u Osijek. Godinama je broj porođaja u padu.

"Samo je manji pad u odnosu na 2016. godinu. Prošle je godine rođeno 1.970 djece, što je 34-ero djece manje u odnosu na 2016., ali je manji pad nego što je zabilježeno 2015. Tada je bilo 200-injak poroda više", kazala nam je Maja Košuta, liječnica Klinike zaza ginekologiju i opstreticiju KBC-a Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici su mislili da će statistika biti i gora. No ono što je zabrinjavajuće je da je sve manje mladih rodilja. "Zato što se uglavnom mlade žene, mlade obitelji sele. Znači, starija populacija ostaje. Dok na žalost se mlade obitelji iseljavaju, i to se osjetno baš primijeti na broju poroda", ističe liječnica Maja Košuta.

Zato je za svako dijete u Osječko-baranjskoj županiji pripremljen projekt "Bebina prva torba" s potrepštinama u vrijednosti 500-injak kuna. Županija je i za rođeno dijete povećala naknadu s 500 na tisuću kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći demografski problem Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema to su niski osobni dohotci koji su stvarno na području Slavonije i Baranje izrazito niski. Kad pogledate za iste poslove ovdje ljudi dobivaju tri, tri i pol tisuće kuna, u Zagrebu za takve poslove dobivaju možda pet ili šest tisuća", kazao nam je Goran Ivanović, osječko-baranjski dožupan

U takvoj situaciji, mnogi roditelji odlučuju se na jedno do dvoje djece. I mami Marini Tena je drugo dijete. "Zasad nemamo planove za više djece", rekla nam je majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No za demografsku obnovu, država Hrvatska mora napraviti jako dobar plan.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo