BRITANSKI RAZARAČ UPLOVIO U SPLIT: / Obavlja širok spektar zadaća, a prvenstvena namjena mu je protuavionska i proturaketna obrana

Image
6.4.2018.
23:26
VOYO logo

Skupina od tri broda NATO-a, koju predvodi britanski razarač HMS DUNCAN u pratnji po jedne španjolske i turske fregate, uplovila je u petak u splitski akvatorij, a izaslanstvo skupine brodova primio je zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela, izvjesili su u petak na večer iz splitska Gradske uprave.

Misija je osiguranje plovnih putova NATO članica na Mediteranu

Vela je izjavio kako je posjet ratnih brodova dio brojnih posjeta NATO brodova Splitu. On je goste iz NATO-a pozvao da obiđu Split i upoznaju se s njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima. Zapovjednik te skupine NATO brodova kapetan bojnog broda Mike Utley je istaknuo kako dobro surađuje s kolegama iz Hrvatske ratne mornarice. Po njegovim riječima misija ove skupine NATO-ovih brodova je "osiguranje plovnih puteva članica NATO-a, posebice na Mediteranu. Kako su izvjesili iz Ministarstva obrane, radi se o Stalnoj skupine NATO brodova SNMG2 koja je integrirana u višenacionalne pomorske snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi brodovi pružaju stalnu potporu NATO-u u provedbi operacija i vojnih vježbi te diplomatskih aktivnosti. Snage SNMG2 stalno su angažirane u Sredozemlju, a uz brodove koji su u posjetu Splitu, u toj su skupini je još šest brodova, navedeno je u priopćenju MORH-a."Posjet ovih brodova je u cilju jačanja interoperabilnosti između snaga Hrvatske ratne mornarice i NATO-a," navodi se u priopćenju Ministrstva obrane i dodaje kako će brodovi u Splitu boraviti do 10. travnja. Za razarač britanske Kraljevske mornarice HMS DUNCAN (D-37) je istaknuto da je u svojstvu zapovjednog broda stalne skupine NATO brodova.

HMS DUNCAN posljednji od šest razarača klase Daring

Razarač HMS DUNCAN (D-37) u službi je britanske mornarice od 2013. godine, kao posljednji od ukupno šest razarača klase Daring (D) kojih je prvenstvena namjena protuavionska i proturaketna obrana. Razarači klase Daring okosnica su flote britanske Kraljevske mornarice, sposobni obavljati širok spektar zadaća, od borbe protiv piratstva i suzbijanja krijumčarenja te obrane od katastrofa i pružanja humanitarne pomoći nakon prirodnih katastrofa do spremnosti za sudjelovanje u ratnim operacijama visokog intenziteta, stoji u priopćenju. Kako je objašnjeno, u ulozi zapovjednog broda SNMG2 razarač DUNCAN je od lipnja 2017. godine, Brod je dužine 152 metra, širine 21 metra, gaza 7,4 metara a posada tog razarač broji 298 ljudi, uključujući i osoblje skupine. Matična luka ovog razarača je u mornaričkoj bazi Portsmouth.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo