Saveznička pomoć / Banožić o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu Partnerstva za mir, otkrio što će ih obučavati

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Temeljem zakona, jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u gdje je Ukrajina članica još od 1994.'

24.11.2022.
10:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Vlada RH usvojila odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini "EU Military Assistance Mission- Ukraine", pred novinare je izašao ministar obrane Mario Banožić:

"Temeljem zakona, jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u gdje je Ukrajina članica još od 1994. Tako da tu apsolutno nema prostora stavljati uopće upitnik na utemeljenost ove odluke. Člankom 7, stavcima 6 i 7 definirano je kad je riječ o vojnoj misiji da se odluke donose u Saboru. Ako se steknu potrebne suglasnosti, ide se na većinu u Saboru, ako ne, ide se na dvotrećinsku većinu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sabor amenuje /

Vlada usvojila odluku o obuci ukrajinskih vojnika: Do 100 će ih moći ući u Hrvatsku u dvije godine

Image
sabor amenuje /

Vlada usvojila odluku o obuci ukrajinskih vojnika: Do 100 će ih moći ući u Hrvatsku u dvije godine

Drugim riječima, Vlada se poziva na Partnerstvo za mir. Na primjedbu novinara da je velika većina zastupnika opozicije ranije objavila je da to neće podržati, što bi utjecalo na šanse za dvotrećinsku većinu u Saboru, ministar obrane je rekao:

"Volio bih čuti objašnjenje zašto neće. Vjerojatno je kod njih korijen razloga zašto neće podržati, neki drugi…" Rekao je da je odluka utemeljena na članku 7, stavcima 3. i 5. Ustava, kao i na Zakonu o obrani, članak 46, stavak 2. i članak 54, stavak 1., te je dodao: "... temeljem toga su sve dosadašnje odluke išle svih ovih godina pa čak i kad je Zoran Milanović bio premijer."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitao je zašto su zastupnici uopće javno izlazili s time da neće podržati kad se još nije niti znalo koji paketi vojne obuke se pripremaju. Rekao je da je besmisleno tvrditi da predsjednik Zoran Milanović nije znao neke detalje:

"Sastanak je bio u 10, a mi smo u 11 već išli s prvim izjavama. Imate informaciju da će se sudjelovati u misiji, da se misija sastoji od tri dijela… Predsjednik i pojedini saborski zastupnici očitovali su se da su protiv, samo zato da bi bili protiv, ne znajući uopće o čemu je riječ. Iz obrazloženja odluke vidjet ćete da je riječ o obučnim aktivnostima koje prije svega imaju humanitarni karakter, karakter koji prije svega pridonosi miru…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate informaciju da će se sudjelovati u misiji, da se misija sastoji iz tri modula temeljem odluke Europskog vijeća da se sastoji od ljudi iz zapovjedništava da će se formirati timovi za obuku u ili izvan zemlje", rekao je dalje Banožić.

Nabrojao je o kojim će se aktivnostima obuke ukrajinskih vojnika raditi: obuka vođa posebnih borbenih spasioca i instruktora, obuka inžinjerske pionirske specijalnosti, obuka sanitetskih timova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno sve ono što pridonosi miru", zaključio je.

Na molbu da komentira spominjanje kaznene prijave protiv njega, Banožić je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednjih godinu i pol dana sam svako malo prijavljen za neko kazneno djelo… Ako za nekoga već godinu i pol dana kažete da ima neko kazneno djelo, mislim da pomalo već gube na kredibilitetu."

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo