KOMENTIRAO I HRANJA / Banožić: 'Jesam li se konzultirao s Milanovićem? Imam ja svog predsjednika Vlade'

Tvrdi i kako nije tražio ostavku načelnika Glavnog stožera, a za kašenjenje helikoptera tvrdi da je u pitanju nesporazum

10.1.2022.
20:35
VOYO logo

Ministar obrane Mario Banožić u službenom je posjetu Poljskoj, a u razgovoru za RTL, ističe kako je s poljskim kolegom razgovarao o situaciji na istoku i jugoistoku Europe. No postavlja se pitanje zašto s njime nije i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj.

"Načelnik Glavnog stožera je u službenom posjetu Bruxellesu. Sa mnom je zapovjednik kopnene vojske i zapovjednik 5. gardijske oklopne mehanizirane brigade", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nemamo trenutno problema'

Tvrdi i kako nije tražio njegovu  ostavku.

Image
KRIZA OBRAMBENOG SUSTAVA? /

Ministar Banožić traži ostavku načelnika Hranja: 'Ovo je prešlo u performans Zorana Milanovića!

Image
KRIZA OBRAMBENOG SUSTAVA? /

Ministar Banožić traži ostavku načelnika Hranja: 'Ovo je prešlo u performans Zorana Milanovića!

"Nisam traži ostavku nego definiciju po kojoj bi poštivao zakon o obrani. Nemamo trenutno problema, komuniciramo o svemu što su izazovi opremanja i modernizacije vojske. Nastojimo zatvoriti priču borbenih oklopnih vozila.", rekao i okrenuo temu na nabavku američkih oklopnih vozila Bradley.  Istaknuo je kako se o tome još razgorava s Amerikancima, rješavaju se detalji poput toga koje će poslove obavljati Đuro Đaković te da se odluka očekuje krajem siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kašnjenje američkih helikoptera je zapravo nesporazum

Rekao je da nam uskoro dolaze i prva dva Blackhawk helikoptera, I tu je, kaže došlo do nesporazuma kada se najavljivalo da će doći u prvom kvartalu godine. „To je bilo tumačenje fiskalne godine u Americi koja počinje krajem rujna. Naša godina promatra prvi kvartal, to je ožujak 2022.", kazao je. 

Komentirao je i tko je odgovoran što se kasni s izradom hangara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče procesa nabave imali ste određenu dinamiku koja je trebala započeti 2020. i koja je bila izazovna za MORH jer ste imali smanjenje proračuna za 530 milijuna kuna. U mojim prvim sastancima zaključio sam da se nije odmicalo s projektima nego je došlo do linearnog smanjenja proračuna. U 2021. smo počeli planirati natječaj", kazao j

S obzirom da će se sastati u Francuskoj s ministrima obrane i vanjskih poslova, na pitanje je li se konzultirao s Uredom predsjednika o tome, Banožić je kazao da nije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja imam svog predsjenika Vlade'

"Nemam to praksu raditi. Nisam imao jasnu komunikaciju s Uredom predsjednika od petog mjeseca. Ja imam svog predsjednika Vlade i razgovaramo o stavovima, pitanjima i funkcioniranju Ministarstva obrane. Ovo je sastanak na razini ministra obrane i predsjednika republike", kazao je.

Na pitanje je li resor obrane talac odnosa njega i predsjednika, a država talac odnosa predsjednika i premijera, Banožić je kazao da on to ne bi stavljao u taj kontekst. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MORH ima svoje zakonske pozitivne propise u kojima jasno piše koja su čija zaduženja, zna se kako se donose proračuni i planovi, u suradnji s Glavnim stožerom i vojskom. Treba poštivati zakone i tada neće biti problema", kazao je Banožić.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo