o proračunu za 2019. / Bandić o udžbenicima: 'Nema ucjene'; Divjak mu spustila: 'Vi ne brinete za obrazovanje'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik prokomentirao je glasine o navodnom ultimatumu koji je njegov klub postavio pred Vladu

21.11.2018.
13:39
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Državni proračun za iduću godinu, o kojem će Hrvatski sabor glasovati u ponedjeljak, 3. prosinca neće imati podršku 'Bandićevog', odnosno Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, ne osiguraju li se u njemu sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi, informacija je koja je procurila u utorak iz saborskih prostorija.

Situaciju je danas prokomentirao i sam gradonačelnik i opovrgnuo takve glasine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikakvoge ultimatuma, ja nikad nikoga nisam ucjenjivao, ali nemojte podcjenjivati ministra financija i premijera. Oni će naći novac, hoće li to biti 250 ili 350 milijuna manje je bitno. Ne možemo prije izbora govoriti da smo za demografiju, obrazovanje, a istovremeno nemati novaca za udžbenike. Ukoliko novca ipak ne bude, nećemo mi zbog toga rušiti proračun", rekao je Bandić, dodavši ipak kako je uvjeren da će djeca dobiti besplatne udžbenike. 

Podsjetimo, izvor blizak Bandićevom saborskom klubu jučer je rekao da su njegovi zastupnici sa svojim zahtjevom u utorak upoznali ministra financija Zdravka Marića, pozivajući se pritom na ustavnu odredbu da je obvezno obrazovanje besplatno, da bi to financijski rasteretilo roditelje i riješilo ih obveze hodanja po knjižarama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić tvrdi da ne planira sam prestati financirati udžbenike, ali ipak vjeruje kako će tu obvezu preuzeti Vlada. 

"U svakom slučaju smo u win-win situaciji, ali inzistirati ću na inicijativi prema kojoj bi to ušlo u obveze Vlade", zaključio je Bandić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Divjak prigovorila je Bandiću da on u gradskom proračunu smanjuje sredstva za obrazovanje, a od Vlade traži besplatne udžbenike. “Ako smanjujete proračun za 50 milijuna kuna, ne možete reći da brinete za obrazovanje”, kazala je ministrica Divjak referirajući se na proračun Grada Zagreba koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić po kojem Gradski ured za obrazovanje dobiva 50 milijuna kuna manje.

Dodala je kako je zanimljivo što upravo Bandić drži lekciju Vladi, koja je budžet za obrazovanje povećala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za razliku od nekih koji su se sjetili o tome govoriti, mi sustavno na tome radimo”, rekla je te podsjetila da se priprema novi Zakon o udžbenicima, “koji definitivno regulira tržište udžbenika i rasterećuje kućni budžet”.

Marić: 'Nisam to shvatio kao ultimatum'

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je kazao da će se o besplatnim udžbenicima za učenike još razgovarati, prije svega da se vidi koliki je ukupni potencijalni efekt te mjere na proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara radi li se o ultimatumu saborskog kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, Reformista i nezavisnih zastupnika vezanom uz besplatne udžbenike, Marić je kazao da je jučer održan sastanak i da on taj zahtjev nije shvatio kao ultimatum. "Imali smo jedan konstruktivni razgovor o nekoliko točaka i što se tiče poreznih zakona ali i samog proračuna", rekao je Marić nakon saborske rasprave o amandmanima na porezne zakone.

Slične komentare kao i sam gradonačelnik ponudili su i ostali zastupnici koje je naša reporterka u srijedu zatekla pred Saborom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovoj vladi ne prolaze ucjene. Vidit ćete da će Bandićevi zastupnici na kraju podržati proračun", rekao je ministar državne imovine Goran Marić.

Slično je komentirao i ministar prometa Oleg Butković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to nikakav ultimatum. Vidjet ćemo koliko bi to koštalo pa ćemo onda moći procijenitit situaciju", rekao je Butković. 

Ministar Kuščević je potvrdio kako će Vlada raspraviti o Bandićevom prijedlogu te da će sukladno financijskim mogućnostima, udovoljiti ili neće. Marić je rekao da je siguran kako će prijedlog proračuna u Saboru u ponedjeljak biti izglasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo