'PREDSJEDNIK BEZ DIPLOMACIJE' / Austrijanci opleli po Milanoviću: 'On je miljenik antieuropskih, estremno desnih nacionalista'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon što je žestoko kritizirao Austriju zbog epidemioloških mjera, tamošnji novinari su secirali MIlanovićev politički i verbalni izričaj

30.11.2021.
14:36
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski predsjednik, Zoran Milanović postao je "persona non grata" u dijelu austrijske javnosti. Nedavno je kritizirao njihove epidemiološke mjere direktno ih usporedivši s fašizmom, što je izazvalo buru u javnosti, ali i "ugodni" razgovor austrijskih vlasti s hrvatskim veleposlanikom.

Na to se osvrnula i novinarka austrijskog Der Standarda, Adelheid Wölfl, koja je u komentaru naslova "Zoran Milanović, predsjednik bez diplomacije" unutar rubrike "Osoba dana" istaknula kako je s odmakom pandemije njegov ton postao oštriji. Dodala je i da Milanović o mjerama malo razmišlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'U VATIKANU SE RIJETKO NOSE MASKE' /

Milanović: U Austriji zabranjuju necijepljenima da izlaze iz kuća. Što je to? Znanost? Pa to je fašizam!'

Image
'U VATIKANU SE RIJETKO NOSE MASKE' /

Milanović: U Austriji zabranjuju necijepljenima da izlaze iz kuća. Što je to? Znanost? Pa to je fašizam!'

Izvučene su i njegove izjave iz prošle godine da "ako želite uvesti policijski sat, treba vas strpati u policijski auto". Nisu zaboravili ni da je rekao da je "toliko ljudi umrlo u Lombardiji samo zato što su sve koji su kašljali doveli u bolnicu".

Na strani populističkih desničara

Naravno, Austrijance je posebno zaboljela izjava da ga lockdown za necijepljene podsjeća na "metode iz 1930-ih" i da je to "glupost". Njegovu izjavu da epidemiološke mjere propisuju "briselski idioti" te poruku nizozemskoj vladi da su se protiv covid mjera pobunili "ne imigranti, nego plavokosi, plavooki Nizozemci" dovode u vezu sa sličnim tezama koje se mogu čuti u Mađarskoj i Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde da on ponekad staje na stranu desničarskih populista, iako je i kao premijer od 2011. do 2016. te kao predsjednik od 2019. bio kandidat socijalističke struje. "Sada je miljenik antieuropskih, ekstremno desnih nacionalističkih Hrvata", piše Wölfl u svojoj kolumni.

Podrška separatistu Dodiku

Spočitava mu i pokušaj sprječavanja izručenja Perkovića i Mustača Njemačkoj te dodaje da mu se rijetki usuđuju prigovoriti, iako je postao sve impulzivniji. Progovorila je i o njegovu vanjskopolitičkom angažmanu, poglavito u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oženjeni otac dvojice sinova, koji je studirao pravo u Zagrebu, danas nanosi pravu štetu na vanjskopolitičkom planu, posebice u susjednoj Bosni i Hercegovini, čiji suverenitet napada. U stilu kolonijalnog vladara nedavno je sugerirao da o sudbini Bosanaca odlučuje s predsjednicima Srbije i Turske. Podržava separatista Milorada Dodika i tako igra na ruku Rusiji Vladimira Putina", piše austrijska novinarka.

Verbalne eskapade

Wölfl nije mogla propustiti osvrt na redovite prijepore između Pantovčaka i Banskih dvora. Podsjetila je na slučaj posjeta famoznom klubu bivšeg šefa Janafa i osumnjičenika u USKOK-ovoj istrazi Dragana Kovačevića, koji se, usput budi rečeno, dogodio tijekom lockdowna. Kada su ga novinari upitali što ima ondje toliko posebno da je morao otići, on ih je ismijao: "Bili su jednorog i tri gmaza."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dugotrajnog verbalnog okršaja s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji ga je iziritirao, Wölfl podsjeća da je predsjednik premijera nazvao "herojskim zecom".

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo